Echipa refugiaţilor a fost creată pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, la iniţiativa preşedintelui CIO, Thomas Bach, şi a avut atunci zece sportivi, dintre care şase vor fi din nou prezenţi, în Japonia.
Comitetul Olimpic Internațional a declarat că existența acestei apariții va crea speranță și inspirație pentru lume. Ei au motivat că lumea trebuie să fie conștientă de situația dificilă în care se află sute de mii de persoane care fug din Orientul Mijlociu în Europa pentru a scăpa de conflictele armate și de sărăcie.
Cei 29 de sportivi de la ediția din acest an de la Tokyo provind din state precum Siria, Sudanul de Sud, Eritrea, Afganistan sau Iran.
Înotătorul sirian Yusra Mardini, care a înotat în 2015 pentru a-și salva viața după ce barca pe care se afla s-a răsturnat între Turcia și Grecia, va participa pentru a doua oară.
În echipă se mai află Kimia Alizadeh, care a devenit în 2016 prima femeie originară din Iran care a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice, după ce a luat bronzul la Rio în proba de taekwondo. Alizadeh a părăsit Iranul în 2020, afirmând că este hărțuită pentru că este femeie.
Sportivii, care vor defila pe stadion în timpul ceremoniei de deschidere în spatele fondatorilor de Jocuri antice Grecia, au fost selectați dintr-un lot de 56 de sportivi, susținuți de burse olimpice din 13 țări diferite.
Comitetul Internațional Paralimpic plănuiește să introducă, la rândul său, o echipă a refugiaților care va fi formată din șase sportivi.