Eurosport: Ce amintiri ai de la Jocurile Olimpice?
Kimmo Timonen: Am o grămadă de amintiri frumoase de la Jocurile Olimpice. Am fost la 5 Olimpiade deci pot să spun că am fost foarte norocos. Cea mai interesantă rămâne cea de la Torino din 2006 când am ajuns în finală; am pierdut, dar a fost o experiență incredibilă. Am câștigat o medalie de argint atunci și mă gândesc să repetăm performanța!
Ce a fost mai important pentru tine: să câștigi o medalie olimpică sau Cupa Stanley?
Evident, ambele realizări au fost inredibile. Câștigarea Cupei Stanley a fost cea importantă victorie pentru mine, dar câștigarea medaliei olimpice de aur ar depăși orice, numai că nu am ajuns până acolo, încă. Cu toate acestea, am reușit să câștig patru medalii până acum și o Cupă Stanley, așa că sunt foarte mulțumit. Am fost destul de norocos să joc foarte mult până acum.
Cum vor fi aceste Jocuri Olimpice pentru Lei?
Cred că toată lumea are o șansă acum pentru că lipsesc o mulțime de jucători din NHL. Rușii – care vor juca sub steag olimpic – au cea mai bună echipă pe hârtie, dar este doar pe hârtie! Va fi foarte interesant și cred că toată lumea are șanse la medalia de aur. Sper ca echipa Finlandei să fie acolo, în lupta pentru titlul olimpic.
Cum vă afectează faptul că nu sunt prezenți și jucătorii finlandezi din NHL?
Cred că toată lumea va avea de suferit pentru că ne așteptam cu toții să îi vedem pe cei mai buni hocheiști la PyeongChang. Din păcate, lucrurile stau altfel. Cu toate acestea, cred că este o șansă pentru cei mai mulți dintre hocheiști să concureze pentru titlul olimpic și să câștige o experiență incomparabilă. Va fi interesant. Jucătorii din NHL nu sunt aici, deci oricine are șansa să câștige. Dacă jucătorii din NHL ar fi fost aici, SUA sau Canada ar fi fost favoritele. Acum jocul este deschis tuturor.
Cine crezi că va fi adversarul numărul 1 pentru Finlanda?
Suedia! Întotdeauna! Au mereu o echipă bună, iar meciurile împotriva lor sunt întotdeauna dificile.
Poți să ne descrii rivalitatea din hochei dintre Suedia și Finlanda?
Este o lungă istorie între cele două țări. Suedia este la doi pași de noi, așa că avem întotdeauna jocuri grele, iar fanii sunt prezenți mereu în număr mare. Este o luptă dură pentru a câștiga meciul, avem un istoric îndelungat, de aici și rivalitatea atât de puternică.
Ce îți aduci aminte cu plăcere din meciurile contra Suediei și ce nu vrei să mai revezi niciodată?
Sunt atât de multe meciuri pe care le-am jucat împotriva lor. Cel mai bun a fost probabil în 1998, la Lugano, când i-am bătut în sferturile de finală și ne-am calificat în semifinale. Asta e o amintire placută. Probabil cel mai rău a fost când am pierdut în meciul pentru medaliile de aur la Torino. A fost foarte greu atunci.
Peter Forsberg spune despre hocheiștii finlandezi într-un interviu pentru Eurosport că joacă dur, cu multe blocaje…ce parere ai?
S-ar putea ca Peter să aibă dreptate! Cred că ne place să jucăm puțin cam dur – și ăsta e stilul nostru, și poate stilul țării noastre. De regulă, Suedia are o mulțime de jucatori talentați, așa că trebuie să jucăm dur. Dacă asta crede Peter Forsberg – și am jucat multe jocuri împotriva lui – ei, bine, să știți că lui i-a plăcut să joace dur, deci minte!
Grupa C este una incredibilă, plină de rivalități: Suedia, Norvegia, Finlanda și Germania! Cine crezi că o să se califice?
Finlanda, bineînțeles, dar va fi o adevărată luptă! Sunt mulți jucători buni care vor concura pentru aceste medalii. Sunt aici pentru echipa Finlandei și sper că o pot duce până la capăt!
În calitate de multiplu medaliat olimpic, cât de important este primul joc?
Cred că primul joc de la Jocurile Olimpice este întotdeauna important. Jucătorii nu au petrecut atât de mult timp împreună – în mod evident, au petrecut doar câteva zile împreună in urma cu o săptămâna și au călătorit în ultimele zile, au avut câteva antrenamente înaintea unui meci amical – dar nu au prea multă experiență împreună si nu sunt foarte legați. Asta înseamnă că primele două meciuri sunt uriașe. Vrei să faci sistemul corect, echipa ta să aiba acel joc perfect și tu să dai tonul – sunt atât de multe partide și nu vrei să tratezi cu indiferență unele meciuri.