Hotnews scrie că în mijlocul scandalului se află și un român, care ar fi implicat în mușamalizarea cazurilor de dopaj. E vorba despre Cornel Mărculescu, 75 de ani, fost poloist, din 1986 director executiv al Federației Internaționale.
Mărculescu și presedintele FINA, uruguayanul Julio Maglione, au respins în iulie un raport al Agenției Mondiale Antidoping privind dopajul în Rusia.
Scandalul a izbucnit când americanca de 19 ani Lilly King a spus că rusoaica Iulia Efimova nu ar fi trebuit să concureze la aceste jocuri olimpice. Efimova fusese supendata deja in 2013 pentru dopaj cu un steroid interzis; atunci, a declarat că nu știa despre substanta, dar a recunoscut ulterior ca a mintit. Acum, un control anti-doping a gasit meldonium in corpul sau, iar WADA (Agentia internationala anti-doping) a suspendat-o. Dupa un complicat ping-pong legal si politic intre mai multe institutii, FINA a sprijinit-o pe Efimova si ea participa la Rio.
Dar reactia lui Lilly King a declansat discutia care mocnea. King a castigat cursa de 100 m bras, Efimova a iesit pe locul doi in fluieraturile spectatorilor, King a repetat la conferinta de presa ca e o victorie a sportivilor curati impotriva celor care triseaza. King a fost sustinuta public de superstarul american Michael Phelps, care a condamnat pasivitatea fata de cazurile de dopaj.
A urmat scandalul de la baieti: australianul Mack Horton l-a numit trisor pe chinezul Sun Yang, si el suspendat in 2014 pentru dopaj. Australianul a castigat cursa de 400 m liber la Rio chiar in fata chinezului, care a fost si el fluierat de spectatorii din tribune. Cine l-a consolat insa in public pe chinezul trisor? Chiar Cornel Marculescu. Despre care inotatorul chinez a spus ulterior ca „este un prieten al delegatiei chineze si s-a purtat cu mine ca un bunic”.
Zeci de inotatori i-au sprijinit public in ultimele zile pe Lilly King si Mack Horton, cei doi sportivi care au avut curajul sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului.
Cornel Mărculescu este luat în colimator și în The Guardian. Englezii au scris despre un alt caz șocant. Mulți înotători de la Rio și-au obținut calificarea la Rio prim participarea la Campionatul Mondial din 2015, organizat de Rusia. Potrivit unui raport, la 9 dintre înotători nu corespund timpi obținuți cu cei trecuți pe foaie, iar 8 dintre aceștia au timpi la probe la care nu au participat.
Federația Mexicană a recunoscut că a falsificat timpi, iar Mărculescu a declarat că mexicanii nu vor fi pedepsiți pentru că înotătorii mexicani nu au ajuns în semfinale și finale.