„Mențin declarația dată în fața procurorului. Îmi pare rău, asta e. Recunosc în totalitate acuzațiile și îmi însușesc toate probele adunate de DNA și nu le contest. Toate aspectele legate de locuri, momente și împrejurările în care s-au oferit sumele de bani către Geanina Terceanu corespund adevărului”, a spus Ioan Becali în sala de judecată.

El a explicat că s-a întâlnit prima dată cu fosta judecătoare la el în curte, aceasta fiind adusă de un cunoscut.

„A venit însoțită de un strănepot machedon, un spărgător de case. Dacă el nu ar fi fost machedon, ea nu ar fi intrat niciodată în curtea noastră. M-am întâlnit cu ea și la stadionul Ghencea. În două rânduri, i-am dat lui Manole sume de bani, care venise cu ea, și presupun că banii au ajuns la judecătoare. Banii au fost dați pentru a primi o soluție favorabilă în dosarul transferurilor”, a spus Ioan Becali, care a avut pe tot timpul procesului o atitudine „liniștită”.

Și fratele său, Victor Becali, și-a recunoscut vinovăția. El a subliniat că nu i-a dat banii direct fostei judecătoare, ci denunțătorilor din acest dosar, soții Gabriela și Teodoris Manole, iar ceilalți inculpați din dosar, inclusiv Cristi Borcea, nu știau de aceste tranzacții.

La rândul său, Geanina Terceanu a recunosc acuzațiile și a dat câteva explicații în legătură cu banii primiți de la frații Becali.

„Menționez că am primit 185.000 de euro de la frații Becali și 10.000 de euro de la Cristian Borcea. Cred că în cursul anului 2009, l-am cunoscut pe denunțătorul Teodoris Manole, care mi-a spus că îi cunoaște pe cei doi inculpați și a menționat că sunt rude. Mi-a spus că îi poate aborda cu privire la dosarul transferurilor. Discuția s-a purtat la un restaurant ce aparținea denunțătorului”, a spus Terceanu.

Ea a adăugat însă că, deși a primit bani de la frații Becali și de la Cristian Borcea, „s-a gândit tot timpul” să dea o decizie de achitare în dosarul transferurilor, pe baza probelor.

Terceanu a mai spus că a luat legătura cu Borcea în anul 2009, prin intermediul avocatului George-Antonie Iorgovan, care de altfel a și dus-o la locuința lui Borcea.

„Era noapte și nu pot da foarte multe detalii. În cursul întâlnirii, am discutat amical. Nu am discutat despre dosar, că abia atunci îmi fusese repartizat. Rechizitoriul avea 500 de pagini și 41 de volume de urmărire penală. A început să îmi spună despre dosar, dar nu l-am lăsat pentru că nu citisem dosarul. Începuse să îmi explice mecanismul. Sigur că se plângea. Mi-a dat un plic, iar conținutul l-am verificat acasă și am văzut că avea suma de 10.000 euro. Nu am văzut momentul când mi l-a pus în geantă, dar m-a atenționat că mi-a lăsat ceva acolo. Borcea m-a dus cu mașina acasă, dar nu a urcat”, a declarat Geanina Terceanu.

Cristian Borcea a rugat-o pe fosta judecătoare să descrie în instanță cum arăta casa lui la exterior și interior, dacă avea alte case în apropiere sau era în câmp, de vreme ce susține că a stat acolo două ore. Geanina Terceanu a evitat să răspundă după lungi consultări cu avocatul ei și a spus că nu a fost atentă la detalii, nu cunoștea zona și că oricum nu a luat în serios acea întâlnire.

Întrebată de ce a luat totuși plicul de 10.000 de euro de la Borcea, de vreme ce intenționa să dea oricum o soluție de achitare în dosarul transferurilor, Terceanu a spus că între ea și Borcea se crease o „legătură interumană” și că nu a crezut necesar să-i restituie acei bani.

Cristian Borcea nu a recunoscut că ar fi mituit-o pe Geanina Terceanu și a cerut judecătorilor să fie audiat la termenul următor al procesului din 8 septembrie.

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost trimisă în judecată în februarie 2015, pentru luare de mită în legătură cu pronunțarea unei soluții favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.

În dosar, au fost trimiși în judecată și foștii impresari Ioan și Victor Becali, precum și Cristian Borcea, fost președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, pentru dare de mită. Aceștia se află în penitenciar, după ce au primit condamnări în dosarul transferurilor din fotbal. De asemenea, au fost deferiți justiției doi avocați — George-Antonie Iorgovan și Daniel-Costel Petre, pentru mărturie mincinoasă.

Conform DNA, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbaliști, în care frații Becali și Cristian Borcea, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și de evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (‘fapta nu există).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunța această soluție de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu de către inculpații Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe (al cărei preț total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate”, susțin procurorii.

SURSA: AGERPRES

 
 

Urmărește-ne pe Google News