Becali, Copos, Borcea, Penescu, Iancu, Paszkany, Bucşaru, Mititelu sau Pădureanu sunt pe lista patronilor de cluburi din România care au avut sau au probleme cu justiţia. Unii dintre ei chiar au “sărit” gardul legalităţii, ajungând după gratii. Pe lista “de priorităţi” se găsesc afacerile cu terenuri, cu petrol, cele cu Loteria Română sau din construcţii. Urmează, conform raportului detaliat întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, tranzacţiile de jucători vânduţi în străinătate cu profit doar pentru propriile buzunare.
“Războinicul luminii” duce o luptă de durată cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Luat în colimator în urma unui schimb dubios de terenuri cu MApN şi în “cazul valiza”, când era dispus să le ofere jucătorilor de la Universitatea Cluj 1.700.000 de euro, dacă nu pierdeau meciul cu CFR Cluj, Gigi Becali a ajuns după gratii pentru acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal. În aprilie 2009, şeful din Ghencea a fost arestat preventiv pentru că i-ar fi reţinut pe membrii unei reţele de hoţi care-i furase maşina. Acum Gigi Becali e liber şi continuă lupta cu DNA-ul.
Nu poate părăsi ţara
Proaspăt ales europarlamentar, Gigi Becali nu va putea participa la ceremonia de învestire în funcţie, de la Bruxelles, după ce judecătorii au decis, ieri, că miliardarul nu poate părăsi Bucureştiul şi judeţul Ilfov. La auzul veştii, omul de afaceri şi-a ieşit din fire şi i-a luat la rost pe magistraţi.
“Am fost arestat, eliberat, dar n-am plecat nicăieri. Acum ce mai vreţi de la mine? Dacă sunteţi inamovibili, tăiaţi-mi capul fără să mă judecaţi. M-aţi batjocorit!”, a tunat Gigi la adresa procurorului de şedinţă. Cu toate acestea, Becali i-a anunţat pe anchetatori că el tot va merge în Parlamentul European. “Voi merge oricum la Bruxelles. Ce o să facă? O să mă aresteze?”, a mai spus latifundiarul. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat că nu va merge nici el în Parlamentul European dacă Gigi Becali nu va avea voie să părăsească ţara. (Lidia Boabeş)
Dumitru Bucşaru (Urziceni)
Cel mai discret preşedinte din Liga I, Dumitru Bucşaru, de la Unirea Urziceni, a făcut puşcărie. Nefericitul episod din viaţa şefului viitoarei campioane a României s-a petrecut înainte de Revoluţie, când Bucşaru a fost săltat de Miliţia Economică, pentru unele afaceri ilicite.
Cornel Penescu (FC Argeş)
Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, e după gratii. Directorul general al firmelor PIC a fost arestat pe 13 aprilie 2009 sub acuzaţia de dare de mită, pe lista celor care au primit cadouri de la Penescu figurând câţiva arbitri, dar şi unii oficiali ai Federaţiei Române de Fotbal. Mai mult, Penescu a fost acuzat recent şi de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat.
George Copos (Rapid)
George Copos, omul care spune că “planeta se scufundă”, este văzut de procurori drept un “scenarist şi regizor de succes”. Conform DNA, mai-marele Rapidului ar figura drept capul întregii inginerii financiare din “cazul Loteria”, prin care s-au vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, obţinându- se venituri mari care, prin “spălări” succesive, n-au mai fost impozitate de stat. Copos este urmărit penal şi în cazul transferurilor a doi fotbalişti.
Actualul director executiv de la Dinamo, Cristi Borcea, are la DNA un dosar voluminos, fiind văzut ca un adevărat “geambaş” de fotbalişti. În 2008, procurorii au dispus începerea urmării penale a oficialului dinamovist, după ce s-a depistat că, în cazul a nu mai puţin de şapte jucători (Contra, Codrea, Cernat, Mara, Mitea, Alexa şi Mihalcea), a comis infracţiunile de înşelăciune în dauna clubului Dinamo şi spălare de bani.
Arpad Paszkany a fost dat în judecată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară pe motiv că ar fi pus mâna, printr-un artificiu, pe un teren de 35 de hectare în zona denumită “Şapca Verde”. Acolo, Paszkany a construit mall-ul “Polus Center”. După 10 ani de procese, Paszkany a “astupat” gura contestatarilor cu 8.000.000 de euro
Marian Iancu (Timişoara)
Marian Iancu, finanţatorul clubului FC Timişoara, a stat după gratii în două rânduri. Procurorii care au judecat “cazul RAFO Oneşti” au decis să-l aresteze “cu repetiţie” pe Iancu, motivând apartenenţa lui la un grup de criminalitate organizată, care a obţinut fonduri financiare frauduloase.
Mai mult, Marian Iancu a fost acuzat şi de complicitate la înşelăciune. În prezent, Iancu este liber şi se luptă cu “mafia din fotbal”.