Practicant al artelor marţiale din 1984, Lucian Băroiu a explicat de au fost karatele interzise de regimul comunist în 1980.
“Cei de la Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (n.r. – trupă de elită a regimului comunist) se temeau de noi. Exista legenda că erau foarte bine pregătiţi. Or fi fost, dar câteva zeci de karateka le-ar fi venit de hac!”, ne-a declarat noul preşedinte al federaţiei de specialitate.
Băroiu povesteşte că în favoarea practicanţilor acestui sport a intervenit nimeni altul decât Valentin Ceauşescu, fiul dictatoru- lui Nicolae Ceauşescu: “Din 1986, artele marţiale au fost din nou acceptate, cel puţin tacit, pentru că Valentin Ceauşescu era şi el practicant de karate şi s-a băgat pentru noi. A susţinut că nu suntem atât de periculoşi”.
Fratele dictatorului s-a speriat
În schimb, Ilie Ceauşescu, ministrul apărării naţionale la acea vreme şi fratele lui Nicolae Ceauşescu, s-a speriat de cei care făceau karate, după ce a asistat la o demonstraţie în 1988.
“Speram ca lui Ilie Ceauşescu să-i placă, dar lui i-a «plăcut » atât de mult, încât ne-a luat sala unde ne antrenam! Se speriase de ce văzuse. Împreună cu Mircea Ungureanu, antrenorul nostru comunistde atunci, făceam următorul exerciţiu: noi ne lăsam jos, ghemuiţi, opt inşi, unul lângă altul, iar el venea, sărea peste noi, apoi rupea o placă de lemn cu piciorul”, a încheiat Lucian Băroiu.

Elenei «i se pusese pata» pe bridge

Nu numai artele marţiale le provocau teamă comuniştilor. În 1983, la dispoziţia Elenei Ceauşescu (foto), bridge-ul a fost declarat ilegal. În cartea “Anii 80 şi bucureştenii”, Daniel Stancu relatează că soţia dictatorului a fost deranjată de faptul că fiul ei, Valentin, îl juca. Respectivul joc de cărţi era considerat periculos pentru că era practicat mai ales de intelectuali, oameni inteligenţi, care ar fi putut complota împotriva regimului.

Urmărește-ne pe Google News