A descoperit zăpada pe pantele abrupte ale Pirineilor. Încurajată de mama ei, Ania Caill (19 ani) a abandonat păpușile, și-a pus schiurile în picioare, devenind de copil dependentă de viteză. Astăzi tânăra bate la porțile elitei într-un sport pe cât de pretențios, pe atât de costisitor.
Pasiunea Aniei pentru sporturile de iarnă nu este deloc întâmplătoare. Născută în zona franceză a Pirineilor, la Limoges, pe 24 octombrie 1995, ea a găsit acolo cadrul ideal pentru a se zbengui de mică în zăpadă. Influențată de mama ei, româncă de origine, ea a făcut mai întâi patinaj viteză, iar când a intrat la școală a optat pentru schi. Cum a dovedit că poate progresa, recomandată fiind de rezultatele ei, a plecat mai apoi în Alpi, fiind integrată într-un program special care presupunea să facă sport, dar și școală. Eforturile făcute de Ania și de familia ei au dat roade, ea calificându-se la Jocurile Olimpice de la Soci. N-a fost deloc simplu, costurile ridicate de antrenament, echipament și pregătire, de deplasări la concursuri ajungând la câteva zeci de mii de euro anual. De altfel, în februarie 2013, s-a lansat și un apel prin care cunoscuții erau îndemnați să devină membri în Asociația ”Les amis d’Ania” în schimbul unei cotizații anuale de 5 euro.
A visat să devină pilot de avion
La Soci, tânăra sportivă a putut concura alături de vedetele schiului alpin. Ceea ce i-a dat mai multă încredere. ”Participarea la Jocurile Olimpice din 2014 a fost foarte importantă pentru mine. Am acumulat o enormă experiență pentru ceea ce urmează să fac. Am fost foarte mândră să port culorile României, să reprezint țara de origine a mamei mele. Am fost bine primită în delegație și am amintiri frumoase. Bineînțeles că obiectivul meu este să particip și la ediția viitoare a Jocurilor Olimpice de iarnă. În acest sezon, am avut șansa să cunosc o bună structură privată, Orsatus Ski Racing, în care m-am integrat foarte bine și care mă ajută să progresez. Vreau să particip la Campionatul Mondial de la Vail, în SUA, în februarie, iar apoi la cel al juniorilor din Norvegia, în martie”, ne mărturisește Caill. La nici 20 de ani, viața Aniei nu este deloc simplă. Implicată în concursuri, ea este și studentă la Universitatea ”Joseph Fourier” din Grenoble. ”Nu am mult timp liber. Atunci când nu merg să schiez fac pregătire fizică. În timpul zilelor de repaus, îmi place să ies cu prietenii mei și să ne distrăm așa cum o fac toți tinerii. Pasiunea mea este schiul! Din punct de vedere profesional, încă nu știu exact ceea ce voi face… Am început să studiez matematica, fizica și mecanica fiindcă îmi doream să devin pilot de avion de linie. Între timp, însă, m-am reorientat către o branșă complet diferită, comerțul, căci are o altă structură care îmi oferă mai mult timp pentru schi”, ne spune ea. Zilele trecute, Ania s-a aflat la Saint Moritz, însă concursul la care urma să participe a fost anulat din cauza vremii neprielnice. A rămas în Elveția, mutându-se la Crans Montana cu gândul la viitoarele întreceri.
A concurat și la FOTE 2013
Ania cunoaște munții din România și se declară fascinată de ei. ”Am putut să schiez pentru prima oară la Poiana Brașov, în 2013, la FOTE. Este o stațiune foarte frumoasă. Pârtia unde s-a desfășurat competiția este super, iar staff-ul a făcut o muncă excelentă. Îmi plac toate probele din schiul alpin, dar mă simt foarte bine la Uriaș. Ador adrenalina din probele de viteză. Slalomul rămâne mai complicat pentru mine”, ne spune schioara, care adaugă că nu are o pârtie sau o stațiune preferată. ”Este interesant să descopăr mereu ceva nou. Îmi place la Saint Mortiz, de pildă, dar din păcate în acest an vremea n-a fost prea bună”.
Mama ei a făcut karate și schi
La începutul anilor 90, mama Aniei, Dana Caill, a decis să plece în Franța, la studii. A urmat cursurile Universității din Limoges, specializându-se în matematică. A devenit profesoară, iar atunci când s-a mutat la Perpignan, și-a dus fetele, pe Ania și Andra, la schi în stațiunea Font Romeu, aflată la o altitudine de peste 2.000 de metri. Practicantă de karate și schi pe când era în țară, Dana Caill le-a încurajat și pe copilele ei să facă sport. Și-a găsit mai apoi un post de profesor la Font Romeu, iar apropierea Aniei de pârtie s-a dovedit a fi providențială.