Claudiu Keșeru, atacantul naționalei de fotbal a României, a devenit ambasadorul ”Proiectului matematica fotbalului”. Tricolorii vor fi eroii unui manual de matematică alternativă pentru elevii de clasa a IV-a.
Campania FRF a fost lansată duminică, de la ora 12:00, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Grand Hotel Italia, acolo unde sunt cazați tricolorii pentru amicalul cu Spania, din această seară, ora 21:45.
FRF l-a ales pe Keșeru pentru că a fost olimpic la matematică. Tricolorii au apărut la antrenamentul oficial de sâmbătă cu tot felul de ecuații și de exerciții pe echipament.
”Am fost plăcut surprins de inițiativă și am acceptat imediat. A fost puțin haz în vestiar când am văzut tricourile imprimate cu tot felul de ecuații pe spate. Eu am formula 6 x 5 – 4 : 2. Ar fi bine dacă elevii ar face matematică de plăcere, nu cum am învățat noi, din obligație”, a precizat atacantul naționalei.
Keșeru s-a referit și la confruntarea cu Spania din perspective matematice: ”Formula meciului este cu multe necunoscute. Matematica este mai puțin importantă pe teren. În afara lui se fac însă tot felul de calcule”.
Claudiu Keșeru susține inițiativa printr-un video dedicat ce va rula în această seară pe stadionul din Cluj-Napoca, la partida România-Spania, prima din istorie a echipei naționale de fotbal pe Cluj Arena.
Ambasadori ai acestei inițiative, jucătorii echipei naționale calificată la Euro 2016 poartă tricouri cu formule matematice ale căror rezultate reprezintă numerele de pe tricourile lor de joc. Astfel se marchează lansarea acestui program, înaintea meciului dintre România și Spania.
“Fotbalul și matematica nu se exclud. Trebuie să privim sportul și educația ca fiind nu doar complementare, ci elemente fundamentale integrate în procesul de formare și desăvârșire al copiilor. Ne dorim să avem generații sănătoase și inteligente, elevi care ating performanța prin instrumente adaptate pasiunilor. Prin acest proiect, copiii vor învăța noțiunile de bază ale fotbalului și vor avea o oportunitate în premieră în țara noastră – aceea de a descoperi matematica printr-un mod de abordare atractiv”, declară președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
Campania își propune să aducă împreună autorități, profesori, elevi și fotbaliști pentru a combate o problemă ce are urmări grave asupra educației copiilor – abandonul școlar.
Exemple de probleme:
1. Bogdan Stancu și Florin Andone au înscris 28 de goluri în acest sezon. Andone a marcat cu 9 de goluri
mai multe ca Stancu. Câte goluri a înscris Andone? Dar Stancu?
2. Pe parcursul câtorva meciuri, Claudiu Keșeru, Gabriel Torje și Răzvan Raț au alergat, împreună, 50 de
kilometri. Torje a alergat cu 9 km mai mult decât Raț și cu 5 mai mulți decât Keșeru. Află câți kilometri
a alergat fiecare dintre cei trei „tricolori”.
3. România a obținut până acum 4 victorii și două remize în grupa de calificare pentru Campionatul
Mondial. Dacă o victorie înseamnă 3 puncte, iar o remiză numai un punct, câte puncte are România
până acum?
Șeful FRF nu îndrăznește să facă socoteli în privința punctelor pe care tricolorii ar trebui să le facă la Euro 2016, pentru a trece de grupe. ”Numărul punctelor este mai puțin important, important este să ne calificăm. Aceste amicale puternice au ca scop, dincolo de selecția pentru turneul final, să setarea mentalității de învingător, care ne lipsește nouă, românilor”.