Dacă nu intră în Liga 1 (n.r. – campionatul începe vineri, pe 22 iulie, iar giuleștenii n-au nici măcar suficienți jucători legitimați!), Rapid nu mai are cum să evite falimentul, fiindcă banii din drepturile TV reprezentau principala speranță și sursă de redresare. Mâine, la LPF, se va întruni Comitetul de Urgență pentru a discuta situația Rapidului și, probabil, invitarea celor de la ACS Poli să participe la campionat.

Ion Ionescu, cel mai prolific jucător din istoria Rapidului, cu 107 goluri în 183 de meciuri în perioada 1960-1968, susține că decizia instanței nu poate fi pusă în aplicare decât când devine definitivă și irevocabilă. Cunoscutul avocat Ion „Puiu” Ionescu a adăugat că a resimțit și fizic durerea provocată de colapsul iminent al Rapidului.

Ion Ionescu (al patrulea de la stânga la dreapta pe rândul de jos) este cel mai prolific jucător din istoria Rapidului

Libertatea: Domnule Ion Ionescu, ce spuneți de situația Rapidului? Instanța a decis o nouă amânare, până pe 24 august…

Ion Ionescu: Situația e aproape încheiată. Rapid nu mai are cum să activeze în Liga 1. Va începe de la liga a patra, a cincea, de la campionatul orășenescu, cum era pe vremuri. Dar e o situație încurcată.

În ce sens?

Dacă în luna august instanța se pronunță că suspendă starea de faliment pentru încă 6-7 luni și apoi echipa iese din faliment? Dacă instanța se pronunță că poate juca în Liga 1, un drept câștigat pe teren, ce se întâmplă? Joacă Timișoara până atunci și apoi intră Rapid? Și dacă începe sezonul ACS Poli Timișoara și apoi revine Rapid, cu ce puncte intră nou-venita în competiție? Cu zero sau cu cele acumulate de echipa care a început campionatul. Și invers. Dacă Rapid începe campionatul și apoi se declară falimentul și nu vor mai avea voie să joace, rămâne campionatul în 13 echipe sau vine Timișoara? E o situație paradoxală.

Acest termen limită dat de LPF nu este corect? E vorba de condiții egale pentru toate participantele. Dacă unele sunt obligate să îndeplinească niște condiții, nu este legea valabilă pentru toate cluburile? Plus, situația banilor din drepturile de televiziune. Le dau o dată banii unora, apoi altora? Cum ar trebui procedat?

Sigur, e o situație încurcată și cu banii din drepturile de televiziune. Pot apărea alte discuții și pe această temă. Cât despre acest ultimatum, ce să spun? Înainte de toate, LPF și FRF trebuie să respecte, înainte de toate, legile țării. Eu cred că soluția corectă ar fi fost ca Rapid să fie lăsată să joace în Liga 1 până când primea o sentință irevocabilă în problema falimentului. Liga nu poate trece peste hotărârile unei instanțe. E vorba aici de un principiu, de drepturi legale, prevăzute în Constituția României. O decizie nu se poate aplica decât când este irevocabilă. În plan sportiv, Rapid și-a câștigat dreptul de a juca în Liga 1, în plan juridic, Rapid n-a primit o interdicție irevocabilă de a nu juca. Instanța n-a dat un răspuns definitiv la problema falimentului. Până una alta, nu instanța i-a dat această interdicție, ci liga. Interdicția primită de Rapid de a juca în Liga 1 în condițiile în care instanța n-a dat o soluție definitivă înseamnă o gravă încălcare a legii. Pentru că orice hotărâre poate fi pusă în aplicare doar când e definitivă.

Ion Puiu Ionescu, fost jucator de fotbal la Rapid

Dincolo de aceste aspecte strict legate de aspectul juridic, ca fost mare jucător al giuleștenilor, cum vă simțiți? 

Când am auzit că echipa poate să dispară, mi s-a făcut rău. Nu mai sunt om. Am simțit un gol în stomac. Mă gândesc numai la câte amintiri am de copil cu acel stadion, cu acel public. Niciodată, chiar dacă echipa a mai trecut prin situații grele, a fost ani la rând în DiviziaB , nu s-a pus problema ca formația să se desființeze. Echipa a fost sprijinită tot timpul de Ministerul Transporturilor. Păcat de miile de spectatori care băteau toate coclaurile să vadă această echipă jucând în Divizia B.

Credeți că echipa, dacă va porni din Liga 4, va avea același succes la public?

Am văzut mulți fani tineri pe stadion. Asta înseamnă că dragostea de Rapid încă se transmite de la bunici, de la părinți. Cu siguranță vor urma echipa și-n ultima ligă. Sută la sută, suporterii le vor rămâne alături și-n ultima ligă.

Vă pare rău că a plecat George Copos? De acolo a pornit practic declinul clubului…

Vă spun cu mâna pe inimă. Eu am avut mai multe discuții contradictorii cu Copos, dar ceea ce a făcut el pentru Rapid n-a făcut nimeni. În timpul lui s-a închis „potcoava”, s-a făcut baza de pregătire „Pro Rapid”, au luat două titluri din cele trei ale clubului. Sunt lucruri pentru care fanii trebuie să-i fie recunoscători. Au greșit când i-au cerut să plece. Puse în balanță, lucrurile bune le compensează pe cele neinspirate făcute dcând era el patron.Dacă s-ar întoarce la echipă, lucrurile s-ar îndrepta.

Dar ce sentimente vă trezește Valerii Moraru când îl vedeți?

Moraru nu trebuia să se bage dacă știa  că n-are posibilitatea să investească. La fel și Cristescu, și Zamfir. Toți au crezut că doar din banii din Tv pot ține clubul. Dar s-au înșelat și echipa a suferit.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News