Nici o declaraţie în legătură cu imnul

De altfel, 15 ciucani au făcut parte din naţionala tricoloră care a bătut Ungaria, vinerea trecută, 4-1, primul succes contra rivalilor tradiţionali după o pauză de 14 ani. Harghitenii au jucat degajat, au acoperit mai bine gheaţa, au combinat simplu şi eficient şi au marcat în jumătate dintre ocaziile create. Practic, le-au dat cu gheaţa în cap gazdelor, o echipă cu ambiţie, dar fără claritate. Scorul, 8-0 pentru HSC, e grăitor. La finalul meciului, am încercat să stăm de vorbă cu Ervin Moldovan, care, după nume, părea capabil să poarte un dialog cu noi, dar ne-a spus că jucătorilor nu li s-a dat voie să declare nimic în privinţa scandalului legat de intonarea imnului maghiar. Harghitenii s-au baricadat în vestiar şi au preferat să mănânce spaghetele carbonara, care le fuseseră aduse.

Ce a ajuns echipa militară!

Steaua e echipa de hochei care, conform site-ului hockeyweb.de, deţine recordul mondial de titluri cucerite (40). “Militarii” nu au câştigat titlul din 2006. În schimb, ciucanii au 12 titluri, ultimele patru consecutive, fiind favoriţi şi în acest an. De asemenea, au câştigat Liga MOL (2009-2011), o competiţie comună pentru echipe din ţara noastră (3) şi din Ungaria (5).
 


 

Peter Levente îşi arată simpatia pentru naţionala Ungariei

Prezentarea hocheistului Peter Levente de pe site-ul oficial al clubului HSC Miercurea- Ciuc ne arată că echipa naţională preferată a acestuia e cea a Ungariei. Nu e o întâmplare, astfel, că el a cântat imnul vecinilor înaintea meciului direct, deşi purta tricoul României.

Conform fişei de pe site, Levente are 181 cm şi 80 kg, joacă “centru”, foloseşte mâna stângă pentru a manevra crosa şi s-a născut pe data de 25 aprilie 1986, la Miercurea-Ciuc. A mai jucat la ISK Miercurea-Ciuc, HC Debrecen şi Fenestela Braşov, e pasionat de fotbal, de înot, de Formula 1 şi de făcut grătar, fiind “mort” după tocana din pui. Ciucanul simpatizează cu Chicago Blackhawks din NHL şi îi place jucătorul Jonathan Toews, căpitanul ei, dar şi cu naţionala de hochei a Ungariei (!), deşi nici unul dintre colegii săi de origine maghiară din echipa harghiteană, care se prezintă pe site-ul oficial al clubului, nu şi-a manifestat această afinitate. Faptul că a intonat imnul adversarilor, deşi era îmbrăcat în tricoul echipei noastre naţionale, nu a fost deci o decizie de moment. Mai trist e că Peter evoluează sub tricolor din 2003, când a fost selecţionat în naţionala U18, trecând apoi pe la lotul de tineret (2004-2006) şi debutând la seniori anul trecut.

 


 

Octavian Morariu, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român:
„Mă duc în Harghita să rezolv problemele”

Octavian Morariu, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), se va deplasa în Harghita, imediat după Sărbători, pentru a sta de vorbă cu jucătorii din lotul României.

Libertatea: Cum comentaţi faptul că o parte din componenţii lotului naţional de hochei au fost surprinşi cântând imnul adversarei noastre, Ungaria, la un meci oficial?
Octavian Morariu: Am crezut că după incidentul în care a fost implicat un junior român, component al lotului olimpic finanţat de COSR, lucrurile se vor linişti în hocheiul pe gheaţă, dar situaţia pare tot mai tensionată. E regretabil! Soluţia este chiar la federaţia de profil, care ar trebui să analizeze serios tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă.

În 2001, după un incidentde la meciul de fotbal Franţa – Algeria, preşedintele Franţei a promulgat o lege legată de respectarea însemnelor naţionale. Orice eveniment la care nu sunt onorate însemnele se întrerupe, iar cei vinovaţi fac puşcărie…
S-a dat atunci o ordonanţă de guvern, din câte ştiu eu. A fost soluţia adoptată de francezi şi trebuie respectată. Dar eu mă gândesc la altceva… Aş aminti un episod mult mai clar, prin care se demonstrează că sportul trebuie să fie un mijloc de integrare şi nu de dezbinare. În 1995, la Cupa Mondială de rugby, competiţie organizată în Africa de Sud, Nelson Mandela a făcut un gest senzaţional. A mers în mijlocul jucătorilor de rugby, care erau în majoritatea lor albi, şi a discutat cu ei. S-a împrietenit cu căpitanul echipei naţionale. A fost un gest salutat şi apreciat de toată lumea.

Deci, în România ce ar trebui făcut?
Eu cred în ideea de dialog. Chiar după ce mă voi întoarce din vacanţă voi merge în Harghita, la Miercurea-Ciuc, pentru a sta de vorbă cu toţi jucătorii din lot şi a rezolva problemele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News