Adrian Mutu nu a mai jucat de trei ani la echipa națională, dar își dorește să prindă lotul pentru Euro 2016. Atacantul a semnat duminică pentru ASA Tîrgu Mureș un contract până în vară.
Ladislau Bölöni, legendarul fotbalist al echipei de aur a ASA Tîrgu Mureș, nu crede în transferul lui Adrian Mutu la vicecampioana României și în prezența ”Briliantului” la Euro 2016.
”Nu cred că Mutu poate fi de folos echipei, în așa fel, încât să revoluționeze jocul ASA-ului. Cei care au luat decizia să-l achiziționeze să accepte și responsabilitatea. Să de Dumnezeu să mă înșel, pentru că îi va fi bine echipei și lui Mutu.
Nu știu dacă ASA va fi o rampă de lansare spre Euro 2016 pentru Mutu. Este treaba lui Anghel Iordănescu, a lui Mutu și a președintelui Federației, Răzvan Burleanu”, a declarat Loți, pentru Sportnews.libertatea.ro.
Fostul selecționer nu are mari așteptări de la participarea naționalei la turneul final din Franța: ”Nu cred într-o prezență istorică a tricolorilor la Euro. Obiectivul ar trebui să fie pregătirea echipei pentru preliminariile CM 2018”.
Recordul lui Belodedici: 36 de ani, la Euro 2000
În cazul în care îl va convinge pe selecționerul Anghel Iordănescu să-l ia la vară în Franța, atacantul transferat recent la ASA Tîrgu Mureș ar deveni cel mai vârstnic tricolor prezent la un turneu final.
Pe 10 iunie, când este programt meciul inaugural cu Franța, Mutu va avea 37 de ani, 5 luni și două zile. În prezent, recordul este deținut de Miodrag Belodedici, care avea 36 de ani și 23 de zile, când a România a jucat primul meci la Euro 2000, 1-1 cu Germania, la Liege.
”Aș minți dacă aș spune că nu mă gândesc să particip la EURO 2016. E un obiectiv foarte mare pe 2016 la care mă gândesc. Dar mai întâi să mă pregătesc bine, să joc bine și după aceea vom mai vedea. Am avut o discuție acum două zile cu nea Puiu. Mi-a spus că așteaptă să mă vadă pe teren, la antrenamente, la meciuri… și după aia va decide. Asta e treaba dânsului”, a precizat Mutu, 77 de selecții și 35 de goluri la echipa națională, între 2000 și 2013.
Sfaturile lui Belo pentru Mutu
Belo spune că Mutu i-ar putea depăși recordul și că ar putea face parte din lotul pentru Euro 2016 doar în anumite condiții.
”Pentru un fotbalist de 37 de ani este greu să joace la cel mai înalt nivel dacă nu este bine pregătit fizic și nu este tare pe picioare. Nu te mai poți compara cu tineri de 23-25 de ani, care au viteză și frâne mai bune.
Mutu poate compensa prin experiență, așa cum am făcut-o și eu la Euro 2000. Dar ca atacant e mai greu decât ca fundaș. Eu jucam libero și nu aveam o rază prea mare de acțiune.
Și eu am fost surprins când m-a convocat nea Imi Ienei în lotul pentru Euro 2000. I-am zis să nu mă cheme, că sunt bătrân, să ia un tânăr, dar nu prea erau soluții. Așa că m-a luat ca rezervă și l-am înlocuit pe Gică Popescu, după ce s-a accidentat în meciul cu Anglia.
M-am descurcat bine, nu am resimțit vârsta pentru că eram pregătit fizic și puteam să alerg. Pe finalul meciului cu Anglia, la 2-2, prietenul meu Gabi Balint, care era secundul lui nea Imi m-a trimis în atac. Aveam nevoie de victorie ca să ne calificăm în sferturi. Mi-am demonstrat calitățile de pasator, și spre bucuria noastră am câștigat 3-2. Regret că nu am jucat și eu mijlocaș, pentru că îmi plăcea jocul cu mingea”.
Secretul tinereții fără bătrânețe
Cel mai vârstnic tricolor de la un turneu final a explicat secretul longevității sale la echipa națională.
”Am jucat până la 37 de ani în Liga 1, la Steaua, alergam cot la cot cu tinerii. La antrenamente când oboseam ieșaem pe margine și mă odihneam, apoi intram iar la efort. În plus, viața extrasportivă contează enorm. Eu nu fumam și nu beam. Aveam grijă de corpul meu mai mult decât în tinerețe. După fiecare meci mă duceam acasă, mă odihneam, iar apoi ieșeam la o alergare. Mă simțeam excelent”.
Belodedici, veteranul naționalei la trei turnee finale (CM 94, Euro 96, Euro 2000), a mai adăugat: ”Eu am avut continuitate în joc. Nu am avut accidentări, pauze lungi. Nu știu Mutu cum stă la acest capitol. E greu dacă nu te antrenezi o săptămână, dar să nu joci câteva luni. Depinde de selecționer dacă se va baza pe Mutu. Nea Puiu va decide”.
Cei mai vârstnici tricolori prezenți la turneele finale
Miodrag Belodedici (36 de ani, fundaș) – Euro 2000
Marius Lăcătuș (34 de ani, atacant) – CM 1998
Ladislau Raffinsky (33 de ani, mijlocaș) – CM 1938
Costică Ștefănescu (33 de ani, fundaș / foto jos), Vasile Iordache (33 de ani, portar) – Euro 1984
Silviu Lung (33 de ani, portar) – CM 1990
Miodrag Belodedici (32 de ani, fundaș), Marius Lăcătuș (32 de ani, atacant) – Euro 1996
Cosmin Contra (32 de ani, fundaș), Florentin Petre (32 de ani, mijlocaș) – Euro 2008
Miodrag Belodedici (30 de ani, fundaș) – CM 1994
Rudolf Wetzer (29 de ani, atacant) – CM 1930
Nicolae Lupescu (29 de ani, fundaș) – CM 1970
Emerich Vogl (28 de ani, fundaș), Karoly Weichelt (28 de ani, mijlocaș), Vilmos Zombori (28 de ani, portar) – CM 1934
În ultimi ani trei ani a jucat doar 40 de meciuri oficiale
Mutu tot speră de câțiva ani să-și relanseze cariera, dar nu a rupt gura târgului nici la Ajaccio, nici la Petrolul, nici la Pune City. În ultimul an calendaristic, Mutu a jucat doar 10 meciuri în India, la Pune City. Liderul în clasamentul all-time al golgheterilor echipei naționale, cu 35 de reușite, la egalitate cu Gică Hagi, nu a jucat un an, după despărțirea de Petrolul, surevinită în septembrie 2014.
2015-2016: Pune City (octombrie – decembrie) – 10 meciuri (657 de minute) / 4 goluri
2014-2015: Petrolul – 13 meciuri (919 minute) / 4 goluri
2013-2014: Ajaccio – 9 meciuri (633 de minute) / 0 goluri; Petrolul – 8 meciuri (576 de minute) / două goluri.
Graficul decăderii lui Adrian Mutu
Matthaus și Mondragon, bătrânii turneelor finale
Neamțul Lothar Matthaus este cel mai bătrân fotbalist din istoria turneelor finale ale CE. Fostul căpitan al Germaniei a evoluat la Euro 2000 din Olanda și Belgia la vârsta de 39 de ani și 91 de zile, meciul Germania – Portugalia 0-3.
Cel mai bătrân jucător care a jucat la Cupa Mondială este portarul columbian Faryd Mondragon, 43 de ani și 3 zile, la CM 2014.