Ion Țiriac a anunțat că a inițiat o petiție adresată autorităților statului, document prin care semnatarii solicită revenirea Arenelor BNR în circuitul public. “Vrem să inițieze de îndată demersurile necesare pentru ca statul român să redobândească folosința asupra acestora, în vederea administrării conform scopului și reintroducerea în circuitul sportiv național și internațional. BNR are cel mult dreptul de administrare, pe care eu nu i-l acord, pentru că a fost acordat fără drepturi de Ministerul Tineretului și Sportului, care în 1990 nu era proprietar”, a declarat Țiriac.
Printre semnatarii petiției se numără Ilie Năstase, George Cosac, Andrei Pavel, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Horia Tecău, Florin Mergea, Virginia Ruzici, Marius Copil, Adrian Ungur, Nicolae Frunză, juniorii Rareș Golescu (10 ani, locul 4 național), Ștefan Haita (9 ani, locul 20 național) și Mihai Haita (11 ani, locul 70 național) – prin reprezentanții legali ai acestora, și Simona Halep.
Halep își dorește “reînvierea” Arenelor BNR
“Tot ce îmi doresc este să avem un teren central unde să jucăm și FED Cup și sunt sigură că și fetele își doresc acest lucru. Am avea o arenă plină. Mi-aș dori foarte mult să avem o arenă și să facem din nou turneul pe central. Va fi o pierdere foarte mare pentru tenisul românesc. Ar fi păcat să pierdem acest turneu. Am fost și eu la discuții și mi-am spus dorința, să avem un teren central destul de mare și sper să se facă ceva în privința asta. Eu nu mă gândesc să investesc, deocamdată, mai am de jucat, dar sunt alte persoane care-și doresc și pot face asta”, a declarat numărul 1 WTA.
Întrebat dacă se va mulțumi doar cu revenirea Arenelor BNR în circuitul public sau dacă intenționează să și investească în această bază sportivă, Ion Țiriac a declarat că “într-o țară normală, aș fi fost primul dispus să investească. Așa, însă, nu știu. Deocamdată, să vedem ce se va întâmpla”. Ion Țiriac a mai afirmat că Primăria Bucureștiului ar câștiga milioane de euro anual, dacă demersul său va avea succes, așa cum face în prezent primăria din Madrid. ”Știți ce venituri directe a avut Primăria din Madrid în 2017 de pe urma turneului de tenis de acolo? 132 milioane de euro. Iar venituri indirecte, 648 milioane de euro”.
Prim-ministrul Mihai Tudose a propus o soluție
Ion Țiriac a adăugat că prețurile vehiculate în ultima vreme pentru Arenele BNR i se par extrem de mari, în condițiile în care banca centrală a intrat în posesia bazei sportive, în 1991, contra unei sume mult mai mici (233.000 de dolari). “Am auzit de 38 de milioane de euro, apoi de 35, acum cred că a ajuns pe la 20 și ceva. E foarte mult, dacă te gândești cât a plătit BNR cu 26 de ani în urmă”, a declarat omul de afaceri. O soluție a propus Mihai Tudose, prim-minstrul României: Guvernul să cumpere baza sportivă, după care să o cedeze spre administrare Primăriei Capitalei.