Marea surpriză a începutului de campionat, Steaua – Ceahlăul 0-1, a provocat şi primul scandal cu trimitere la „butoane”. Arbitrul Lucian Rusandu a fost acuzat de stelişti că nu le-a acordat două penalty-uri şi că s-a grăbit să îi elimine pe Lucian Filip şi pe Alexandru Chipciu, dar n-a sancţionat nici măcar o dată nenumăratele trageri de timp ale oaspeţilor.
„Trebuia să primesc penalty cînd mi-a dat roşu, dar nu vreau să comentez arbitrajul. Ştiu în ce direcţie este arbitrul, pentru că îl cunosc de la Braşov. Îl cunosc foarte, foarte bine, repet. Dar mă opresc aici”, a răbufnit Chipciu, după finalul jocului contra nemţenilor.
La ce sau la cine anume s-a referit Chipciu? „Cum la cine? Toată lumea ştie că Rusandu este omul lui Dinu «Vamă» (n.r. – Dinu Gheorghe, preşedintele Astrei Giurgiu, una dintre contracandidatele Stelei la titlu). Normal, Alex Chipciu ştie cum arbitrează Rusandu când îi dă «Vamă» direcţia, pentru că şi el a jucat la FC Braşov când «Vamă» era şef acolo. Atunci, a fost bine, fiindcă a fost beneficiarul deciziilor lui Rusandu, acum s-a întors roata”, a explicat, în exclusivitate pentru SportNews.ro, un insider din lumea arbitrajului care ştie toate conexiunile dintre diverşi arbitri şi conducători.
Au reclamat trei penalty-uri
Oficialii Stelei au luat foc după prestaţia lui Rusandu contra Ceahlăului. În cronica meciului postată pe site-ul clubului se incriminează trei faze în care fluieraşul ar fi trebuit să indice punctul cu var. Mai mult, „roş-albaştrii” acuză dur lejeritatea cu care a fost eliminat Chipciu.
Rusandu a gafat, nimeni nu l-a suspendat
Lucian Rusandu este arbitrul care a comis cele mai mari gafe în acest început de sezon şi care a dat naştere la cele mai mari scandaluri. În partida Viitorul – Rapid, scor 1-2, a acordat trei penalty-uri, cele mai multe într-o singură partidă în acest început de sezon. A urmat jocul Dinamo – ASA Târgu Mureş, scor 1-1. Atunci, Rusandu nu l-a eliminat pe portarul oaspeţilor, Eduard Stăncioiu, deşi acesta a făcut un fault evident din postură de ultim apărător. Era abia minutul 6. Acea decizie a contribuit, indirect, la primul semieşec al „câinilor” în acest sezon. De ce n-a fost suspendat? „Ştiţi cum e cu Vassaras (n.r. – grecul numit recent şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor)? Cum a fost şi până acum. Scapă cine poate! Şi Rusandu poate! D-aia n-a fost suspendat”, ne-a mai dezvăluit insiderul care cunoaşte toate dedesubturile din lumea arbitrajului.
Şi în campionatul trecut a gafat pe bandă rulantă
Rusandu a fost criticat şi în alte rânduri – simplă coincidenţă? – că face jocurile lui Dinu Vamă. La finalul meciului Astra Giurgiu – Concordia Chiajna, scor 1-0, Marius Şumudică, proaspăt numit la cârma ilfovenilor, a acuzat că Rusandu a dat cartonaşe galbene tuturor jucătorilor care urmau să fie suspendaţi etapa următoare, când – din nou, simplă coincidenţă? – echipa din comuna de lângă Bucureşti evolua în deplasare contra celor de la FC Braşov. „Vamă” lucrase şi la Braşov şi a continuat să le facă servicii indirect „stegarilor”.
„Jucătorii mei au luat destule cartonaşe galbene încât la Braşov să mergem probabil cu câţiva juniori. Aşa manieră, ce a avut domnul Rusandu nu am văzut în viaţa mea. Nu pot să trec peste asta, pentru că este munca mea de o săptămână. În primul rând este vina echipei mele, dar echipa de pe locul doi nu are nevoie de ajutorul domnului Rusandu. Îi arată tuşierul de două ori faulturi şi lasă jocul să continue…”, a atacat atunci Şumudică. Rusandu a rămas însă în sistem.
Exemplele nu se opresc aici. Şi nu mai par simple coincidenţe, pentru că orice alăturare Dinu Gheorghe – Rusandu se lasă cu acuzaţii grave. Anul trecut, în optimile Cupei României, Astra Giurgiu s-a calificat după ce a învins în deplasare, pe Gaz Metan Mediaş, cu scorul de 1-0, într-o partidă condusă de „omul negru” din Sfântu-Gheorghe. „M-a nemulţumit arbitrajul lui Rusandu. Nu are valoare să conducă meciuri între echipe din Liga I”, a tunat atunci Ioan Horoba.
Să râdem cu gafeurul: visează să-l copieze pe Collina
Lucian Rusandu are nişte explicaţii halucinante pentru gafele „oamenilor în negru”. Într-un interviu acordat pentru covasnamedia.ro în februarie 2013, fluieraşul din Sfântu-Gheorghe a spus răspicat că: „greșelile de arbitraj sunt sarea și piperul fotbalului!”. Rusandu a descoperit şi un alt rol al arbitrului, pe care nimeni altcineva nu l-a mai enunţat până acum: „Conducătorii, jucătorii, dar și spectatorii văd în noi un punct negru care strică jocul. Din punctul meu de vedere însă, dacă noi n-am fi și n-am reuși să ținem în frâu jocul, s-ar bate între ei. Așa ajungem să fim urâți, dar înainte și după joc respectați. Din fericire, nu m-am întâlnit cu situații excepționale, dar vă pot spune că atunci când sunt pe teren sunt atât de concentrat încât nu aud înjurăturile ce vin din stadion”. Rusandu susţine că idolul său este italianul Pierluigi Collina şi că vrea să-l copieze pe celebrul „macaronar”. Şi a mai adăugat că s-a apucat de arbitraj pentru că şi-a dat seama că, în calitate de jucător, era modest şi n-ar fi putut depăşi nivelul ligii secunde.