Zâmbetul Ioanei Loredana Roșca, 21 de ani, s-a transformat în grimasă, în vara anului 2014, la puțină vreme după ce a câștigat titlul în proba de dublu de la Roland Garros: ”După finală, a fost nebunie: interviuri, promisiuni… Totul a ținut, însă, o săptămână. Apoi, nimic concret. Tot fără sponsori am rămas. Aveam un singur contract, cu Wilson International, care îmi dădea rachete de tenis, în perioada junioratului, 15-18 ani. Singura facilitate a fost că mi-a fost prelungit cu un an contractul respectiv. N-am obținut niciun alt beneficiu”.
Antrenorul, operat pe creier
”Mă antrenam cu domnul Iovănescu, care venea de la București la Craiova. Eu eram prinsă cu Bacalaureatul, nu puteam pleca din Craiova. 2014 a fost un an bun, am luat startul la un turneu de 25.000 de euro, în Egipt. La 18 ani, nu aveam clasament. Am fost nevoită să închei colaborarea cu domnul Iovănescu, care a suferit o operație pe creier, după ce i-a fost descoperită o tumoră. Eram dezorientată cu antrenamentele. Apoi, anul 2015 l-am început cu Alex Berbec (n.r. – fostul sparring al Simonei Halep) antrenor. 2016 a început cu probleme de sănătate, iar în ianuarie anul trecut am suferit accidentarea”, ne-a zis Ioana.
S-a accidentat în Franța
Un ghinion teribil a făcut ca ascensiunea jucătoarei de tenis să fie întreruptă, în februarie anul trecut, după ce a urcat pe poziția 427 WTA, cea mai bună a carierei. Acum, sportiva din Craiova a alunecat până pe locul 996 WTA (simplu) și pe locul 1001 (dublu).
În finala turneului TTF de la Andrezieux-Boutheo, din februarie 2017, turneu dotat cu premii în valoare de 60.000 de dolari, evoluția excelentă a echipei de dublu Ioana Roșca – Ana Bogdan a fost întreruptă de o accidentare groaznică a Ioanei. Olteanca a căzut și nu a mai putut continua partida. Au urmat luni de chinuri și eforturi pentru refacere, intervenții chirurgicale la genunchiul accidentat și mersul în cârje.
Ioana Loredana Roșca și Ana Bogdan
Doctorii nu-i mai dădeau șanse să joace tenis
”Am avut probleme mari la genunchiul stâng: ligamentul încrucișat s-a rupt, la fel și ligamentul intern. Medicii nu mi-au dat șanse să mai joc tenis. Unii spuneau că sunt doar 40% șanse să merg mai departe cu tenisul”, își amintește olteanca.
Genunchiul operat al Ioanei
A revenit la finalul lunii octombrie 2017
Ioana Roșca a strâns din dinți și a dus procesul de recuperare până la capăt, astfel că la sfârșitul lunii octombrie 2017 a revenit pe terenurile de tenis, în meciurile oficiale. Chiar dacă timid și doar la câteva turneee, Ioana Roșca și-a intrat în mână, din nou, în luna ianuarie, când a ajuns în finala ITF de 15.000 de dolari de la Hammamet, acumulând primele puncte pentru intrarea în clasamentul WTA, după un an de pauză.
”După operație, am început recuperarea. Mi-am recuperat clasamentul, dar îmi trebuie bani, pentru a putea merge, acum, la turnee. Pe nimeni nu interesează locul 900 în lume. Nu mai am clasamentul dinaintea accidentării, 427 la simplu și 316 la dublu. Nici partenerele de dublu nu mă caută. Nu se încumetă nimeni să joace cu mine, până nu fac rezultate. Am primit mesaje de încurajare, dar cam atât”, este situația crudă a Ioanei.
Disperată, Ioana Loredana Roșca a deschis o pagină web în care a anunțat că are nevoie de suportul oricărui om de bună-credință pentru a o ajuta cu donații pentru a-și putea continua visul de a juca tenis la cote înalte.
Pagina de strângere de fonduri a jucătoarei poate fi accestată pe GO FUND ME.
Ioana Loredana Roșca este o specialistă a jocului de dublu, fiind câștigătoare la Roland Garros juniori, în anul 2014, și componentă a lotului României U14 și U16, împreună cu Ioana Ducu, are 12 titluri WTA de dublu în carieră.
Își vinde serviciile: 50 de euro, o oră de tenis cu Ioana!
Sportiva s-a gândit să adune bani cu ajutorul Internetului, dar procesul curge cu poticneli: ”Cineva mi-a dat ideea să încerc să strâng fonduri pentru a merge la turnee. Am început de circa o lună. Am adunat circa 520 de euro”. Promite să nu rămână datoare. Cine face o donație mai mare de 50 de euro, are parte de o oră de tenis cu Ioana. ”Din iunie și până în septembrie voi fi în România, dau examenele finale la facultatea de Sport din Craiova”, spune fata.
”Acum sunt în Spania, la mama. Părinții mei sunt divorțați. Mama are grijă de un bătrân, la Bilbao, mai face curat prin case, și nu mă poate ajuta cu bani. Câștigă 800 de euro, iar diverse persoane îmi dau sume, dar care nu sunt fixe, diversă de la turneu la turneu. Eu am plecat la 200 de kilometri, la Burgos”, afirmă sportiva. ”Despre tata nu mai știu nimic de mai bine de un an. Nu suntem în relații prea bune. Este tot în străinătate, dar nu știu exact unde”, își spune tânăra povestea de familie.
Timp de un an și jumătate, Ioana a mers la recuperare, dar a și muncit, în paralel. A lucrat ca barmaniță, în cafeneaua deținută de prietenul mamei sale. A avut noroc că recuperarea a fost plătită de statul spaniol, în baza asigurării medicale.
”Mai încerc un an-doi, cu tenisul, apoi voi vedea ce voi face. Vreau să mai încerc, nu să renunț, dar am nevoie de bani, pentru a putea merge în turnee. Anul acesta împlinesc 22 de ani și trebuie să iau o decizie în privința carierei mele”, încheie, abătută, Ioana.
N-a renunțat la luptă: ”Am fost la un turneu în Tunisia, iar cheltuielile le-am acoperit din câștiguri, care au fost de circa 1.600 de euro”. Românca are un antrenor din Brazilia. Situația disperată a fostei câștigătoare de la Paris nu interesează pe prea multă lume, la București. ”Am primit mai multă susținere din Spania decât din România”, precizează jucătoarea.
Ioana Ducu, partenera Ioanei din 2014, s-a lăsat de tenis
Vremurile de glorie sunt departe și pentru Ioana Ducu, partenera Ioanei Loredana Roșca din 2014. A renunțat la tenis, afirmă Ioana. ”A avut o operație, în 2014. A avut probleme la șold”. Acum patru ani, perechea română Ioana Ducu-Ioana Roșca a câştigat turneul de dublu de la Roland Garros la junioare, după ce s-a impus în finală la super-tie-braek. A fost 6-1, 5-7, 11-9. Învinsele lor sunt acum cunoscute în circuit: Catherine Bellis (SUA), cu care Simona Halep s-a duelat recent la Doha, în ”sferturi”, și Marketa Vondrousova (Cehia).
Sportivele noastre nu au avut statut de cap de serie. Adversarele erau favorite numărul 7. ”Am câștigat finala de dublu, apoi am primit bilete și am stat în loja Simonei Halep, la finala feminină (n.r. – pierdută de actualul lider WTA în fața rusoaicei Maria Sharapova)”.
Ioana Ducu
Citește și: