Dacă doreaţi să dormiţi duminică după-amiază sau să ieşiţi la un picnic la umbră, să scăpaţi de aiuritoarele vuvuzele, nu pierdeaţi nimic. A fost un meci prost, prost de tot. Exasperanţi aceşti sloveni. O fi noroc, o fi valoare, or fi ambele, ce Dumnezeu o fi! Artizani ai barajelor de calificare. ex-iugoslavii au scos România în drumul spre CM 2002, iar acum eliminaseră Rusia. Însă, la turneele finale, nu câştigaseră nici un meci din cele şase jucate. A venit cel de ieri.

Întorşi după 24 de ani de aşteptare la un Mondial,  algerienii, calificaţi greu, după un baraj cu Egipt, au dominat prima parte. Conduşi de „Prinţul” pitic Karim Ziani (1.69 metri, 28 de ani, Wolfsburg), „Mica Franţă” a făcut legea, dominând teritorial. Belhadj (4) – şut scos de sub transversală de Samir Handanovici, şi Halliche (36) – „cap” milimetric pe lângă bară, au semnat ocaziile echipei „Şeiculului” de pe bancă,  Rabah Saabane. Dincolo, a răspuns Birsa (43), „bomba” lui fiind deturnată in extremis de Chaouchi.

Meciul, mai alert în prima parte, părea că se sufocă definitiv. Nici măcar uriaşul golgheter al „deagonilor”, Milivoje Novakovici (31 de ani, 1.92 metri), 16 goluri pentru Koln în sezonul trecut, supranumit „noul Zahovici”, nu a ieşit din mediocritate.

Totuşi, tâmpenia algerianului Ghezzal, de la Siena, eliminat după un henţ absurd (73), a fost decisivă. Robert Koren, căpitanul „dragonilor” lui Matjaz Kek, a dat lovitura decisivă. Acimovici, Osterc, Rudonja, Stelea, Lobonţ, Hagi… Au mai văzut filmul!

Îi preia Zidane?

„Vulpile deşertului” au fost încurajate din tribună de marele Zinedine Zidane, fotbalist cu rădăcini algeriene. Propunerea pe care i-a făcut-o preşedintele ţării, Abdelaziz Bouteflika, să-l înlocuiască pe actualul tehnician, Rabah Saadane, căruia îi expiră contractul după turneul final din Africa de Sud, a născut valuri de entuziasm în ţară. Totul se va decide după turneul final.

Paradoxul

Algeria, a doua ţară ca suprafaţă din Africa, e singura echipă care nu a trecut de faza grupelor, deşi a câştigat două meciuri, între care şi victoria istorică cu Germania de Vest. Se întâmpla în 1982. Era echipa lui Ferghani, Rabah Madjer, Belloumi sau Assad, eliminată de la turneul spaniol din cauza blatului Austria – RFG 1-0.

Arbitrul mexican Pablo Pozo s-a accidentat şi Carlos Batres (Guatemala) i-a luat locul, oficiind partida de ieri.
 

Urmărește-ne pe Google News