Toate cele 55 de națiuni care formează UEFA vor juca de anul viitor în noua competiție denumită Liga Națiunilor. Acestea vor fi împărțite în patru urne valorice, iar România va face parte din cea de-a treia.

În Liga A (prima ligă valorică) se vor afla se vor afla primele 12 echipe din clasamentul coeficientului UEFA al echipelor naționale la 11 octombrie 2017, acestea urmând să fie distribuite în patru grupe a câte trei.

În Liga B se vor afla următoarele 12 echipe, care vor fi distribuite la fel, în patru grupe a câte trei.

În Liga C se vor afla următoarele 15 echipe din clasamentul coeficienților. În această ligă valorică din care va face parte, cel mai probabil, și România, vor fi tot patru grupe, însă în una vor fi trei formații, iar, în celelalte trei, câte patru.

În Liga D (ultima valorică) se vor afla ultimele 16 națiuni din ierarhia coeficienților. Ele vor fi împărțite în patru grupe a câte patru formații.

Câștigătoarele fiecărei grupe din Ligile B, C și D vor promova, pentru ediția următoare, în liga imediat superioară, în timp ce ultimele clasate din grupele A, B și C vor retrograda în liga imediat inferioară.

Liga Națiunilor se pune în mișcare la anul. Din ce urnă va face parte România. Tragerea la sorți va avea loc pe 18 ianuarie 2018

Câștigătoarele grupelor din Liga A se vor califica pentru UEFA Nations League Finals (un fel de final four al competiției), care va consta în două semifinale, un meci pentru locul trei și o finală, ce vor fi organizate în iunie 2019.

Tragerea la sorți pentru fiecare grupă din fiecare ligă valorică din UEFA Nations League va avea loc pe 24 ianuarie 2018, la Lausanne.

Clasamentul care va determina componența ligilor valorice va fi cel actualizat pe 11 octombrie 2017, după încheierea ultimelor meciuri din grupele preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2018. Conform ierarhiei actuale, ligile valorice vor arăta astfel:

Liga A: Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Anglia, Elveţia, Italia, Franţa, Polonia, Rusia, Croaţia, Islanda
Liga B: Ţara Galilor, Olanda, Slovacia, Irlanda de Nord, Suedia, Ucraina, Bosnia, Austria, Turcia, Irlanda, Danemarca, Ungaria
Liga C: Slovenia, Albania, Cehia, România, Scoţia, Muntenegru, Serbia, Grecia, Bulgaria, Norvegia, Israel, Finlanda, Cipru, Estonia, Azerbaijan
Liga D: Lituania, Belarus, Georgia, Armenia, Macedonia, Insulele Feroe, Letonia, Luxemburg, Moldova, Kazahstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Prin Liga Națiunilor, anumite echipe vor ajunge la Euro 2020. Câștigătoarele celor patru urne valorice vor participa la un play-off, în urma căreia patru formații vor ajunge la Euro (practic, fiecare ligă valorică va trimite câte o echipă la Euro).

Structura preliminariilor clasice va rămâne în mare parte la fel, cu mențiunea că acestea vor începe în luna martie (2019), în loc de septembrie (2018) și, prin acestea, doar 20 de echipe își vor asigura biletele pentru turneul final.

Ultimele patru calificate la Euro 2020 vor fi stabilite în primăvara acelui an, atunci când câștigătoarele grupelor din Liga Națiunilor vor disputa acele play-off-uri, câte unul destinat fiecărei ligi valorice (care va consta în două semifinale și o finală, toate disputate într-o singură manșă).

În cazul în care o câștigătoare de grupă va obține calificarea la turneul final prin preliminarii, atunci locul său va fi luat de următoare echipă din clasamentul Ligii Națiunilor.

În cazul în care nu vor exista, într-o ligă valorică, cel puțin patru echipe care să nu se fi calificat la turneul final în urma preliminariilor, atunci locul sau locurile acesteia sau acestora va fi sau vor fi luate de către următoarea echipă sau următoarele echipe din clasamentul Ligii Națiunilor care nu a sau nu au obținut biletele pentru Euro 2020.

CITEȘTE ȘI: 

VIDEO EXCLUSIV/ De la secretar de CAP la actor în ”Las Fierbinți”! Nea Romu, proprietarul casei în care-și are ”bârlogul” polițistul Robi, e vedetă printre localnici

 
 

Urmărește-ne pe Google News