Sport Acasa | Sport

Jocurile Olimpice. Rio 2016 a salutat lumea în pas de samba și a dat binețe pentru Tokyo 2020! România, cea mai slabă ”recoltă” postbelică de medalii / FOTO

Actualizat pe 22 aug. 2016, 09:14
Comentează

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro s-au încheiat duminică noapte, după 16 zile de întreceri pline de emoții, încercări, ratări, împliniri și chiote de bucurie. Cortina s-a tras pe stadionul ”Maracana”, acolo unde șeful CIO, germanul Thomas Bach, a declarat închise Jocurile. Toată atenția se mută de-acum spre Tokyo 2020, orașul japonez care va găzdui viitoarea ediție a JO de vară, cea cu numărul 32.

În cadrul festivității braziliene, care a durat un pic peste două ore, drapelul olimpic a fost înmânat reprezentanților orașului Tokyo, iar maratoniștii, eroii Jocurilor, au fost premiați. Doar ei nu mai ei beneficiază de această onoare. Prilej să ne aducem aminte și să facem o plecăciune înaintea minunatei Constantin Diță, cea care a adus singurul titlu la maraton pentru România, în 2008, la Beijing.

O seară flagelată de vremea haină (a plouat sâcâitor în plină iarnă braziliană și a suflat vântul) nu s-a lăsat dusă la culcare decât pe ritmuri de samba. Au lipsit granzii Braziliei (n-au venit președintele interimar al țării, Michel Temer, și legendarul Pelé), dar oaspeții n-au băgat de seamă. S-au simțit ca în sufragerie, cu casetofonul în mijlocul camerei și cu boxele în pereți. Au savurat pofticioși momentele.

Eroii Jocurilor au purtat drapelul țării lor, la festivitatea de închidere. Semenya a fost simbolul Africii de Sud, minunata gimnastă Biles a reprezentat mândria SUA -cea mai medaliată națiune, iar Hosszu a stat în fruntea ungurilor.

Scrimera Simona Pop a fost portdrapetul României

Scrimera Simona Pop, componentă a echipei de spadă care a cucerit titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a beneficiat de onoarea de a flutura drapelul României, la ceremonia de duminică.

În vârstă de 27 de ani, Simona Pop este de câțiva ani una dintre componentele de bază ale echipei de spadă. Are în palmares două titluri europene cu echipa, în 2014 la Strasbourg și în 2015 la Montreux, plus încă două medalii continentale, argint cu echipa în 2013 la Zagreb și bronz la individual în 2015 la Montreaux, la care se adaugă două medalii mondiale, argint în 2015 la Moscova și bronz în 2013 la Budapesta.

Sărbătoarea a pornit de la Alberto Santos Dumont, aviatorul care, susțin brazilienii, a fost primul care a simțit libertatea zborului.

207 de țări au fost la Rio: 205 de echipe naționale plus cea a refugiaților și cea a sportivilor independenți, care au concurat sub steagul CIO.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Potrivit lui Leonardo Caetano, directorul ceremoniei, seara a fost memorabilă. Au muncit 3.000 de voluntari și peste 300 de balerini profesioniști.

Rosa Magalhaes, mare scenograf al carnavalului brazilian, a promis spectacol și l-a pus în scenă. A răsunat muzica, s-a distins culoarea, iar cheful de dans parcă a venit injectat. Brazilienii ne-au transmis un pic din bucuria și din detașarea cu care își survolează problemele.

SUA a călcat în picioare concurența

47
este locul pe care a terminat România, în clasamentul pe medalii, la JO de la Rio de Janeiro. Este cea mai slabă clasate la Olimpiadele postbelice.

România a participat cu o delegație de 96 de sportivi și 7 rezerve, la 15 sporturi.

Am luat cinci medalii, aur pentru echipa feminină de spadă, argint obținut de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea) și Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de delegația Statelor Unite, cu 46 de medalii de aur, 37 de argint, 38 de bronz (121 în total), urmată de Marea Britanie (27-23-17), China (26-18-26) etc.

Când la Rio s-a terminat ceremonia, în România încă era noapte. Noi nu mai avem voie să dormim, fiindcă o facem deja pe credit. E timpul să ne trezim devreme, altfel, moartea sportului ne va aduce înmormântarea rapidă, ca nație.

 
 

Urmărește-ne pe Google News