Aici se află sediul federaţiei, stadionul ”Arcul de Triumf”, arena unde naţionala dispută meciurile de pe teren propriu, precum şi terenurile unde se pregătesc viitorii rugbişti. În fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.00, două sute de copii se întrec pe categorii de vârste, fete şi băieţi care învaţă secretele unuia dintre cele mai frumoase sporturi.
Totul a început ca o joacă
Daniel Mitrea, împreună cu fratele său, Ştefan, a pus bazele unei asociaţii, Şoimii, unde copiii vin şi învaţă rugby.
”Sunt 10 echipe de copii sub 10 ani, 12 echipe sub 12 ani şi alte 12 echipe sub 14 ani. Toate sunt din Bucureşti.La început a fost o joacă pur şi simplu, în care foloseam balonul oval. După ceva vreme am început să facem rugby specific vârstei. Un rugby non-contact”,spune Daniel Mitrea, manager relaţii internaţionale în cadrul FR de Rugby.
Fiecare contribuie cu cât poate
La Şoimii, dar şi la alte cluburi şi asociaţii, micii rugbişti nu plătesc nimic. Sau aproape nimic. Nu există taxe. Părinţii strâng bani pentru cheltuielile cu locația de antrenament. La antrenamente vin chiar si copii de 4-5 ani!
Copiii sunt atraşi de principiile de bază ale acestui sport extraordinar: respect, solidaritate, spirit de echipă. Un inconvenient e că lucrul cu părinţii e mult mai greu decât cel cu copiii: ”Părinţilor trebuie să le schimbăm mentalitatea în primul rând. Spun asta pentru că mulţi nu îşi dau copiii la rugby din cauza unor idei preconcepute”, a adăugat Daniel Mitrea. Acesta nu crede că rugby-ul e un sport mai periculos decât altele: „Toate sporturile sunt până la urmă periculoase. Cu ce e mai periculos acest sport decât fotbalul, de exemplu? La nivelul celor mici se practică un rugby non-contact. Copiii învaţă să se protejeze, să aibă curaj. E foarte important pentru viitorul lor ca rugbişti să le eliminăm frica încă de la o vârstă fragedă”.