Marius Lacatus se intoarce joi la Sevilla in postura de presedinte al echipei care, cu el in teren, realiza la 7 mai 1986 cea mai mare performanta a fotbalului romanesc: castigarea Cupei Campionilor in fata celor de la Barcelona cu 2-0, dupa loviturile de departajare, “Laca” fiind unul dintre marcatori. S-au asternut anii… 14 din cei 19 petrecuti pe teren i-a trait in tricoul Stelei. Si nu s-a saturat si nici nu se va satura vreodata, pentru ca spune el, “nimeni nu imi va putea scoate din inima aceasta echipa”. Asa ca, in luna octombrie a anului trecut a decis sa se intoarca in Ghencea. Nu ca antrenor, cum si-ar fi dorit atat el cat si intreaga suflare stelista, ci ca presedinte al clubului. In acel moment, Lacatus redevenea conducatorul care,  in tinerete, ara cu indarjire “campurile de lupta cu dusmanul” pentru a aduce glorie “imperiului ros-albastru”, pe care nu va inceta niciodata sa-l apere.


Libertatea: Domnule Lacatus, dupa 20 de ani reveniti la Sevilla, orasul in care Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni…
Marius Lacatus: Desi au trecut atatia ani, intotdeauna acest oras va avea pentru mine o semnificatie aparte, tinand cont de performanta pe care am obtinut-o acolo. Imi aduc aminte ca dupa meciul de pe “Sánchez Pijuán”, din cauza tineretii, parca nici nu am stiut sa ma bucur asa cum s-ar fi cuvenit dupa un astfel de succes. Abia la revenirea in tara, cand am vazut cata lume ne asteapta, am realizat ce performanta obtinusem.


Sunteti singurul stelist care a fost prezent pe teren la 7 mai 1986 si care se afla in continuare alaturi de club.
Nu cred… (zambeste) Din cate am inteles, se vor intorce toti, pentru ca Gigi Becali i-a invitat sa insoteasca echipa la jocul cu Betis.


„Steaua ’86 e unica. Nu se compara cu nimeni”


Are Steaua forta de a se califica in fata spaniolilor?
Calificarea nu este jucata. Daca vom merge mai departe la loteria penalty-urilor si vom repeta isprava din finala Cupei Campionilor Europeni, inseamna ca acest oras ne poarta cu adevarat noroc. Sa nu uitam insa ca nu va fi deloc usor, pentru ca spaniolii sunt imprevizibili si au demonstrat ca au cativa jucatori care pot decide in orice moment soarta calificarii. Sper, insa, ca echipa  sa depaseasca prin joc calitatile individuale ale celor de la Betis.


Putem compara in vreun fel Steaua din ’86 cu cea de acum?
Asa cum nu il vom putea compara niciodata pe Pele cu Maradona, pe Dobrin cu Hagi sau pe Ronaldo cu Ronaldihno, nu se pot compara nici cele doua generatii. Doar rezultatele sunt cele care pot confirma ca Steaua de acum este pe drumul cel bun si, cu siguranta, cand vor atinge o semifinala sau o finala europeana, se va vorbi la fel de frumos despre ei asa cum s-a vorbit si despre noi.


Vrea din nou in iarba, dar niciodata la „dusmani”


Ati trecut de la cariera de jucator la cea de antrenor, iar acum sunteti presedinte…
Un lucru este sigur. Anii petrecuti pe gazon ca jucator sunt cei mai frumosi, si nu pot fi comparati cu nimic. Pentru mine fiecare meci a fost o bucurie. Atat antrenamentele, cat si partidele nu au fost un chin , ci din contra. Din pacate, in viata fiecaruia jucator apar si clipele mai putin placute, de care am avut si eu parte din cauza faptului ca, in urma unor accidentari, unii fotbalisti nu au mai evoluat sau chiar s-au lasat de fotbal din cauza mea.


Ce v-a determinat sa acceptati propunerea domnului Becali de a reveni in Ghencea pe acest post?
In primul rand, sansa de a ma intoarce “acasa”. Mi-a placut ca Gigi a fost foarte sincer in discutia pe care am purtat-o si nu a incercat in nici un moment sa ma atraga langa echipa doar pentru ca astfel si-ar fi putut castiga simpatia suporterilor. Placerea cu care am intampinat ideea a fost intarita si de faptul ca reveneam in cadrul clubului pe o functie pe care foarte multi fosti fotbalisti si-ar fi dorit-o.


Este aproape o jumatate de an de cand ocupati functia de presedinte. V-ati obisnuit?
Nu sunt foarte multe lucruri noi, insa pentru a depune aceasta munca trebuie sa acumulezi multa experienta, sa iti placa ceea ce faci si sa te implici direct. In ceea ce ma priveste, eu sunt cel care poate da un sfat in momentul in care i se cere sa o faca, insa pana la urma tot cei care au o mai indelungata experienta in cadrul clubului iau deciziile, bineinteles cu acordul patronului. Si aici ma refer la managerul general (n.r. Mihai Stoica) si la oamenii care au o activitate intensa, depusa de-a lungul anilor la acest nivel.


