VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

FCSB – CS U Craiova 3-0
Denis Alibec (18 și 42), Antonio Jakolis (44)

FCSB – CSU CRAIOVA

Echipa de start FCSB: Niță  – Enache, Bălaşa, Moke, Momcilovic – Pintilii, Boldrin – Jakolis, Tănase, De Amorim – Alibec
Rezerve: Stăncioiu, Tamaș, Tudorie, Pleașcă, Ov. Popescu, Gnohere

CSU Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelici, Barthe, Briceag – Mateiu, Screciu, Zlatinski – Băluță, A. Ivan, Bancu 

ACTUALIZARE 13 mai, ora 16.00. Mihai Stoica a râs de comunicatul LPF:

ACTUALIZARE 13 mai, ora 15.00. Noul scandal legat de criteriile de departajare a dat naștere la fel și fel de comentarii. „Celor de la TAS le era dor de noi”, a spus Edi Iordănescu, aluzie la tradiția anilor trecuți, când orice decizie importantă era pasată forului de la Lausanne.

ACTUALIZARE 13 mai, ora 13.00: LPF a dat un comunicat despre criteriile de departajare:

Referitor la discuțiile apărute în spațiul public în legătură cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem următoarele precizări:

Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: ”Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem ”în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur)”.

Termenul ”campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiției. În cazul formatului actual al ”Ligii I Orange”, noțiunea de ”campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei ”toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competițională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ”campionat” în sensul definiției de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt ”campionat” în accepțiunea art. 8 lit. a) din regulament).

Așadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular

De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al  ”Ligii I Orange”.

În susținerea poziției oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim și jurisprudența Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regular și faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor.

ACTUALIZARE 13 mai, ora 12.00. Mihai Stoica, directorul general al celor de la FCSB, a ținut să întărească teoria lansată ieri de Gigi Becali, referitoare la criteriile de departajare, care ar avantaja-o pe echipa bucureșteană.

„E firesc să-mi doresc ca Steaua să câştige titlul. Pentru asta, trebuie să câştigăm meciul de azi, cu Craiova. La egalitate de puncte cred că nu mai are niciun sens să discutăm care e părerea mea sau a lui Cristi Bivolaru.

E articolul de regulament care spune clar criteriul de departajare. Dacă scria în regulament numărul de puncte obţinute în meciurile directe din play-off, la fel nu era nicio interpretare. Pentru mine e clar ca lumina zilei că echipa care are rezultate mai bune în toate cele 4 meciuri din acest campionat are câştig de cauză.

Ceva mai clar nu există. 4 meciuri directe între Steaua şi Viitorul, 4 meciuri organizate de LPF, e clar că nu se discută aici de play-off. Se discută de meciurile directe. Vă redau filmul evenimentelor. Alibec mi-a zis că l-a sunat cineva şi i-a spus că se zice de meciurile directe, nu de cele din play-off. El era sus, eu jos.

L-am sunat pe Gigi şi i-am zis că am citit şi eu. Eram convins, m-am uitat pe regulament, am avut un mic şoc, l-am sunat pe Gigi. A fost o descoperire întâmplătoare, că eram convinşi că aşa era, cum ştia toată lumea. A fost insistenţa lui Gigi, nu are cum să fie vreo interpretare.

Nu e deloc ambiguu. Să fiu foarte clar. Dacă era vorba de meciurile directe din play-off sau play-out, era normal să se specifice în paragraful ăsta? Despre ce mai vorbim? Chiar nu mai are sens să vorbim.

Comunicatul Ligii o să comunice pentru moment, dacă va fi un comunicat care va contrazice regulamentul. Noi deocamdată nu avem ce să contestăm. Am discutat şi cu jurişti şi ni s-a spus foarte clar. Omologarea o face FRF, şi nu conducerea Ligii hotărăşte asta.

Aici vorbim de litera regulamentului şi asta e clară. Dacă ambele echipe vor câştiga, ceea ce eu, sincer, mă îndoiesc, cred că se vor bucura şi Steaua, şi Viitorul. Dar după aia, mai vedem. Depinde şi de comunicatul Ligii. Au fost 4 meciuri directe: două victorii, un egal şi o înfrângere.

La TAS mergem, unde în altă parte? Dar nu cred că vom termina la egalitate de puncte. Se poate întâmpla ca o echipă să facă egal şi una să piardă. Dacă ar fi rămas situaţia asta, era posibil să nu contestăm.

Cred că detaşat cel mai fin gentleman din fotbalul românesc e Cristi Bivolaru. Nu l-am auzit niciodată să folosească aceste cuvinte. A spus mai devreme că e un fonfleu ordinar. La cum arată acum, regulamentul nu dă naştere la nicio interpretare.

Sunt 4 meciuri, 4 rezultate directe, dacă poate fi schimbat sau perfecţionat, se poate face după ce vor fi omologate rezultatele din acest campionat. Nu există două campionate. Cine e golgheter în campionat? Llullaku sau Hanca? Cel mai important e să vedem dacă se va termina la egalitate de puncte.

Dacă Liga va decide că titlul se va lua după rezultatele directe din play-off, atunci va decide TAS-ul”, a declarat MM Stoica, la Digi Sport Matinal.

ACTUALIZARE 13 mai, ora 10.05. Gigi Becali a spus aseară că, la egalitate de puncte cu Viitorul, echipa lui va fi campioană, pentru că, pe baza rezultatelor directe din sezonul regular și din play-off, FCSB ar fi peste echipa lui Hagi. LPF i-a „pus frână” patronului de la FCSB, demontându-i argumentele.

