De la masa amplasata in apropierea vestiarului, Dan Grecu, antrenorul coordonator al lotului olimpic masculin de gimnastica, vede ca-n palma intreaga sala. Controleaza din priviri toate cele sase aparate, apoi, tacut, face un semn discret, din cap, catre elevii sai, aliniati ca la scoala. E semnul ca antrenamentul poate sa inceapa. Bubuitul sec al aterizarilor de la sol sau salturile inalte incheiate cu caderile pe buretii imensi aflati in groapa special amenajata nu schimba mina fetei antrenorului. Pare un sfinx. Isi aranjeaza tacticos perechea de ochelari, dupa care desface nelipsita cutiuta cu bombonele tic-tac. ‘Acum avem tot timpul din lume sa stam de vorba, ne anunta, cu vocea soptita, cel care in urma cu trei decenii cucerea la inele prima medalie de aur pentru gimnastica masculina romaneasca. 

Libertatea: Ati fost un specialist al inelelor. De ce credeti ca astazi nici un elev de-al dv. nu va calca pe urme?
Dan Grecu:
E destul de greu de gasit un specialist la inele. Gimnastul care-si doreste sa fie numarul unu la acest aparat trebuie sa se bazeze mult pe forta bratelor. Singurul care s-a apropiat de mine a fost Dan Burinca. Eu am reusit sa ma impun la inele datorita fortei. Asta nu inseamna ca nu eram bun si la celelalte aparate. Pe vremea mea, sportivul avea obligatia sa faca toate cele sase aparate, adica individualul compus. La Olimpiada din 1976 am prins finalele la sarituri, inele si paralele, dar prima medalie de aur am cucerit-o in 1974, la Mondiale.

Erati un idol pentru pustanii acelor vremuri…
Sa zicem. Mergeam pe strada si se intampla sa aud in spatele meu: ‘Nadia la paralele si Dan Grecu la inele. Erau copiii care veneau sa-mi ceara autografe. Multi dintre ei s-au apucat de gimnastica dupa ce au urmarit la televizor marile concursuri.

Ati fost urmarit de doua ghinioane fantastice la Jocurile Olimpice.
La Olimpiada din 1976, de la Montreal, intrasem in concursul final de la individual compus. Aveam sanse mari sa fiu in primii sase. La primul element, de la inele, am simtit ca o arsura in bratul drept. I-am semnalat medicului salii, care m-a consultat imediat. Nu a constatat nimic special. Intre timp pierdusem saritura. Seful comisiei tehnice voia sa ma scoata din concurs. In cele din urma am facut saritura, fiind notat cu 1. Cu multa greutate am reusit sa termin individualul compus. A doua zi, inaintea finalelor pe aparate, mi s-a facut o infiltratie in muschi. Am reusit sa fac inelele si sariturile. La paralele nu am mai putut sa ridic bratul. Era clar ruptura de muschi.  A doua oara istoria s-a repetat la Olimpiada de la Moscova. De asta-data la bratul stang. Eram in finala de la inele. Simteam o durere inainte de concurs. In timpul exercitiului am auzit o pocnitura puternica in acea zona a muschiului. Nu am mai putut continua, pierzand si finala de la paralele. La 30 de ani m-am retras definitiv din gimnastica.

„Cand Urzica a luat titlul, am trait ceva unic”

Marius Urzica a reusit sa va razbune si sa castige in premiera titlul de campion olimpic, la JO de la Sydney. Se va repeta la Beijing, prin Marian Dragulescu?
Cand Marius a castigat aurul la cal cu manere, am trait un moment unic. Irepetabil. Prin fata ochilor mi s-a derulat intregul film al carierei mele. Eram nespus de fericit ca Marius reusise sa sparga gheata. A fost clipa in care m-am reapucat de fumat. Sunt convins ca la Beijing istoria se va repeta prin Marian Dragulescu. La ora actuala nu exista gimnasti in lume care sa aiba un exercitiu la sol atat de complex precum cel al lui Marian.

Cine este…Dan Grecu

Data nasterii: 26 septembrie 1950.
Locul nasterii: Bucuresti.
Performante: campion mondial 1974, medaliat cu bronz JO  1976, campion european 1975, medalie de bronz la CM din 1978, medalie de argint la CM din  1979.

