Revoluţia română din 1989 a rămas şi astăzi, la 25 de ani distanţă de la consumarea ei, învăluită în mister. Diversiunile create atunci la tot pasul nu l-au ocolit nici pe Ivan Patzaichin, angajat al clubului Dinamo.
Pe 16 decembrie 1989, chiar în ziua izbucnirii revoltei de la Timişoara, Ivan Patzaichin pleca în cantonament, la Căciulata (Vâlcea). ”Ascultam în fiecare seară postul de radio Europa liberă. Ştiam ce se întâmplă în ţară. În Căciulata a fost linişte, spre deosebire de restul ţării. Cu toate astea, am avut ceva emoţii”, a precizat Ivan Patzaichin pentru cotidianul ”Libertatea”. Legendarul canoist a explicat cum a ajuns să fie considerat, în unele cercuri, terorist.
”Mergeam în fiecare zi la ei, cu mâncare. La un moment dat, trebuia să merg seara, dar m-am temut. Dacă nu le spuneam soldaţilor parola, riscam să nu fiu recunoscut şi să mor împuşcat”, a adăugat el.
Trimis să aresteze niște studenţi arabi
Cum neîncrederea şi suspiciunile de tot felul dominau întreaga ţară în acea perioadă, tot în perioada Revoluţiei, Ivan Patzaichin a primit un telefon prin care i s-a spus că trebuie să meargă la hotelul Oltul, pentru a aresta un grup de arabi. Se zvonea că sunt terorişti. ”Nici vorbă de aşa ceva. Erau nişte studenţi arabi şi atât. Am discutat cu cei de la Miliţie care mi-au spus că sunt verificaţi şi că nu reprezintă vreun pericol”, a încheiat marele Patzaichin.
Helmuth Duckadam e revoltat: ”S-a murit degeaba în Revoluţie”
Helmuth Duckadam (55 de ani), directorul de imagine al Stelei, nu a stat nici el cu mâinile în sân la Revoluţie. A ieşit în stradă la Semlac, apoi în Arad, pentru a protesta faţă de sistemul totalitar comunist. Cu toate astea, Helmuth Duckadam se declară mâhnit de cum a evoluat societatea românească de după Revoluţie: ”Nu vreau să vorbesc despre Revoluţie. Atunci au murit oameni degeaba”, s-a rezumat să afirme Duckadam .