„Din punctul de vedere al Ligii, lucrurile sunt foarte simple! Poziția oficială o puteți găsi pe siteul lpf.ro, acolo unde scrie clar că FC Viitorul Constanța devine campioană dacă învinge pe CFR Cluj, nedepinzând de niciun alt rezultat, având avantajul meciurilor directe cu FCSB în play-off„, este poziția oficială a LPF transmisă pentru GSP.ro.

„Campionatul din România e compus din două faze, faza 1 – sezonul regular și faza 2 – sitemul de play-off și play-out. Articolul 27, punctul 1 din ROAF spune clar:

« La terminarea fazelor play off / play out ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în fața în care a participat ». Deci ne referim doar de ceea ce se întâmplă în cea de-a doua fază a competiției, nu mai avem nicio legătură cu prima fază, adică cu rezonul regular!

Dacă am ajunge să interpetăm parțial regulamentul așa cum sugerează domnul Becali am putea ajunge la o situație de-a dreptul hilară, penibilă.

Dânsul se referă doar la o propoziție de la punctul 3: « Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat ».

Ce s-ar întâmpla dacă la finalul campionatului locul 7 din play-out să zicem Poli Iași ar avea 45 de puncte, același cu cel al ocupantelor locurilor 4 și 5 din play-off, să zicem Dinamo și Craiova? I

Iar Poli Iași ar stea mai bine la numărul de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat!

Ar însemna ca locul 7 să ajungă pe locul 4, ceea ce este o mare aberație!, din momentul ce campionatul în România e compus din două faze: sistem regular și play-off, play-out! Cum să înceapă o echipă faza a 2-a în play-out și să o termine în play-off? Asta sugerează domnul Becali prin declarația pe care dânsul o face!”.

FCSB

Anton Petrea, antrenor secund: ”Vom întâlni un adversar care în general joacă fotbal, vrem să facem un meci bun şi rezultatul să ne fie favorabil, după aia vom vedea ce se va întâmpla în celelalte două meciuri. Sper ca jucătorii să fie concentraţi la ce avem noi de făcut. Singurul nostru gând este să câştigăm meciul de sâmbătă seară.

Vom vrea să ştim ce se întâmplă în celălalt meci, e normal, degeaba tragem cu ochiul la ceilalţi dacă noi nu vom putea câştiga mâine seară. Am avut o perioadă bună, ne-am desprins în fruntea clasamentului la un moment dat, însă doar din vina noastră am ajuns în situaţia asta”.

► Echipa probabilă: Fl. Niţă – Pleașcă, Bălașa, Moke, Momčilović – Ov. Popescu, Boldrin – Enache, Alibec, Fl. Tănase – Gnohéré

► Rezerve: Stăncioiu, Tamaș, Muniru, De Amorim, V. Achim, Jakoliš, Man

► Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

CS U Craiova

Gheorghe Mulțescu: “Ne așteaptă două meciuri foarte grele, cele mai importante din acest sezon. Meciul cu FCSB se dispută într-un context încins, ne dorim să jucăm cât mai bine și să obținem punct sau puncte. Față de partida precedentă revin Băluță, Kelić și Briceag, fapt care ne conferă posibilitatea de a alinia un prim 11 competitiv. La fel de important, dacă nu mai important este meciul de Cupă, cu Voluntari. Nu vă ascund că ne dorim să câtigăm un trofeu. A devenit mai greu după meciul tur, în care am fost învinși, dar și pe fondul unor greșeli de arbitraj, pentru că am avut penalty clar la Jazvić și, cel puțin, într-o situație clară de gol am fost opriți pentru un ofsaid arătat eronat. Avem probleme pe banda stângă, întrucât Briceag și Bancu sunt suspendați pentru returul cu FC Voluntari, iar Bucurică s-a accidentat. Încă sper ca el să fie apt la ora jocului.

► Echipa probabilă: Calancea – Dimitrov, Screciu, Kelić, Briceag – Mateiu, Zlatinski, Bancu – Băluţă, A. Ivan, Măzărache

► Rezerve: A. Vlad, Dumitraş, R. Petre, Bârzan, Jazvić, Fajić, Al. Popescu

► Antrenor: Gheorghe Mulţescu

Meciurile all-time din Liga 1

02.08.2014: Steaua Bucureşti – CS Universitatea Craiova 3 – 1 (Etapa 2)
Au marcat: 1-0 Adrian Popa (3), 2-0 Lucian Sânmărtean (34), 3-0 Fernando Varela (90+3), 3-1 Andrei Ivan (90+4)

01.03.2015: CS Universitatea Craiova – Steaua Bucureşti 0 – 0 (Etapa 19)
Au marcat: –

23.08.2015: CS Universitatea Craiova – Steaua Bucureşti 1 – 2 (Etapa 8)
Au marcat: 0-1 Nicuşor Stanciu (18), 1-1 Bogdan Vătăjelu (39 penalty), 1-2 Grégory Tadé (85 penalty)

06.12.2015: Steaua Bucureşti – CS Universitatea Craiova 2 – 0 (Etapa 21)
Au marcat: 1-0 Paul Papp (81), 2-0 Grégory Tadé (83)

02.10.2016: Steaua București – CS Universitatea Craiova 2 – 1 (Etapa 11)
Au marcat: 1-0 William De Amorim (17), 1-1 Bogdan Vătăjelu (41), 2-1 Fernando Boldrin (75 penalty)

18.02.2017: CS Universitatea Craiova – Steaua București 1 – 2 (Etapa 24)
Au marcat: Hristo Zlatinski (34 – penalty), respectiv Mihai Pintilii (24), Gabriel Enache (79)

09.04.2017: CS Universitatea Craiova – Steaua Bucureşti 0 – 1 (Etapa 5, play-off)
A marcat: 0-1 Eddy Harlem Gnohéré (73)

 
 

Urmărește-ne pe Google News