„Nu cântați imnul în semn de protest, nu vă bucurați la goluri, ca să se vadă că sunteți alături de popor”, le ceruseră activiștii din Iran fotbaliștilor.

Iar fotbaliștii au tăcut la momentul solemn, de pe Stadionul Internațional Khalifa din Doha, într-un aparent gest de susținere.

De asemenea, suporterii din tribune au huiduit și au afișat bannere pe care scria „Libertate pentru Iran” sau „Femei, viață, libertate”.

Înaintea turneului final au existat inclusiv cereri de excludere a Iranului de la Cupa Mondială, atât ca urmare a nerespectării drepturilor omului, cât și pentru un presupus ajutor dat Rusiei în războiul cu Ucraina.

Din septembrie, Iranul a fost cuprins de manifestări antiguvernamentale de amploare, declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției morale.

Ea a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice: a purtat hijabul într-un „mod nepotrivit”, neacoperindu-și complet părul.

Cerința voalului a fost introdusă în Iran în 1979 de către ayatollahul Ruhollah Khomenei.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, de la începutul protestelor, aproximativ 400 de demonstranți au fost uciși și alți 16.800 au fost arestați, iar cel puțin cinci protestatari au fost condamnați la moarte. Liderii iranieni spun că manifestațiile sunt „revolte” orchestrate de inamicii străini ai țării

Foto: EPA

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News