Într-o vreme în care fotbalul a devenit o industrie, iar topurile celor mai buni jucători sau antrenori ies pe bandă rulantă, numele celui mai valoros tehnician român al tuturor timpurilor, Ştefan Kovacs, a rămas undeva în umbră. Pişti, cum era alintat regretatul antrenor, deţine şi acum cel mai strălucitor palmares. Acesta a avut unul dintre cele mai fructuoase momente ale carierei în anii 70, când a antrenat pe Ajax Amsterdam. După plecarea lui Rinus Michels, în 1971, Ştefan Kovacs a fost cel care i-a luat locul pe banca tehnică. Batavii îl contactaseră iniţial pe Helenio Herera, care a refuzat oferta, însă le-a recomandat un nume “talentat şi ieftin”, cel al românului. Pişti, “părintele spiritual al fotbalului total”, a desăvârşit munca lui Michels.

Cu bicicleta, la instalarea pe banca lui Ajax

Împreună cu un lot formidabil, în care sclipeau Cruyff, Krol sau Neeskens, a adus în curtea clubului tot tezaurul fotbalului continental şi mondial. Finalele CCE cu Inter (1-0) sau Juventus (2-0) au rămas în istoria sportului-rege şi în inimile “generaţiei de aur” a lui Ajax. Controversat şi uşor excentric, Ştefan Kovacs a uimit în orice moment, atât fotbalul, cât şi oamenii obişnuiţi. Tehnicianul nu a suportat niciodată mersul cu maşina, deşi avea carnet de şofer. La prezentarea oficială, la Ajax, Kovacs a intrat pe stadion cu bicicleta, de care nu s-a despărţit nici în ultimii ani ai vieţii. Revista editată de UEFA, “Champions”, i-a dedicat lui Ştefan Kovacs un amplu material, în care se povestesc momente importante din cariera acestuia şi, în special, perioada în care a antrenat pe Ajax. Ştirea avea un titlu grăitor: “El a câştigat la fel de multe cupe europene ca şi Sir Alex Ferguson… aşa că de ce nu a auzit nimeni de Ştefan Kovacs?” .

Olandezii l-au primit cu ironii

Foştii colaboratori de la Ajax ai lui Pişti Kovacs au rememorat şi un moment amuzant, imediat după “înscăunarea” pe banca formaţiei batave. “Cum vi se pare că avem părul? E prea lung?”, l-au întrebat jucătorii la primul antrenament, crezând că-l pot ironiza, după ce scăpaseră din disciplina de fier a fostului antrenor, Rinus Michels. Răspunsul lui Pişti a venit sec: “Eu am fost angajat ca antrenor. Nu sunt frizerul vostru”. Kovacs şi-a dovedit apoi abilităţile şi a devenit unul dintre cei mai respectaţi tehnicieni, după ce fusese adus la Amsterdam ca o soluţie “ieftină”.

«Era un antrenor prea blând»

Foştii elevi ai lui Kovacs mărturisesc că acesta era un antrenor care nu prea punea accent pe disciplină. “Kovacs era un tehnician foarte bun. Dar, prea de treabă, prea blând. Michels, în schimb, era foarte strict cu toată lumea. În primul an în care l-am avut antrenor pe Kovacs, am jucat şi mai bine, pentru că noi eram nişte fotbalişti buni, cărora ni se dăduse libertate. Dar, după asta, nu a mai existat disciplină şi totul s-a dus de râpă. Am fi putut fi campionii Europei pentru totdeauna, dacă am fi rămas un grup unit”, a declarat fostul mijlocaş al lui Ajax, Gerrie Muhren.

Urmărește-ne pe Google News