Elena Ceausescu i-a facut ochi dulci

1976. Anul JO de la Montreal unde Nadia Comaneci avea sa revolutioneze gimnastica mondiala prin obtinerea primei note de zece la o astfel de competitie. La revenirea in tara a delegatiei Romaniei regimul comunist pusese la cale un grandios spectacol organizat la Sala Polivalenta, la care aveau sa asiste Nicolae si Elena Ceausescu.

‘Emotiile erau uriase, mai ales ca trebuia sa facem si o demonstratie. Acolo, orice greseala putea fi interpretata politic. Dupa spectacol am urcat la tribuna, pentru a fi premiati, isi deapana amintirile Dan Grecu.

Apoi s-a intamplat un lucru incredibil: ‘Dupa momentele oficiale am fost invitati sa ciocnim un pahar de sampanie cu Nicolae si Elena Ceausescu, dar si cu membrii Comitetului Central. Elena Ceausescu a inceput sa-mi zambeasca, privindu-ma tot mai insistent. Mi-a cerut sa vin langa ea. „Danut, tu stai langa mine”. Ma blocasem. Nu stiam cum sa reactionez. Era foarte vesela, lucru care nu se intamplase pana atunci. Am realizat ca ea cam pusese ochii pe mine. Dupa ce am facut fotografia de grup, ma rugam ca totul sa se termine cat mai repede, dezvaluie fosta mare glorie a gimnasticii romanesti.

Sotia lui este coregraful lotului olimpic de gimnastica

Dan Grecu e casatorit cu Elena, coregraful lotului masculin, cu care are doi copii: Mona (26) si Bogdan (32). De opt luni, fostul mare gimnast este bunic, Mona aducand pe lume o fetita al carei nume este Aniana Casandra.  ‘Cand am auzit ca vom fi bunici ne-a pufnit rasul, isi aminteste Dan Grecu. ‘Aniana e cuminte. Acum, ca a mai crescut avem si noi cu ce sa ne jucam la iarna, adauga Grecu, razand. 

Invitat la ziua de nastere a dictatorului

Cand Nicolae Ceausescu a implinit o varsta rotunda, Dan Grecu, alaturi de cei mai reprezentativi sportivi de performanta, a primit o invitatie pentru a participa la masa festiva organizata in incinta Complexului Expozitional. ‘Acolo am baut pentru prima data bere Azuga la 330 de mililitri. In afara de asta, vinul era de foarte buna calitate. Era acel vin facut pentru popor, dar care se bea doar prin reprezentantii lui, spune cu mult umor Dan Grecu.

Ii dadea Nadiei cate o ciocolata pe ascuns

La majoritatea concursurilor internationale, Dan Grecu mergea impreuna cu Nadia Comaneci, dar si cu celelalte fete din lotul olimpic.

Chiar daca Bella Karolyi le impusese fetelor un regim draconic, greu de suportat, in special atunci cand era vorba de mancare, Dan Grecu reusea sa ii dea Nadiei, pe furis, batoane de ciocolata. ‘Aveam tehnica mea. Bella nu s-a prins niciodata ca eu eram cel care ii dadea Nadiei dulciuri atunci cand ne aflam impreuna la diferite competitii internationale, povesteste cu amuzament actualul tehnician al lotului olimpic masculin. 

Si-a revazut baiatul la „Surprize, surprize”

Bogdan, fiul de 32 de ani al lui Dan, s-a nascut parca cu o dorinta nebuna de aventura. La 17 ani a plecat de-acasa. Le-a spus parintilor ca merge la o petrecere si a ajuns in Germania. De acolo a ajuns in Canada, imbarcandu-se clandestin pe un vapor: ‘Au stat intr-un container pana au iesit in larg, apoi s-au predat comandantului. M-a sunat si mi-a spus ca este in Canada. Cei de la „Surprize, surprize” l-au readus in tara. A fost un moment pus la cale de sportivii mei.

Dupa medalia de bronz cucerita la Jocurile Olimpice de la Montreal, Dan Grecu a fost premiat cu un Trabant, de fabricatie est-germana, care costa aproximativ 30.000 de lei.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News