Cele trei Mondiale disputate în anii 30 au însemnat tot atâtea prezenţe româneşti, tricolorii bifând astfel, alături de alte 12 reprezentative, participarea la prima competiţie majoră a “sportului rege”. A urmat Mexic 70, cu poveştile despre statuia lui Dembrovschi şi neutilizarea “prinţului” Dobrin, pentru ca anii 90 să însemne o reeditare peste timp a celor trei turnee consecutive din perioada interbelică. “Generaţia de Aur” a lui Hagi şi Gică Popescu a fost ultima care a scos românii în stradă, după victoriile cu Columbia, SUA, Argentina sau Anglia.

1930 – Regele a ajutat la strângerea lotului

4423-259741-stanciucuperu.jpgProaspăt restaurat, regele Carol al II-lea şi-a folosit puterea de convingere pentru ca jucătorilor Vogl şi Raffinsky de la Juventus să le fie acordate concedii de odihnă pe perioada turneului final de către “Astra Română”, rafinăria la care erau angajaţi. Până la traversarea Atlanticului pe vaporul “SS Conte Verde”, alături de delegaţiile din Franţa, Iugoslavia şi Belgia, românii au călătorit cu vagonul clasa a II-a spre Geneva, iar din diferenţa de preţ şi-au comandat costume de prezentare.

Meciul cu Peru, câştigat cu 3-1, a fost un măcel, Steiner (dublă fractură) şi Stanciu (deplasare de rotulă) ieşind de pe teren pe targă. Ultimul a reintrat şchiopătând la 1-1 (pe atunci nu se făceau schimbări în echipă) şi a dat golul doi, culmea, cu piciorul beteag! A urmat înfrângerea la scor, 0-4, cu Uruguay, dar fotbaliştii noştri au fost aşteptaţi la sosirea în Gara de Nord ca nişte adevăraţi eroi.

Șefa Secției ATI de la Spitalul Pantelimon, audiată la Serviciul Omoruri. Ancheta în cazul morților suspecte, extinsă: încă 5 decese sunt verificate
Recomandări
Șefa Secției ATI de la Spitalul Pantelimon, audiată la Serviciul Omoruri. Ancheta în cazul morților suspecte, extinsă: încă 5 decese sunt verificate

1934 – Bătuţi de o finalistă
4423-259743-romania38.jpg
4423-259745-goldobayceholsovacia.jpg

Suspendarea lui Iuliu Baratky, pentru că jucase în naţionala României, după ce, cu patru luni în urmă, evoluase şi în prima reprezentativă a Ungariei, încălcându-se astfel o prevedere FIFA, a cântărit mult la Cupa Mondială.

Calificaţi după un meci de infarct cu Iugoslavia, tricolorii au înfruntat Cehoslovacia, una dintre cele mai bune echipe ale momentului. Cu căpitanul Emerich Vogl sosit pe ultima sută de metri la Triest, pentru că, de această dată, “Astra Română” n-a acceptat să-i dea jucătorului decât patru zile de concediu, românii au pierdut cu 2-1, la mare luptă. Adversarii noştri nu s-au oprit decât în finală, în timp ce jucătorii români au revenit acasă cu sentimentul datoriei împlinite. “Ar trebui ca Europa să înţeleagă în sfârşit că România practică un sport de cea mai înaltă clasă”, spunea Vogl, după aceea partidă.

1938 – Cuba ne-a trimis acasă!
4423-259746-cze_redning_mod_bra.jpg
4423-259749-albucucehoslovacia.jpg

După o tragere la sorţi cu repetiţie, pentru că România şi Iugoslavia au cerut la unison să nu mai evolueze din nou în aceeaşi grupă, am căzut în preliminarii cu Spania şi cu Egipt. Ibericii, favoriţi cerţi la calificare, au fost excluşi, datorită evenimentelor politice interne (război civil), iar Egiptul n-a vrut, din cauza Ramadanului, să evolueze în partida tur! FIFA ne-a acordat victoria, cu 2-0, la “masa verde” şi aşa am ajuns, fără să jucăm vreun meci, la turneul final!

