Peste 300 de sportivi, medaliaţi olimpici, campioni mondiali şi europeni, au încasat luna aceasta doar jumătate din rentele viagere oferite de statul român, prin intermediul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS).

Criza loveşte în toate păturile societăţii, afectând, mai nou, şi fostele mari glorii ale sportului românesc, care beneficiază lunar, conform legii, de o sumă de bani drept recompensă pentru performanţele din carieră.

«M-au sunat, panicaţi, mulţi sportivi»

“M-au sunat, panicaţi, mulţi sportivi, crezând că li s-a micşorat renta. N-au fost bani la buget şi, pentru decembrie, s-a plătit jumătate din sumă. Însă, în ianuarie, va fi achitată restanţa. Nu e nici o problemă. Nu e singurul an când s-a întâmplat aşa”, ne-a declarat Doina Melinte, secretar de stat în MTS.

Şi Comitetul Olimpic a reacţionat, prin vocea secretarului general Ioan Dobrescu: “Este foarte neplăcut, chiar jenant. E vorba de atâţia campioni olimpici”. De cele mai mari rente beneficiază multiplele campioane olimpice la canotaj Elisabeta Lipă şi Georgeta Andrunache, fiecare având de primit, lunar, peste 4.000 de lei.

«Nu e prima oară când nu ne primim toţi banii»

Cătălina Ponor, fostă gimnastă:

“E alarmant, pentru că avem şi noi calcule financiare, credite. În plus, suma pe care am primit-o acum e chiar mai mică decât jumătatea celei pe care trebuia să o încasez”.

Nicu Vlad, fost halterofil:

“Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. În general, în luna decembrie rentele vin ciopărţite, dar se mai întâmplă chiar şi în lunile de vară. E bine că se remediază, totuşi”.

Elisabeta Lipă, fostă canotoare:

“De câţiva ani se întâmplă asta. Nu ştiu care sunt cauzele, dar recunosc că situaţia s-a reglat mereu în luna ianuarie. Probabil că se întâmplă şi din cauza crizei”.

Lavinia Miloşovici, fostă gimnastă:

“Nu era o perioadă potrivită să se întârzie cu plata rentelor, pentru că există cheltuieli de Sărbători. Ni s-a promis că se va rezolva la începutul lunii ianuarie”.

Ivan Patzaichin, fost canoist:

“Este de înţeles pe vreme de criză, dar sper să nu fie începutul unei situaţii care să se perpetueze. Trebuie să se ţină cont că sportivii mai bătrâni, cei care au activat înainte de Revoluţie, nu au câştigat la fel de bine ca cei de acum şi trăiesc din această rentă viageră”.

Mihai Covaliu, fost scrimer:

“Nu am verificat contul, dar ştiu că există frecvent probleme cu virarea banilor, mai ales în ultimele luni ale anului. Începem să ne obişnuim”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News