În doar câteva luni, Ioana a făcut saltul de la naționala de junioare U16 la prima reprezentativă. Și nu oricum. La debut, a marcat două goluri în partida cu Turkmenistan (13-0), disputată în cadrul turneului Turkish Womens Cup. Puștoaica a recidivat săptămâna trecută, reușind încă un gol pentru echipa de senioare în amicalul cu Malta (2-0).
Ioana Bălăceanu s-a remarcat din nou, marți, cu o reușită de vârf veritabil în partida pe care selecționata Under 16 a României, pregătită de Irina Giurgiu, a câștigat-o, scor 2-1, împotriva reprezentativei similare a Ungariei, în debutul Turneului de Dezvoltare UEFA, pe care România îl găzduiește în această săptămână.
A jucat 5 ani cu băieții, la CSȘ ”Dinicu Golescu” din Câmpulung
Ioana a început să practice fotbalul organizat de la vârsta de 9 ani. Niște vecini au dus-o la Clubul Sportiv Şcolar ”Dinicu Golescu” din Câmpulung, unde a fost pregătită timp de 5 ani de antrenor prof. Ovidiu Tică.
”Nu aveam echipă de fete, și a jucat cu băieții. Nu-ți dădeai seama că este fată. Ioana avea calități native și s-a remarcat prin viteză și tehnicitate. Se vedea că îi place fotbalul. La minifotbal, o foloseam mijlocaș lateral, iar într-un sezon a marcat nouă goluri. Este o fată dezghețată și foarte respectuoasă”, a povestit Ovidiu Tică, pentru Libertatea.
Asemuită cu Marius Lăcătuș
Ioana Bălăceanu poartă tricoul cu numărul 7 la lotul de junioare și este asemuită cu Marius Lăcătuș pentru tehnica în regim de viteză. Ea a atras atenția specialiștilor la un turneu desfășurat în București, iar în 2017 a fost transferată de campioana României ”U” Olimpia Cluj.
”Părinții ei, oameni simpli de la țară, n-au prea vrut să o lase să plece de acasă, dar în cele din urmă i-am convins că la mijloc este viitorul fetei lor. Un rol important l-a avut Corina Albu, mama unui băiețel din comuna Mioarele, care a susținut-o la fel ca pe copilul ei, care juca la grupa 2002. Această femeie o aducea și o lua cu mașina de la antrenamente împreună cu fiul ei”, a mai spus antrenorul Ovidiu Tică.
”Nu s-a jucat cu păpușile”
”N-a avut treabă cu păpușile. Îi plăceau mașinile și juca fotbal cu băieții în curtea școlii. O vecină, care avea băiatul la fotbal, a dus-o la un antrenament și i-a atras imediat atenția antrenorului, ținând mingea pe picior”, a povestit mama Ioanei, pentru Libertatea. Aceasta a continuat: ”Mai avem o fată mai mare, iar Ioana era băiatul în casă. Mergea cu vitele, la fân, la sapă, la muncile câmpului, călărea caii, mergea cu căruța. Visul ei este să devină fotbalistă, dar nouă ne e greu să o știm departe de casă”.
Ioana a fost atrasă și de alte sporturi. A jucat și rugby tag în echipa școlii din comuna Mioarele, a participat și la concursuri de cros.
INTERVIU / Ioana Bălăceanu
”Îl apreciez foarte mult pe Ianis Hagi”
Libertatea: Ioana, de ce fotbal?
Ioana Bălăceanu: Pentru că fotbalul este sportul care mă reprezintă. Nu mi-a plăcut să mă joc cu păpușile.
Cum ai ajuns la fotbal?
Aveam un vecin care juca fotbal la Câmpulung, iar mama lui m-a luat să văd câteva antrenamente. Pe atunci avem 9 ani, eram în clasa a treia. Antrenorul m-a văzut jucându-mă cu mingea pe margine și m-a întrebat dacă vreau să joc și eu fotbal. Am fost foarte fericită. Când am ajuns acasă, le-am spus părinților că vreau să încep antrenamentele. Mama a fost puțin uimită, dar până la urmă a fost de acord. A zis să am o preocupere pe lângă școală.
Cum te-ai simțit jucând în echipă de băieți și contra băieților?
M-am acomodat repede. Eram o echipă unită. Nu m-au tratat diferit. Îmi pasau, iar în unele meciuri se juca mai mult pe partea mea. Am jucat mijlocaș dreapta și fundaș dreapta. Îmi place mai mult mijlocaș. Ca fundaș urcam și uitam să revin în apărare.
Care sunt calitățile tale principale?
Viteza și tehnica. Am învățat multe de la băieți, dar am progresat mult de când m-am transferat la Olimpia Cluj.
”Le-am dat mingea printre picioare băieților”
I-ai dat vreunui băiat mingea printre picioare?
Da, le-am dat la mai mulți.
Și nu te-a alergat niciunul?
Nu, din contra toți se minunau: ”Mamă, ce dribling a făcut Ioana!”.
Ce aspirații ai?
Îmi doresc să devin titulară la prima reprezentativă, în scurt timp, și să joc la o echipă din străinătate. Asta după ce termin liceul și facultatea. Vreau să obțin o diplomă în sport. Cele trei goluri marcate pentru prima reprezentativă îmi dau foarte mare încredere în forțele mele. Când m-am întors la selecționata de junioare a trebuit să mă reacomodez, deoarece dădeam prea tare pasele. Totul mi se părea că fac greșit din cauza diferenței de ritm.
Cum i-ai convins pe părinți să te lase să pleci la Cluj?
A fost un mare Consiliu de familie. Tata zicea ”Hai, să încerce”, mama spunea că e departe de casă, că sunt mică, e școala la mijloc. Mama a tot sperat să mă răzgândesc, să mă las de fotbal. Am avut momente, în perioada în care am jucat cu băieții, când mă plictiseam și nu mă mai duceam la antrenamente, dar după două zile îmi revenea cheful să joc fotbal. Când am plecat la Cluj, mama a venit cu mine să vadă cum e. Mie mi-a plăcut din prima. Am avut termen două săptămâni să mă acomodez și am decis să rămân și să joc la Olimpia.
”Cea mai mică medie, 7”
Cu școala cum te descurci?
Bine, chiar dacă lipsesc foarte mult. Am fost înscrisă la Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca, în clasă de fotbal, iar profesorii sunt înțelegători. Îmi fac lecțiile în cantonamente pentru a nu rămâne în urmă.
Care este materia ta preferată?
Limba și literatura română.
Cea mai mică medie?
Șapte, chiar dacă părinții aveau așteptări mai mari. Când eram acasă aveam numai medii de 9 și de 10, deoarece mama stătea cu gura pe mine să învăț. Și acum mă sună și mă întreabă dacă îmi fac temele.
Ce idoli ai din fotbalul masculin și cel feminin?
Îl apreciez foarte mult pe Ianis Hagi. Din fotbalul feminin îmi place foarte mult Florentina Olar, este un model pentru jucătoarele tinere.
Cu ce echipe ții?
Cu Steaua și cu Barcelona.
Cum e viața la Cluj?
Foarte frumoasă (râde). Când vreau să mă relaxez ies cu prietenii la Mall, dar la un moment dat mă plictisesc și prefer să stau în cameră și să mă odihnesc.