VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

La 28 de ani după ce “roş-albaştrii” au cucerit Cupa Campionilor Europeni, italianul Marco Bagozzi a publicat la sfârşitul lui 2014 cartea “Due a zero. 1986: lo Steaua Bucarest e campione d´Europa”. Este primul volum scris în altă limbă care are ca subiect fotbalul românesc. Sunt 70 de pagini despre parcursul Stelei în ediţia 1985-1986 din cea mai importantă competiţie europeană intercluburi, mici portrete ale fotbaliştilor şi antrenorilor, date despre istoria clubului şi implicarea familiei Ceauşescu în viaţa echipei Armatei.

Cartea are câteva erori –  stadionul Ghencea a fost pocit “Ganchea” sau “Ghancea”, Ungureanu a fost rebotezat “Adrian”, iar comentatorul Teoharie Coca Cozma a devenit “Teoharie Coca Cuzca”. O altă gafă de proporţii din carte are legătură cu Gică Hagi, despre care autorul a scris că ”are sânge de țigan!”.

”Tata s-a uitat la meci și mi l-a povestit”

Libertatea: Salut, Marco! De ce ai scris o carte despre Steaua şi triumful ei din 1986?
Marco Bagozzi:
Era o echipă foarte puternică. A fost povestea lui Duckadam care m-a fascinat şi mitul lui Ceauşescu. Am fost curios şi am scris cartea cautând informaţii pe net şi în cărţi. N-am vorbit cu niciun român. Am vrut să îndrept acel “fake story” despre Duckadam…

La ce “fake story” te referi?
În Italia s-a împământenit legenda că, după ce Steaua a cucerit Cupa Campionilor, Duckadam ar fi primit o limuzină de la regele Spaniei şi că fiul lui Ceauşescu l-ar fi împuşcat în umăr ca să-l „convingă” să-i dea autoturismul. Eu am scris povestea reală, cu acel cheag de sânge, operaţia…

Ai văzut finala cu FC Barcelona?
Aveam 3 ani. Tata s-a uitat la meci şi mi l-a povestit. Eu am văzut ulterior imagini pe internet.

Ce jucător ţi-a plăcut din acea trupă?
Tot lotul mi-a plăcut, în special Lăcătuş. El n-a jucat bine în Serie A. După sezonul pe care l-a petrecut la Fiorentina a fost declarat «bidonul» campionatului (n.r. – un fel de „lingură de lemn”). Dar a dovedit şi înainte, şi după experienţa la Fiorentina, că a fost jucător mare.

Ai scris despre Hagi că are “sânge de ţigan”.
Se vorbea despre români că ar fi ţigani. Eu am căutat pe net. Am confundat rromii cu aromânii. E clar că e o eroare pe care o voi îndrepta într-o ediţie revizuită. Îi cer iertare şi sper să primească în dar o carte, fără să se înfurie! (Interviu realizat de Daniel Conțescu)

A mai scris cărţi despre fotbalul din Coreea de Nord şi Mongolia!

Marco Bagozzi are 32 de ani, dar a publicat deja alte patru cărţi despre fotbal. Alte două dintre ele se referă la dedesubturile “soccerului” din Coreea de Nord şi din Mongolia.

Mă fascina această lume. Am scris pentru că nu ştia nimeni ce se întâmplă cu sportul din aceste ţări. Sunt singurele cărţi publicate în Europa despre fotbalul din aceste ţări. Am patru cărţi despre fotbal, dar şi alte cărţi despre politică. Niciuna nu mai are legătură cu România. N-am fost niciodată în ţara voastră”, ne-a mai declarat Marco Bagozzi, care se declară fan al formaţiei Inter Milano.

Mutu şi Rădoi, subiecte de volume

Tirajul cărţii despre Steaua a fost de 1.000 de exemplare, dar va urma şi o a doua ediţie, “revizuită şi adăugită”.  Cartea lui Bagozzi este prima despre un club din România, dar doi conaţionali i-au entuziasmat atât de tare pe străini încât li s-au închinat două volume. „Come nessuno” (n.r. – „Ca nimeni altul”) este titlul cărţii scrise de Matteo Morandini despre Adrian Mutu. Arabii au făcut plecăciuni în faţa unui român, iar unul dintre ei a publicat lucrarea „ Mirel Rădoi – The leader”.

Cine e Marco Bagozzi

– S-a născut în 1983, la Trieste.
– A studiat la Liceul Ştiinţific „Galileo Galilei” din Trieste şi, tot acolo, a urmat cursurile „Universităţii” din acelaşi oraş, fiind licenţiat în ştiinţe politice. Are şi doctorat în ştiinţe politice.
– Lucrează la „Eurasia”, revistă de studii politice. A colaborat şi cu alte publicaţii de profil.
– A publicat cărţile „Nazionalbolscevismo. Uomini. Storie, Idee”, „Con lo spirito Chollima. 55 anni di calcio nella Repubblica Popolare Domocratica di Corea”.

“Dacă se va ivi ocazia, voi mai scrie cărţi dedicate românilor sau italienilor din România. Regret eroarea despre Hagi”.
Marco Bagozzi, scriitor

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News