Lucrarea care trebuia să aducă lămuriri privitoare la modul în care a preluat omul de afaceri din Pipera cel mai galonat club românesc creează și mai multă confuzie.
În decembrie 2017, la 3 ani de la izbucnirea scandalului dintre Gigi Becali și Armată pentru numele, emblema, culorile și, mai nou, palmaresul celui mai titrat club din fotbalul românesc, a fost publicată o carte – „Clubul din inima mea, „CSA” Steaua București” -, care cuprinde dezvăluirile fostului handbalist Laurențiu Roșu într-un dialog cu istoricul Ionuț Cojocaru.
Laurențiu Roșu, fost comandant al clubului Steaua la începutul anilor 2000, a promis de ceva timp că va face lumină în acest caz, dar lucrarea așteptată cu sufletul la gură de partizanii taberei „pro-CSA Steaua” vor avea o surpriză imensă.
Laurențiu Roșu, fostul comandant al clubului Steaua, i-a dedicat o odă lui Becali. Ministrul nu l-a primit
În loc să arate „militărește”, punct cu punct, scurt și la obiect, cum s-a petrecut „furtul secolului” în fotbalul românesc, Roșu l-a lăudat pe Gigi Becali, cel considerat „infractorul” care a comis acest „jaf” de către tabăra Armatei.
Din discursul lui Roșu reies trei aspecte care creează altă perspectivă asupra evenimentelor petrecute în 2003: 1. Gigi Becali a vrut să discute cu ministrul, dar n-a fost primit niciodată; 2. latifundiarul nu dădea atunci nici doi bani pe acte, fapt care explică, probabil, de ce a rămas „descoperit” și n-a putut să demonstreze în instanță că are clubul, cu marcă, nume, emblemă etc; 3. l-a numit salvatorul clubului!
Laurențiu Roșu, fostul comandant al clubului Steaua, i-a dedicat o odă lui Becali: „Ce acte, nu mă interesează!”
Iată câteva dintre pasajele în care Gigi Becali este lăudat de un om al Armatei:
Laurențiu Roșu, despre refuzul lui Ioan Mircea Pașcu, ministrul apărării în acel moment, de a discuta cu Gigi Becali…
„Nu l-a primit niciodată (n.r. –Ministrul Apărării Naționale pe Gigi Becali). Întotdeauna i s-au trimis persoane care nu puteau să ia o decizie, trebuia să ajungă tot la ministru cu ele”.
Laurențiu Roșu despre banii dați de Becali altor secții și despre felul în care acesta gândea despre actele oficiale…
„Eu am lucrat foarte bine cu George Becali, pentru că m-a înțeles și chiar m-a ajutat, a sponsorizat Clubul „Steaua” și am avut contracte de sponsorizare. Clubul avea o Fundație înființată de generalul Oțelea, care a ajutat foarte mult clubul sportiv(…) Prin această fundație a sponsorizat echipa de hochei cu 10.000 de dolari, am aici contractul din 14 martie 2003, cu semnătura lui G. Becali și a trezorierului Mihai Dimancea (un fost mare baschetbalist) care conducea fundația; a sponsorizat tot cu 10.000 de dolari echipa de volei și cu 5.000 de dolari pentru secțiile de jocuri, bani care au ajuns la echipa de rugby care a câștigat campionatul. Pentru toți acești bani, contrar unor persoane din minister care au spus că aș fi luat eu banii, am dovada pe care o atașăm la final. George Becali era un om dintr-o bucată: „Gata, Roșule, cât ai nevoie, ți-am dat banii”. Zic: „Domnule Becali, nu se pune probblema așa, trebuie să facem acte”. „Ce acte, eu ți-am dat banii, nu mă mai interesează, faci ce vrei cu ei”. (…)
Laurențiu Roșu, despre „salvatorul” Stelei, Gigi Becali…
„Eu l-am simțit pe G. Becali ca fiind un om deosebit, el chiar iubea acest club, îl iubea din suflet, avea sentimente profunde pentru gloriile roș-albastre și spun acestea și prin prisma faptului că a investit foarte mulți bani (a ajutat cu o rentă pe foștii fotbaliști ai Clubului de Fotbal „Steaua”). Dacă nu era el, să fim cinstiți, echipa Steaua nu ajungea să facă performanțele pe care le-a făcut. Se destrăma așa cum s-au destrămat atâtea cluburi din cauză că foarte mulți conducători de cluburi au dat faliment. El a ținut acest club în viață. Problemele cu Ministerul Apărării Naționale cred că au fost de natură politică. Avea un suflet extraordinar, repet, un suflet bun, dar gura l-a stricat, pentru că vorbea foarte mult și de multe ori „nediplomatic” și atunci eu zic că toată această tevatură cu stadionul, cu emblema, cu culorile, se datorează faptului că este Gigi Becali. Dacă era altă persoană, cred că se rezolvau de mult problemele”.
(…) „Să fim bine înțeleși, eu nu îi iau apărarea, dar afirm despre el că a fost un om pe care eu l-am simțit cp iubește acest club în sensul acesta vă spun că a fost un om deosebit, iar legat de celelalte probleme, este treaia lui. Însă a iubit și iubește în continuare Clubul „Steaua””.
Se vor lupta și pe palmares
CSA Steaua a câștigat în instanță numele „Steaua” și emblema. Mai nou, Florin Talpan, juristul MapN, a dezvăluit că va porni un proces și pentru palmaresul clubului. UEFA a recunoscut echipa lui Becali, chiar dacă aceasta a fost rebotezată FCSB, ca fiind „adevărata Steaua”, ajutându-l pe Talpan să înțeleagă că și palmaresul e important.
Pe rol mai este și un dosar în care CSA Steaua îi solicită despăgubiri de 36 de milioane de euro pentru folosirea ilegală a numelui și mărcii „Steaua”.
CITEȘTE ȘI: