În vârstă de 28 de ani, Nicolas Hamilton suferă de paralizie cerebrală – o tulburare care afectează aproximativ unul din 400 de copii din Marea Britanie și este cea mai frecventă dizabilitate motorie a copilăriei la nivel global.
“Nu credeam că voi avea ocazia să concurez”, explică Nicolas Hamilton, care este cu șapte ani mai tânăr decât Lewis.
Boala i-au afectat picioarele și echilibrul lui Nicolas Hamilton, împiedicându-l să-și poată flexa gleznele și să folosească pedalele convenționale atunci când conduce, scrie CNN.
Cu toate acestea, în acest sezon, el a devenit primul pilot cu dizabilități care a obținut puncte în Campionatul Britanic de Turisme – o serie de curse înființată în 1958.
Nicolas Hamilton poate concura datorită unei mașini special modificate.
Mașina pilotată de fratele lui Lewis Hamilton are montat un ambreiaj manual pe volan, ceea ce îi permite să reducă la minimum utilizarea picioarelor sale. Confecționat din fibră de carbon, acesta funcționează ca o pedală obișnuită, spune Nicolas.
Pentru ca pedalele de accelerație și de frână să fie mai ușor de utilizat, acestea sunt foarte late și poziționate astfel încât Hamilton să nu fie nevoit să-și extindă complet picioarele. De asemenea, are un scaun special conceput pentru corpul său.
În prezent, Nicolas Hamilton este singurul pilot cu dizabilități din campionat. El concurează împotriva a 30 de sportivi sănătoși.
În acest sezon, fratele lui Lewis Hamilton a ajuns pe locul 15 într-o cursă, obținând astfel un punct.
“Sunt primul sportiv cu dizabilități care a reușit acest lucru”, spune el. Nicolas și-a fixat un obiectiv îndrăzneț: “Vreau să ajung în top 10, top cinci”.
Batjocorit de colegi
Nicolas Hamilton mărturisește că a avut o copilărie marcată de provocări. Când era mic, părinților săi li s-a spus că nu va merge niciodată. Grav bolnav, el s-a confruntat și cu probleme rasiale.
“Am fost agresat și tras în spate cu scaunul cu rotile. Am fost singura persoană de culoare din școala mea, așa că am fost foarte izolat”, își amintește el despre timpul petrecut la școală.
Susținut de familie, Nicolas Hamilton a suferit o operație majoră și a făcut ani de fizioterapie pentru a-și întări picioarele, astfel încât până la vârsta de 17 ani să poată merge fără ajutor.
Cum a ajuns să iubească sportul
La vârsta de șapte ani, tatăl său i-a dat șansa de a conduce un kart. Astfel, la fel ca fratele său, Lewis, a ajuns să fie pasionat de curse.
“Motorsportul mi-a dat un scop. Mi-a dat un motiv să îmi depășesc condiția”, afirmă Nicolas.
Anul trecut, Hamilton a contribuit la lansarea primei academii de curse din Marea Britanie pentru piloți cu dizabilități, Team BRIT.
Academia își propune să ofere oricărui șofer cu dizabilități, care deține un permis de conducere în Marea Britanie, șansa de a efectua cursuri de pilotaj.
În Marea Britanie, se estimează că există două milioane de șoferi cu dizabilități.
“Mi-ar plăcea să văd că persoanele cu dizabilități pot avea acces la circuite și pot pătrunde în această industrie. Sperăm că, prin această academie, putem oferi oamenilor mai multe oportunități, mai multă fericire, mai mult scop în viață”, spune Nicolas Hamilton.