FT: Rusia s-a antrenat să lovească cu arme nucleare 32 de obiective din Europa, inclusiv din România. Harta ţintelor
Recomandări
FT: Rusia s-a antrenat să lovească cu arme nucleare 32 de obiective din Europa, inclusiv din România. Harta ţintelor

Aici, alte urne, altă tragere la sorţi, alt adversar schimbat. Iniţial, urma să jucăm cu Argentina, dar sud-americanii nu s-au mai prezentat, din cauza unui imens scandal intern legat de selecţia la naţională, aşa că adversara noastră a fost necunoscuta Cuba.  Am pierdut lamentabil, la rejucare, cu 2-1, după un 3-3 “smuls” cu greu în primul meci. În semn de protest pentru prestaţia ruşinoasă din Franţa, delegaţia României n-a fost aşteptată de nimeni la întoarcerea în ţară. 

1970 – “Statuia” Dembrovschi şi cazul Dobrin
4423-259750-romaniaprelim70.jpg
4423-259752-dobrinjucator.jpg4423-259754-untitled9.jpg

A fost un turneu final reuşit, la sfârşitul căruia trebuia să ne alegem cu o statuie a lui Emerich Dembrovschi, declarat cel mai bun jucător român, pe “Aleea Fotbaliştilor”, din faţa stadionului “Azteca”. Am rămas cu regretul că acel edificiul nu s-a mai ridicat, dar şi că Nicolae Dobrin n-a evoluat nici un minut în Mexic.

“La antrenamente, Dobrin era comod. Stătea pe partea cu umbră şi mi se plângea că nu poate alerga”, şi-a motivat decizia de a nu-l trimite pe teren pe “Gâscan”, selecţionerul de atunci, Angelo Niculescu.

În “grupa morţii” de la Guadalajara, România a bătut Cehoslovacia cu 2-1, şi a pierdut jocurile cu Anglia (0-1) şi cu Brazilia inegalabilului Pele (2-3). 

REPORTAJ Campioana olimpică la canotaj Adriana Adam s-a născut în noaptea de Înviere, pe treptele Poliției din Văleni, Vaslui: „Multă muncă, mult stres, mult plâns s-ajungă unde vrea ea!”
Recomandări
REPORTAJ Campioana olimpică la canotaj Adriana Adam s-a născut în noaptea de Înviere, pe treptele Poliției din Văleni, Vaslui: „Multă muncă, mult stres, mult plâns s-ajungă unde vrea ea!”

1990- Ucenicia “Generaţiei de Aur”
4423-259757-romania1990.jpg
4423-259758-hagi1990irlanda.jpg

O calificare obţinută în ultimele zile ale comunismului şi un meci decisiv în grupe, cel cu Argentina lui Diego Maradona, disputat imediat după prima “Mineriadă”. A fost un turneu final în care “Generaţia de Aur” şi-a făcut uceinicia. 2-0 cu URSS şi 1-1 cu Argentina, la plusuri, 1-2 cu Camerun şi eliminarea din optimi, după penalty-uri, cu Irlanda, la minusuri.  Mirajul vestului fotbalistic adus de impresarii ce umpluseră holul hotelului în care erau cazaţi tricolorii au făcut ca jucătorii români să fie vânduţi, ca la talcioc, pe bandă rulantă, chiar în timpul desfăşurării competiţiei din Italia. “Omul negru”  a fost declarat Daniel Timofte, pentru că a ratat penalty-ul decisiv în jocul de calificare cu irlandezii.

1994 – La un “sfert” de semifinală
4423-259760-romania94.jpg
4423-259761-hagigheorghe104.jpg

România a realizat la Mondialul din Statele Unite cea mai importantă performanţă din istorie, calificarea în sferturile de finală ale competiţiei. Trioul Hagi – Răducioiu – I. Dumitrescu a dat fiori reci pe şira spinării tuturor adversarilor.

“Capodopera” lui Hagi şi golurile de manual ale lui Răducioiu din meciul cu Columbia plus reuşitele extraordinarea ale lui Ilie Dumitrescu în jocul cu Argentina ne-au dat calitatea de favoriţi  în “sferturi” cu Suedia. Neobişnuiţi cu această postură, tricolorii au pierdut la 11 metri, după 1-1 în timpul regulamentar şi 2-2 în prelungiri. “Stigmatizaţii” pentru acest eşec au fost portarul Prunea, pentru greşeala de la golul doi al nordicilor, şi jucătorii Dan Petrescu şi Belodedici, care au ratat de la punctul cu var. “Calde”, meciurile cu Columbia (3-1), SUA (1-0) şi Argentina (3-2), “reci” jocurile cu Elveţia (1-4) şi Suedia, care a jucat o bună parte din prelungiri în inferioritate numerică.