Gandul v-a ramas tot pe gazon si ati declarat ca daca veti primi vreo oferta la vara, de a antrena din nou, o veti accepta…
Indiferent de ceea ce se va intampla, nimeni nu va putea sa creada vreodata ca sufletul meu nu va fi la Steaua. Nici o persoana  nu imi va putea scoate din inima acest club. Este adevarat ca imi doresc enorm sa antrenez din nou, chiar si la o formatie din strainatate, pentru ca simt ca treningul ma prinde mai bine decat costumul. Simt ca munca la birou nu este stilul de viata pe care mi-l doresc de fapt.


Ipotetic vorbind, ati onora vreodata o oferta de a merge la Dinamo sau Rapid, in postura de antrenor?
Niciodata, pentru ca eu nu sunt unul dintre aceia care spun: “Sunt profesionist si imi fac meseria oriunde as merge”. Nu cred ca voi fi ofertat vreodata pentru a prelua aceasta functie la vreuna dintre cele doua echipe, si nu cred ca voi fi acceptat de suporteri.


Cifrele lui Marius


– 10 titluri a castigat cu Steaua (primul in 1985, ultimul in 1998);
– 7 Cupe a castigat cu Steaua (prima in 1985, ultima in 1999);
– 1 Cupa Campionilor Europeni a castigat cu Steaua (in 1986);
– 1 Supercupa a Europei a castigat cu Steaua (1989); 
– 2 sunt Mondialele la care a participat cu Romania (1990, 1998); a mai fost la CE din 1996.
– 414 meciuri/ 103 goluri la Steaua;
– 84 meciuri/ 13 goluri la nationala;
– 5 echipe a antrenat (FC National, statul Panama, FC Brasov, Otelul, Intergaz), Zenga a fost preferat in locul lui la Steaua, in 2004.


„Am tinut cu Dinamo, pentru ca asa era la moda”


Meciul de retragere de la 7 mai 1986: “Aceasta sarbatoare nu trebuie sa fie numai a lui Lacatus, ci a tuturor jucatorilor din echipa care a obtinut cea mai mare performanta a fotbalului romanesc. Normal ar fi sa se organizeze un meci de retragere a tuturor componentilor Stelei de la Sevilla”


Statuia pe care i-o va ridica Gigi Becali: “Daca Gigi si-a pus in minte acest lucru, este foarte greu sa il faci sa se razgandeasca”.


Prezenta sa la meciurile Stelei la handbal sau hochei: “In ceea ce priveste participarea mea la  astfel de manifestari, o fac cu mare placere, pentru ca imi aduc aminte ca Steaua era inainte o adevarata „familie”. Fotbalistii isi  incurajau colegii de la handbal si invers. Si cantonamentele de la Forban le efectuam impreuna”.


Echipa nationala: “Important este ca noua generatie sa aiba incredre in ea, pentru ca are jucatori de valoare, care pot oricand sa  readuca nationala in prim-plan, asa cum am facut-o si noi, cei din „generatia de aur””.


Finala pierduta cu AC Milan in 1989, cu scorul de 4-0: “Cand pierzi la un asemenea scor, nu poti spune ca ti-ai facut datoria. Milan era in acea perioada o echipa pe val, extraordinar de greu de invins”.


Returul Diviziei A: “Vom avea parte de un retur de campionat extrem de disputat, pentra ca nu numai Dinamo este de luat in seama ci si Rapid,  si Poli Timisoara, si CFR Cluj sau FC National”.


Simpatia pe care a avut-o in copilarie pentru Dinamo: “Asa a fost atunci „curentul Dinamo”. Copil fiind, am tinut cu ei ca sa fiu si eu in pas cu „moda””.


Dumitru Dragomir: “Fiind presedinte la FCM Brasov, atunci cand m-am apucat eu de fotbal, m-a ajutat foarte mult, avand o simpatie speciala fata de mine” .


Modele din viata: “Niciodata nu am avut un model de fotbalist sau de antrenor”.


Ciudatenii: “Desi m-am nascut la munte, nu am invatat nici pana acum sa patinez sau sa schiez”.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Știrileprotv.ro
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani
Viva.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani
Fetele Danei Budeanu au împlinit 20 de ani. Gemenele Maria și Dana sunt leite mama lor. Emoționant ce a povestit Dana Budeanu despre ele
Libertateapentrufemei.ro
Fetele Danei Budeanu au împlinit 20 de ani. Gemenele Maria și Dana sunt leite mama lor. Emoționant ce a povestit Dana Budeanu despre ele
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
FANATIK.RO
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Totul despre testosteron: rol, mituri și cum putem să îl menținem într-un nivel optim și sănătos: „Tot mai mulți bărbați vin și îmi cer cure pentru creșterea testosteronului”
GSP.RO
Totul despre testosteron: rol, mituri și cum putem să îl menținem într-un nivel optim și sănătos: „Tot mai mulți bărbați vin și îmi cer cure pentru creșterea testosteronului”
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Cum va arăta Moș Crăciun în 2050? Inteligența Artificială prezice cum ar putea arăta Moș Crăciun în 2050
Financiarul.ro
Cum va arăta Moș Crăciun în 2050? Inteligența Artificială prezice cum ar putea arăta Moș Crăciun în 2050
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Observatornews.ro
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Horoscop 24 noiembrie 2024. Săgetătorilor li se acordă o atenție specială, poate chiar fără să fie conștienți de asta, din partea unui întreg grup
HOROSCOP
Horoscop 24 noiembrie 2024. Săgetătorilor li se acordă o atenție specială, poate chiar fără să fie conștienți de asta, din partea unui întreg grup

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI