Sâmbătă seară, la Hamburg, Wladimir Klitschko l-a făcut KO în repriza a cincea pe bulgarul Kubrat Pulev. În joc s-a aflat doar centura mondială a greilor a versiunii IBF, Pulev, challengerul oficial desemnat de IBF, nefiind de acord să plătească taxa ce i-ar fi permis să lupte şi pentru celelalte două centuri majore deţinute de Klitschko, WBA şi WBO. Dar dincolo de rezultatul sec, confruntarea a avut cîteva aspecte interesante, aproape inedite pentru confruntările lui Klitschko din ultimii ani.
Ştiu, istoria nu va reţine decât deznodământul „statistic” al luptei de sâmbătă seara. Şi, eventual, noile recorduri personale ale campionului Wladimir Klitschko. Şi-a apărat centura pentru a 17-a oară, fiind întrecut în acest sens doar de Larry Holmes, cu 20 de reuşite şi de legendarul Joe Louis, cu 25 de lupte victorioase, din postura de campion. În plus, într-un top al duratei deţinerii unui titlul mondial al greilor, ucraineanul stabilit în Germania, dar cu reşedinţa în California, este pe locul al doilea, cu 8 ani şi jumătate de „domnie” neîntreruptă, fiind în urma doar a aceluiaşi Joe Louis care a deţinut centura cu diamante a categoriei vreme de 11 ani, 8 luni şi 8 zile. În ringul din Hamburg lucrurile au avut însă doza lor de inedit.
În ciua celor patru knock-down-uri, câte două în prima şi a treia repriză, bulgarul Pulev a fost primul boxer, după mulţi ani, care a reuşit chiar să-l lovească pe campion. Şi nu doar o singură dată. De fapt, Klitschko nici nu a mai putut să-şi folosească jabul de stânga, devastator altădată, cu care îşi „frăgezea” oponenţii până când directa sau croşeul de dreapta definitivau treaba. Şi asta pentru că Pulev nu doar că nu e chiar scund, doar 4 centimetri sub ucrainean, ci pentru că bulgarul a avut o mişcare rapidă a propriilor mâini, una relativ rară pentru un greu, mişcări cu care a anihilat aproape în totalitate pericolul acelui jab. Şi a fost prima oară după multă vreme când l-am văzut pe Wladimir lovit el însuşi chiar de jabul de stânga al adversarului, dar şi primind în plin cel puţin două-trei croşee care, nimerite mai fericit – chiar în bărbie – ori mai des, puteau aduce un deznodământ absolut neaşteptat.
Pulev a pierdut, dar a arătat că Klitschko încă poate fi lovit, rănit. Sigur, doza de bravadă a bulgarului şi chiar de prea mare încredere în forţa proprie, dar şi în „tăria” capului propriu, i-au grăbit sfârşitul. Cu toate acestea, el s-a ridicat relativ neafectat după pumni care pe alţii i-ar fi „adormit” iremediabil. Ba chiar, într-un gest mai degrabă de bufon, decât de luptător profesionist, a stat şi într-un picior în faţa arbitrului, pentru a-i demonstra că e capabil să lupte în continuare. În schimb, surpriza venită din partea campionului a fost folosirea croşeului de stânga ca „armă” letală, ceea ce a arătat că acesta şi-a făcut „temele” cu meticulozitate în privinţa pericolelelor posibile dinspre Pulev. Croşeu cu care a şi încheiat conturile în repriza a cincea.
Dincolo de toate aceste amănunte, rămâne „mesajul” dat de prestaţia generală a lui Kubrat Pulev: chiar şi acum, Klitschko poate fi atins, poate fi pus în pericol. Şi aceasta cred că este cea mai importantă lecţie a luptei de sâmbătă. Restul, într-adevăr… e doar statistică..
Citeşte şi: Divorţ modern între Marius Niculae şi Cristina ! Ce se întîmplă cu fetiţa !
Citeşte şi: Galerie foto / Frumoasa Peta Todd s-a apucat de raliuri