VIDEO / Bombă după 20 de ani: arbitrul Philip Don ne-a furat locul în semifinalele CM!

1998 – Cap de serie şi frizuri excentrice

4423-259763-romania98.jpg
4423-259764-hagi1epa.jpg
În grupa de calificare, Adrian Ilie a dat un gol fabulos Columbiei (scor 1-0), cu care avea să se claseze pe locul 3 în topul celor mai frumoase reuşite de la această ediţie a CM. Calificaţi matematic, după victoria cu Anglia (2-1), tricolorii au apărut la jocul cu Tunisia (1-1) cu frizuri excentrice, toţi jucătorii vopsindu-se pe cap în galben.

“Puii de găină” şi-au pierdut “fulgii” în faza optimilor de finală, Croaţia, care avea să termine competiţia pe podium, câştigând jocul direct cu 1-0. Pentru prima oară în istorie, naţionala de fotbal a României a fost cap de serie la tragerea la sorţi, fapt ce i-a înfuriat pe englezi. Pe teren, însă, “londonezul” Dan Petrescu (pe atunci, jucător la Chelsea) le-a arătat insularilor cine este mai bun, marcând în minutul 88, după ce V. Moldovan deschisese scorul, iar Owen egalase. 

ISTORIC CUPA MONDIALĂ

În total, opt ţări au câştigat deja competiţia, care a debutat în 1930, în Uruguay.

Brazlia domină palmaresul celor 18 ediţii ale Cupei Mondiale, cu cinci victorii (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).

Italia (1934, 1938, 1982, 2006) și Germania(1954, 1974, 1990, 2014) au fost victorioase în patru rânduri. Argentina (1978, 1986) şi Uruguay (1930, 1950) au câştigat de două ori, Anglia (1966), Franţa (1998), Spania (2010) – câte o dată.

Citiți și Josef Posipal, singurul român campion mondial la fotbal!

EXCLUSIVITATE. ”Eu sunt singurul român campion european la fotbal”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Autorul atacului cu un cuțit în Londra este un român. Ioan Pintaru a rănit grav o fetiță de 11 ani
Știrileprotv.ro
Autorul atacului cu un cuțit în Londra este un român. Ioan Pintaru a rănit grav o fetiță de 11 ani
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Patru zodii își schimbă destinul după 17 august. Răsturnări de situație, prosperitate, dar și noroc la bani pentru ele
FANATIK.RO
Patru zodii își schimbă destinul după 17 august. Răsturnări de situație, prosperitate, dar și noroc la bani pentru ele
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
GSP.RO
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
De ce nu e bine să mănânci roșiile care au acest semn când le tai. Cel mai cunoscut specialist în cultivarea legumelor nu le recomandă: “O otravă naturală”
FANATIK.RO
De ce nu e bine să mănânci roșiile care au acest semn când le tai. Cel mai cunoscut specialist în cultivarea legumelor nu le recomandă: “O otravă naturală”
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Unica.ro
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Rămas dator, Cristi Manea a fost certat de soţie după un interviu: "S-a supărat pentru ce am spus, dar chiar stă cu mine. Familia este cea mai importantă"
Orangesport.ro
Rămas dator, Cristi Manea a fost certat de soţie după un interviu: "S-a supărat pentru ce am spus, dar chiar stă cu mine. Familia este cea mai importantă"
Bogaţii din Portofino se spionează pentru a-şi raporta vecinii care au aer condiţionat. De ce este interzis AC-ul
Observatornews.ro
Bogaţii din Portofino se spionează pentru a-şi raporta vecinii care au aer condiţionat. De ce este interzis AC-ul
Horoscop 13 august 2024. Taurii vor avea ocazia azi să descopere subtilități surprinzătoare și în relația de cuplu, și în interiorul lor
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2024. Taurii vor avea ocazia azi să descopere subtilități surprinzătoare și în relația de cuplu, și în interiorul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI