Lituania – România 1-2
Zulpa (89) / Chipciu (13), Maxim (90+4)
România a trecut, joi seară, pe lângă un moment rușinos, acela de a nu câștiga la Vilnius, cu o națională, Lituania, de nivelul unei formații de liga secundă de la noi. Salvatorul tricolorilor a venit de pe bancă, ca și la echipa lui de club, Mainz: Maxim. Spre final, Săpunaru a avut o intervenție miraculoasă, iar în prima repriză, gazdele au trimis în bară. În celălalt meci al grupei, Muntenegru – Serbia 0-2. A decis ”dubla” lui Mitrovici. Duminică, România – Serbia, pe ”Arena Națională”, în duelul primelor două clasate. Serbia este lider, cu 7 puncte, urmată de România, 5 puncte, Muntenegru are 4 puncte, iar Lituania – niciunul.
FINAL
Min. 90+4 – GOOOL ROMÂNIA. Alex Maxim finalizează la colțul lung și îi salvează pe tricolori: 1-2.
5 minute de prelungire.
Min. 89 – GOL LITUANIA. Șeptarul gazdelor, Arturas Zulpa, se trezește singur în careu și trimite la colțul lung: 1-1.
Min. 87 – A ieșit Stanciu, a intrat Rotariu, ultima schimbare pentru România. Modificare și la gazde: a intrat Deimantas Petravicius, a ieșit Fiodor Cernych.
Min. 85 – Cartonaș galben și pentru Răzvan Marin.
Serbia a făcut 2-0 în Muntenegru. Același Mitrovic (minutul 81), dar din acțiune, de această dată.
Min. 83 – După o aruncare de la margine, alte emoții pentru tricolori. Mingea taie careul, dar poposește în brațele lui Tătărușanu.
”Săpunaru save the day”!
Min. 80 – Ocazie mare pentru Lituania. Tricolorii trăiesc periculos finalul de meci. Valskis trage spre poartă, dar se interpune, prin alunecare, căpitanul Săpunaru. ”Săpunaru save the day for Romania”, zice comentatorul englez. România tremură pentru cea de-a 12-a victorie în 13 întâlniri cu Lituania.
Min. 78 – Maxim beneficiază de 12 minute din partea selecționerului. România pare să fi cedat posesia. Aleargă după minge.
Min. 74 – Stanciu trage pe centrul porții. Frumoasă a fost însă acțiunea de până la șut, cu o devierea fină pe parcurs. Serbia conduce în continuare cu 1-0 în Muntenegru.
Min. 71 – Claudiu Keșeru va avea la dispoziție 19 minute pentru a marca. L-a substituit pe George Țucudean. Cu Serbia, duminică, probabil că orădeanul va fi titular, iar arădeanul legitimat la CFR Cluj va intra pe parcurs, în funcție de nevoile echipei.
Min. 69 – Slikva îl pune la pământ pe Mitriță și vede cartonaș galben.
Se pregătește să intre Keșeru, probabil în locul lui Țucudean.
Min. 66 – Nou-intratul Valskis trimite periculos, dar peste poartă.
Min. 63 – Acum s-au efectuat schimbările. Au intrat Mantas Kuklys și Nerijus Valskis. Au ieșit de pe teren Modestas Vorobjovas și Darvydas Sernas.
Min. 60 – Se pregătește o dublă schimbare, la gazde.
Min 52 – Ocazie bună de a marca pentru România. Mitriță a reluat din foarfecă, pe spate, dar central, permițându-i portarului lituanian să devieze în corner. La aterizare, jucătorul Craiovei pare să se fi accidentat, acuzând probleme medicale.
Min. 46 – S-a reluat jocul. Nicio schimbare, la pauză. Și statistica este de partea noastră. România n-a pierdut în ultimele 5 partide, iar Lituania a pierdut ultimele 4 jocuri.
Anton și Chipciu, suspendați cu sârbii
PAUZĂ
Tot la pauză, Serbia conduce în Muntenegru, în deplasare. A marcat, din penalty, Aleksandar Mitrovici, în minutul 19.
Min. 45 – Chipciu vede ”galben” și, la rându-i, va absenta duminică.
Min. 32 – Anton a luat ”galben” și nu va evolua cu Serbia, duminică, pe ”Arena Națională”.
Min. 30 – Gazdele au vizitat careul lui Tătărușanu. Nimic important de semnalat. Cert este că Lituania a prins ceva curaj.
Min. 25 – Meciul a intrat în letargie. Lituanienii ies greu din propria jumătate de teren.
Bară Lituania, ”Tătă” era bătut
Min. 20 – România domină, are posesia și încearcă desprinderea. Comentatorul de limbă engleză al partidei vorbește despre ”generația lui Hagi”. ”Dar nu a fost doar Hagi. A fost Răducioiu, a fost Petrescu, a fost Popescu…”, spune acesta.
Min. 13 – GOOOL ROMÂNIA. Alexandru Chipciu deschide scorul la Vilnius, cu stângul, din poziție centrală. Cu câteva minute înainte, tot el amenințase poarta adversă: 0-1.
Min. 10 – Bară Lituania, după o centrare venită de pe partea lui Bancu. Tătărușanu era bătut.
Min. 4 – Chipciu, scăpat singur cu portarul advers, a fost oprit din drumul spre gol, fiind semnalizat corect în poziție de ofsaid.
Min. 1 – A început jocul de la Vilnius. La margine, Contra se mișcă greu, având picioul în ghips.
ROMÂNIA va începe meciul cu următorul 11: Tătărușanu – Manea, Săpunaru, Tamaș, Bancu – Anton, R. Marin – Chipciu, N. Stanciu, Mitriță – Țucudean
ACTUALIZARE ora 21.00. Atmosferă de picnic la stadion, cu mai puțin de o oră înaintea startului.
ACTUALIZARE ora 20.47. Organizatorii au udat suprafața de joc, care va fi și mai rapidă, la ora partidei. Acest fapt este în favoarea gazdelor, obișnuite cu ”sinteticul” de la Vilnius.
ACTUALIZARE ora 20.43. Fani din Köln au venit special la acest meci. S-au declarat admiratori ai lui Dorinel Munteanu, în prezent antrenor la Concordia Chiajna, și ai actualului federal Ion Vlădoiu.
ACTUALIZARE ora 20.30. Tricolorii au inspectat suprafața de joc, un teren sintetic asemănător celui de la Chiajna. Bate vântul prin stadion, la nivel de asistență.
////////////////////////////////////////////////
Echipe probabile
Lituania: Setkus – Lasickas, Leimonas, Klimavicius, Sernas – Verbikcas, Zulpa – Slivka, Vorobjovas, Novikovas – Cernych
Rezerve: Zubas, Bartkus, Janusevskis, Jankuskas, Kazlauskas, Paulius, Kuklys, Slavickas, Borovskij, Romanovskij, Barvykas
Antrenor: Edgaras Jankauskas
România: Tătărușanu – Cr. Manea, Tamaș, Săpunaru, Bancu – P. Anton, R. Marin – Chipciu, N. Stanciu, Mitriță – Keșeru
Rezerve: Pantilimon, Fl. Niță, R. Benzar, Toșca, T. Băluță, Stoian, Al. Maxim, Fl. Tănase, Țucudean, Drăguș
Antrenor: Cosmin Contra
Arbitru: Francois Letexier (Franța) / A1: Cyril Mugnier (Franța) / A2: Mehdi Rahmouni (Franța)
Stadion: LFF (Vilnius, 5.067 locuri)
Clasamentul grupei: 1. Muntenegru 4p (2-0), 2. Serbia 4p (3-2), 3. România 2p (2-2), 4. Lituania 0p (0-3).
ACTUALIZARE 11 octombrie. Jucătorii naționalei s-au plimbat timp de o oră în centrul orașului Vilnius înaintea partidei. Acolo s-au întâlnit și cu câțiva suporteri care vor fi prezenți pe stadion.
- Secretul lui Liviu Antal la Jalghiris e iubita lui, Andreea! ”Ea mă ține în formă”
- GALERIE FOTO/ Cum arată țara cu armată din 12 oameni și în Constituția căreia scrie ”oamenii au dreptul să moară, dar nu sunt obligați să o facă
ACTUALIZARE 11 octombrie. Alex Maxim a luat tricoul cu numărul 10.
Echipa națională pregătită de Cosmin Contra o întâlnește Lituania în cel de-al treilea joc din Liga Națiunilor. Partida are loc joi, 11 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul LFF din Vilnius și va fi transmisă în direct la Pro TV.
Tricolorii vor juca în roșu în partida cu Lituania. Va fi prima partidă în această culoare după victoriile din 2014 obținute în debutul campaniei pentru EURO 2016, 1-0 în Grecia și 2-0 în Finlanda.
Cu două puncte din primele două jocuri în grupa 4 a seriei C din Liga Națiunilor, tricolorii au nevoie de un succes pentru a se afla în poziția de a juca duminică, pe Arena Națională, contra Serbiei, pentru un posibil loc întâi. Această poziție oferă o șansă în plus pentru calificarea la EURO 2020, turneu final la care Bucureștiul va găzdui patru partide.
„Ne gândim doar la victorie!”, a spus Nicolae Stanciu la conferința dinaintea jocului, completat fiind de selecționer: „Intrăm pe teren cu gândul de a câștiga fiecare meci, indiferent de adversar, arătându-i, desigur, respectul cuvenit”.
22 de jucători pe foaie
La partida cu Lituania, naționala României va avea doar 22 de jucători pe foaie (din 23 permiși de regulament). Fundașul Ionuț Nedelcearu ispășește ultima etapă de suspendare în urma eliminării din meciul selecționatei U21 cu Portugalia, în septembrie.
Iată numerele pe care tricolorii le vor purta pe tricou la Vilnius:
Portari: 1. Costel Pantilimon, 12. Ciprian Tătărușanu, 16. Florin Niță
Fundași: 2. Romario Benzar, 3. Alin Toșca, 4. Gabriel Tamaș, 5. Tudor Băluță, 6. Cristian Manea, 11. Nicușor Bancu, 22. Cristian Săpunaru
Mijlocași: 7. Alexandru Chipciu, 8. Adrian Stoian, 9. Dorin Rotariu, 10. Alexandru Maxim, 15. Paul Anton, 17. Florin Tănase, 18. Răzvan Marin, 20. Alexandru Mitriță, 23. Nicolae Stanciu
Atacanți: 13. Claudiu Keșeru, 19. George Țucudean, 21. Denis Drăguș
Cum se joacă în semifinalele din play-off
Cel mai bun loc 1 – A patrulea loc 1 (26-28 martie 2019)
Al doilea loc 1 – Al treilea loc 1 (26-28 martie 2019)
Programul grupei 4, seria C, din Liga Națiunilor UEFA:
7 septembrie: România – Muntenegru 0-0, Lituania – Serbia 0-1 (D. Tadic 38-pen.)
10 septembrie: Serbia – România 2-2 (Mitrovici (26 și 63) / N. Stanciu (48 penalty), Țucudean (68), Muntenegru – Lituania 2-0.
11 octombrie: Lituania – România, Muntenegru – Serbia (ora 21:45)
14 octombrie: România – Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)
17 noiembrie: Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
20 noiembrie: Serbia – Lituania, Muntenegru – România (ora 21:45)
ACTUALIZARE 11 octombrie. Cosmin Contra îl va titulariza în centrul apărării pe Gabi Tamaș, cel care se întoarce la națională după o pauză îndelungată. O altă schimbare importantă pregătită de selecționer este în flancul drept al apărării, unde Cristi Manea va intra în locul lui Benzar. Deși se gândea la un moment dat să înceapă cu doi atacanți, cel mai probabil „Guriță” va miza doar pe Claudiu Keșeru, urmând ca Țucudean să fie trimis pe teren în repriza secundă. România e pe locul 3 în clasamentul grupei, iar o victorie i-ar duce pe „tricolori” pe unul dintre primele două locuri, având în vedere că Muntenegru și Serbia se întâlnesc în meci direct.
ACTUALIZARE 10 octombrie. Echipa națională a susținut miercuri seara antrenamentul oficial dinaintea partidei cu Lituania, de joi, din Liga Națiunilor.
Timp de o oră, selecționerul Cosmin Contra și staff-ul său a exersat ultimele detalii înaintea partidei care poate aduce primul succes în noua competiție UEFA, după două remize în primele două jocuri (0-0 cu Muntenegru, 2-2 cu Serbia).
Ședința de pregătire a avut și rol în acomodarea jucătorilor cu suprafața de joc a stadionului LFF, una artificală. Arena din Vilnius, construită în 2004 și modernizată în 2011, are o capacitate de 5.000 de locuri.
”E complet diferit să joci pe un teren sintetic, suprafața este foarte dură. Trebuie să ne adaptăm, iar mâine vom fi pregătiți. Fără să par arogant, suntem echipa mai bună și trebuie să arătăm acest lucru și pe teren!”, a spus Nicolae Stanciu la conferința de presă premergătoare antrenamentului.
„Intrăm pe teren cu gândul de a câștiga fiecare meci. Indiferent de adversar, căruia, desigur, îi acordăm respectul de rigoare. Nu trebuie să mai facem pași greșiți. Cu o victorie în fața Lituaniei, duminică putem juca pentru primul loc în grupă, contra Serbiei. Alături de suporterii noști suntem mult mai puternici!”, a declarat selecționerul Cosmin Contra.
Ionuț Nedelcearu este singurul jucător indisponibil din lotul deplasat la Vilnius, acesta ispășind joi a doua etapă (și ultima) de suspendare în urma eliminării din meciul naționalei U21 din Portugalia, din luna septembrie.
Meciul Lituania – România se joacă joi, 11 octombrie, de la ora 21:45, și va fi transmis în direct la Pro TV.
Imediat după joc, tricolorii vor reveni în țară pentru a pregăti următorul joc din Liga Națiunilor: România – Serbia, duminică, 14 octombrie, ora 16:00, Arena Națională.
ACTUALIZARE 10 octombrie. 18 grade sunt la această oră la Vilnius. Terasele sunt pline! Lituanieinii se bucură de ultimele zile însorite.
ACTUALIZARE 10 octombrie. Francezul Francois Letexier va arbitra meciul dintre naţionalele de fotbal ale României şi Lituaniei, care va avea loc joi, de la ora 21,45, la Vilnius, în Grupa a 4-a din Seria C a Ligii Naţiunilor, potrivit site-ului UEFA.
Arbitri asistenţi vor fi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, arbitri adiţionali au fost nominalizaţi Amaury Delerue şi Nicolas Rainville, iar arbitru de rezervă a fost desemnat Nicolas Danos.
Letexier are doar 29 de ani şi este arbitru FIFA din 2017.
Letexier a arbitrat recent (11 septembrie) partida dintre selecţionatele Under-21 ale României şi Bosniei, câştigată de tricolori cu 2-0.
ACTUALIZARE 9 octombrie. Reprezentativa României a aterizat marți seara în capitala Lituaniei, acolo unde joi, de la ora 21:45, va disputa al treilea joc din Liga Națiunilor.
La capătul unui zbor de aproape două ore, tricolorii au fost întâmpinați de o vreme rece, 10 grade și vânt specific Țarilor Baltice.
Miercuri, pe stadionul LFF, de la ora 19:00, jucătorii lui Cosmin Contra vor susține antrenamentul oficial. Față de lotul anunțat inițial, Budescu nu a efectuat deplasarea, fiind indisponibil pentru ambele jocuri din această lună, atât contra Lituaniei, cât și contra Serbiei.
ACTUALIZARE 9 octombrie. Azi, tricolorii decolează spre Vilnius, acolo unde joi, 11 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul LFF, vor întâlni selecționata Lituaniei.
ACTUALIZARE 8 octombrie. Constantin Budescu nu va putea juca în meciurile contra Lituaniei (11 octombrie) și Serbiei (14 octombrie) din Liga Națiunilor.
În urma investigațiilor efectuate de către staff-ul medical al echipei naționale de fotbal, s-a constatat faptul că acesta a suferit o reacutizare a unei leziuni a ligamentului colateral lateral al genunchiului drept, având nevoie de aproximativ 4 săptămâni pentru tratament și recuperare.
Selecționerul Cosmin Contra, care a făcut o ruptură de tendon, dar și-a amânat operația până după meciul cu Serbia, nu va convoca alt jucător în locul lui Budescu.
Cel de-al doilea joc este programat duminică, 14 octombrie, de la ora 16:00, pe Arena Națională, în fața Serbiei, echipă căreia România i-a fost egală, 2-2, la Belgrad, în septembrie.
ACTUALIZARE 8 octombrie. Câți suporteri români merg la meciul cu Lituania. Nu s-au vândut toate cele 273 de bilete alocate FRF
ACTUALIZARE 7 octombrie. În urma unui control medical efectuat astăzi, Constantin Budescu a aflat că trebuie să urmeze un tratament timp de trei săptămâni, pentru a evita operaţia. Mijlocaşul are o accidentare mai veche care s-a agravat, la ligamentul colateral extern al genunchiului drept. Costică va lipsi la ambele partide din Liga Națiunilor, cu Lituania și cu Serbia.
Lotul echipei naţionale de fotbal a României s-a reunit, duminică seara, la Centrul de Fotbal Mogoşoaia, în vederea pregătirii partidelor cu Lituania şi Serbia din Liga Naţiunilor. La primul antrenament condus de selecţionerul Cosmin Contra au participat 14 din cei 24 de jucători convocaţi.
Jucătorii care s-au pregătit pe terenul principal al bazei de la Mogoşoaia timp de aproximativ o oră sunt: Nicuşor Bancu, Alexandru Chipciu, Gabriel Tamaş, George Ţucudean, Cristian Săpunaru, Florin Niţă, Nicolae Stanciu, Ionuţ Nedelcearu, Paul Anton, Tudor Băluţă, Cristian Manea, Denis Drăguş şi Alexandru Mitriţă.
Selecţionerul Cosmin Contra a participat la antrenament cu piciorul stâng imobilizat într-o orteză fixă după ce în urmă cu o săptămână a suferit o accidentare alunecând pe scări.
În această seară vor ajunge în cantonament alţi patru jucători, Costel Pantilimon, Alexandru Maxim, Romario Benzar şi Florin Tănase. Restul fotbaliştilor se vor alătura lotului în cursul zilei de luni.
„O să vă spun o dată pentru totdeauna povestea asta cu Steaua, Dinamo şi toate nebuniile. Eu când eram mic am fost stelist! Eu cu fratele meu în casă, fiind tata dinamovist, lucrând în Poliţie. După care am avut oferta de la Dinamo şi am mers la Dinamo. M-am ataşat foarte mult de cei de la Dinamo. Apoi, am plecat din ţară după 9 luni petrecute la Dinamo. Veneam împrumut un an de zile la Dinamo. După, iar am plecat o perioadă lungă de timp din ţară şi când am venit m-am dus la Steaua! Asta a fost povestea Steaua – Dinamo. De simţit, vă daţi seama, erau alte vremuri. Aveam un lot la Dinamo cu Kiriţă, cu Bolohan, Bărcăuan, Stoican, Burcă. Vă daţi seama, erau alte vremuri. Vlad Munteanu… M-am simţit la Dinamo mai bine ca la Steaua pentru că erau alte vremuri. Au fost alte vremuri. Nu vreau să supăr pe nimeni şi dacă supăr nu mă interesează”, a declarat Gabi Tamaș, la Telekom.
„Nu ştiu dacă mă aşteptam să mai fiu convocat. Dar prin prisma faptului că avem accidentări şi am avut un an trecut foarte bun, iată că sunt din nou aici. Eu am crezut că sunt în atenţia oricărui antrenor de la echipa naţională şi asta mi se pare normal”
ACTUALIZARE 7 octombrie, ora 18.20. Claudiu Keșeru este în mare formă, în campionatul de la sud de Dunăre, și vine cu poftă de gol la națională. Orădeanul a reușit, astăzi după-amiază, un hat-trick, în partida OFC Botev Vrața – Lugodoreț Razgrad 1-4. Atacantul a punctat în minutele 20, 39 și 43. Cu 26 de puncte, Ludogoreț a urcat pe primul loc, după 11 etape, cu 26 de puncte. Levski Sofia, ocupanta locului secund, are 25 de puncte, dar și un meci în minus, urmând să joace astă-seară, de la ora 19.15, pe teren propriu, cu Slavia Sofia. Pe poziția a 3-a se găsește ȚSKA Sofia, cu 25 de puncte adunate în 11 runde.
Ciprian Tătărușanu a avut un meci de coșmar în Franța, în cadrul etapei a 9-a. Nantes a întâlnit-o în deplasare pe Bordeaux , care s-a distrat cu echipa românului. ”Tătă” a luat trei ”boabe” în primele 42 de minute. VIDEO, AICI. Echipa românului se află în continuare în zona retrogradării. Cu o singură victorie în actuala ediție de Ligue 1, 3 egaluri și 5 înfrângeri, Nantes ocupă penultimul loc în clasament, cu 6 puncte.
Alexandru Maxim a marcat 3 goluri în acest sezon, dar nu a adunat foarte multe minute în tricoul lui Mainz. Mijlocașul de 28 de ani a avut o reacție neașteptată atunci când a fost întrebat de reporteri de ce nu are un post de titular asigurat. „Nu prea îmi explic. E dificil de înțeles, dar sunt decizii pe care trebuie să le accept. Nu poți să mergi în fiecare zi să ceri explicații. Nimeni nu te așteaptă și nimeni nu stă după tine să îți dea explicații în fiecare zi”, a comentat Maxim, la venirea în România.
ACTUALIZARE 7 octombrie. Jucătorii primei reprezentative s-au prezentat duminică la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia. Aceștia pregătesc următoarele două jocuri din Liga Națiunilor, cu Lituania, pe 11 octombrie, și cu Serbia, pe 14 octombrie.
Duminică, tricolorii au programat și un antrenament la care vor participa doar 14 din cei 24 de jucători convocați. Ceilalți se vor alătura ulterior în cantonament, odată ce sosesc de la echipele lor de club.
Ședința de pregătire va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Echipei Naționale și pe YouTube FRF TV.
Marți, tricolorii decolează spre Vilnius, acolo unde joi, 11 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul LFF, vor întâlni selecționata Lituaniei.
Cel de-al doilea joc este programat duminică, 14 octombrie, de la ora 16:00, pe Arena Națională, în fața Serbiei, echipă căreia România i-a fost egală, 2-2, la Belgrad, în septembrie.
ACTUALIZARE 7 octombrie. Tricolorii se reunesc azi, la Mogoșoaia.
Lista jucătorilor convocați pentru cele două meciuri este următoarea:
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 53/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași: Romario Benzar (FCSB, 13/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 4/1), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 29/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Gabriel Tamaș (Hapoel Haifa, 65/3), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 2/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege, 12/1), Tudor Băluță (FC Viitorul, 1/0), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 5/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 37/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 7/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 24/9), Constantin Budescu (Al-Shabab, 12/5), Alexandru Maxim (Mainz, 30/2), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 3/0)
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 25/6), George Țucudean (CFR Cluj, 6/2), Denis Drăguș (FC Viitorul, 1/0)
Activitățile premergătoare partidei cu Lituania
Duminică, 7 octombrie (Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia)
– ora 18:00 – antrenament deschis în totalitate presei
Miercuri, 10 octombrie, Vilnius – stadion LFF
– ora 16:50 – conferință de presă Lituania
– ora 17:20 – antrenament oficial Lituania (deschis presei în primele 15 minute)
– ora 18:30 – conferință de presă Cosmin Contra + un jucător
– ora 19:00 – antrenament oficial România (deschis presei în primele 15 minute)
Acțiunile premergătoare partidei cu Serbia:
Sâmbătă, 13 octombrie, Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia
– ora 11:45 – antrenament oficial România (deschis presei în ultimele 15 minute)
– ora 12:00 – conferință de presă Cosmin Contra + un jucător
Arena Națională
– ora 13:30 – conferință de presă Serbia
– ora 14:00 – antrenament oficial Serbia (deschis presei în primele 15 minute)
- Lituania a administrat României una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istoria sportului nostru. Ciprian Marica: ”Nu mai știu nimic”
- INTERVIU | Viorel Moldovan, nașul Lituaniei, anticipează ce-i așteaptă pe tricolori la Vilnius. Mesaj pentru Contra: „Stai blând!”
ACTUALIZARE 5 octombrie. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, vineri, la finalul Comitetului Executiv al FRF, că echipa naţională a României trebuie să câştige „cu orice preţ” partida din deplasare cu Lituania, programată pe 11 octombrie, în etapa a 3-a a Ligii Naţiunilor.
„Pentru prima reprezentativă cel mai greu meci este cel din Lituania pentru că trebuie să îl câştigăm cu orice preţ. E greu şi prin prisma terenului, pentru că este un gazon artificial cu care jucătorii din Lituania sunt obişnuiţi, iar noi deloc. Deci obiectivul e să câştigăm acolo pentru a reveni cu încredere pentru partida cu Serbia unde vrem să facem un joc la fel de bun ca la Belgrad. Suferim destul de mult şi din punct de vedere al accidentărilor, e o mare problemă pe care o avem. Selecţionerul nu are la dispoziţie jucători pentru a-i înlocui, ba mai mult şi el e accidentat”, a spus preşedintele.
Acesta a remarcat interesul mare al suporterilor pentru partida cu Serbia, programată la 14 octombrie, pe Arena Naţională din Capitală. „Pentru meciul cu Serbia s-au vândut peste 25.000 de bilete. Cred că se vor vinde toate până la ora jocului”, a adăugat el.
Întrebat dacă în cazul unei calificări la EURO 2020 a echipei naţionale s-ar tunde şi vopsi precum Gabriel Tamaş, a cărui tunsoare imită o minge de fotbal, Burleanu a răspuns: „Aş răspunde acestei provocări dacă am câştiga Campionatul European din 2020. Până atunci îi las pe jucători să intre în acest joc şi pe Gabi Tamaş. Iar lui chiar îi lansez această provocare de tunsoare dacă vom câştiga Campionatul European la Under 21”.
Tamaș și-a vopsit părul în roșu-negru, culorile clubului pentru care evoluează, conturându-și pe cap aspectul unei mingi de fotbal.
Preşedintele FRF a mai afirmat că primele de calificare la Campionatul European de tineret sunt deja stabilite, dar nu le poate dezvălui pentru că sunt confidenţiale.
Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte pe 11 octombrie (ora 21,45), la Vilnius, reprezentativa Lituaniei, iar pe 14 octombrie (ora 16,00), pe Arena Naţională din Capitală, selecţionata Serbiei.
ACTUALIZARE 4 octombrie. Selecționerul reprezentativei României va miza la jocurile din această lună din Liga Națiunilor pe un lot format din 24 de tricolori: 16 care evoluează în străinătate și 8 din Liga 1. Florin Tănase revine la lot după 11 luni, ultima dată fiind convocat la amicalul cu Olanda, 0-3, disputat la 14 noiembrie 2017, pe Arena Națională.
Lista jucătorilor convocați pentru cele două meciuri este următoarea:
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 53/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași: Romario Benzar (FCSB, 13/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 4/1), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 29/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Gabriel Tamaș (Hapoel Haifa, 65/3), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 2/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege, 12/1), Tudor Băluță (FC Viitorul, 1/0), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 5/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 37/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 7/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 24/9), Constantin Budescu (Al-Shabab, 12/5), Alexandru Maxim (Mainz, 30/2), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 3/0)
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 25/6), George Țucudean (CFR Cluj, 6/2), Denis Drăguș (FC Viitorul, 1/0)
ACTUALIZARE 2 octombrie. Selecționerul Lituaniei, Edgaras Jankauskas, a convocat 23 de jucători pentru dubla cu România și Muntenegru, doar 10 din campionatul intern. Printre cei 13 stranieri se află și atacantul Nerijus Valskis, 31 de ani, golgheter în Thailanda, cu opt goluri ]n 12 meciuri pentru Ratchaburi Mitr Phol FC. Nerijus Valskis a fost legitimat în 2014 la CSU Craiova. Lituanianul, poreclit de olteni „Nelu”, a jucat 14 meciuri în Liga 2 și 18 minute în Liga 1, într-un meci cu Gaz Metan Mediaș (0-1). Înainte de a ajunge în Bănie, Valskis a negociat cu Dinamo București, dar a fost refuzat.
Portari: Ernestas Šetkus (Hapoel Haifa/Israel), Džiugas Bartkus (Kiryat Shmona Hapoel Ironi/Israel), Emilijus Zubas (Bnei Yehuda/Israel)
Fundași: Algis Jankauskas (FK Sūduva Marijampolė), Rolandas Baravykas (Žalgiris Vilnius), Egidijus Vaitkūnas (FC Minsk/Belarus), Linas Klimavičius (Žalgiris Vilnius), Valdemar Borovskij (FK Trakai), Justinas Januševskij (FK Trakai), Vaidotas Šilėnas (FK Trakai), Edvinas Girdvainis (FK Kesla/Azerbaidjan),
Mijlocași: Artūras Žulpa (Tobol Kostanay/Kazahstan), Arvydas Novikovas (Jagiellonia Bialystok/Polonia), Vykintas Slivka (Hibernian FC/Scoția), Mantas Kuklys (Zhetysu Taldykorgan/Kazahstan), Donatas Kazlauskas (FK Trakai), Deimantas Petravičius (Falkirk FC/Scoția) Domantas Šimkus (Žalgiris Vilnius), Modestas Vorobjovas (FK Trakai), Povilas Leimonas (FK Sūduva Marijampolė), Fedor Černych (Dinamo Moscova/Rusia).
Atacanți: Darvydas Šernas (Sogdiana Jizzakh/Uzbekistan), Nerijus Valskis (Ratchaburi Mitr Phol FC/Thailanda).
„Meciurile cu România și Muntenegru sunt ultimele pe teren propriu în acest an, așa că ne așteptăm la un sprijin important din partea publicului. Ne așteaptă dueluri foarte dure în lupta pentru locurile fruntașe din clșasament. Noul format al Ligii Națiunilor face ca fiecare duel să fie decisiv. România este pe locul 3 și are nevoie disperată de o victorie. Muntenegru încearcă să mențină pe poziția de lider”, a declarat antrenorul lituanian Edgaras Jankauskas.
Liviu Antal a câștigat Cupa Lituaniei cu Zalgiris Vilnius | GALERIE FOTO&VIDEO
ACTUALIZARE 1 octombrie. Pagina de Facebook a echipei naționale a anunțat în urmă cu puțin timp că Ionuț Nedelcearu a fost convocat de selecționerul Cosmin Contra. UEFA tocmai anunțase că Nedelcearu mai are de ispășit o etapă de suspendare după eliminarea din meciul cu Portugalia de la U21. Stoperul de 22 de ani de la Ufa (Rusia) nu va fi trecut pe foaia de joc la partida României cu Lituania din 11 octombrie și devine disponibil abia pentru meciul cu Serbia din 14 octombrie de pe Arena Națională.
Ceilalți fundași centrali din lot cu statut de stranieri: Cristian Săpunaru (Kayserispor, 29/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Gabriel Tamaș (Hapoel Haifa, 65/3)
ACTUALIZARE 27 septembrie. Site-ul oficial al FRF, frf.ro, anunță astăzi că stoperul Gabriel Tamaș a fost convocat de urgență pentru ”dubla” cu Lituania și cu Serbia.
”Selecționerul Cosmin Contra a decis azi să îl treacă pe Gabriel Tamaș pe lista convocărilor preliminare pentru partidele pe care echipa națională le va disputa în octombrie, în Liga Națiunilor.
Gabriel Tamaș, 34 de ani, îl înlocuiește pe Valerică Găman. Fundașul celor de la Al-Shabab a invocat probleme personale, iar selecționerul s-a reorientat.
Reprezentativa României va disputa în luna octombrie alte două jocuri în Liga Națiunilor UEFA, noua competiție oficială care a debutat în septembrie.
Pe 11 octombrie, de la ora 21:45, tricolorii vor juca la Vilnius împotriva Lituaniei, pentru ca trei zile mai târziu, pe 14 octombrie, de la ora 16:00, să întâlnească Serbia pe Arena Națională.
Lotul final, care va include și numele jucătorilor din campionatul intern convocați, va fi anunțat ulterior”; se scrie pe frf.ro.
Lista convocărilor preliminare este următoarea:
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 53/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0)
Fundași: Cristian Săpunaru (Kayserispor, 29/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Gabriel Tamaș (Hapoel Haifa, 65/3)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege, 12/1), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 5/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 37/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 7/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 24/9), Constantin Budescu (Al-Shabab, 12/5), Alexandru Maxim (Mainz, 30/2)
Atacant: Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 25/6)
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ACTUALIZARE 21 septembrie. Selecţionerul echipei naţionale a României, Cosmin Contra, a convocat 16 jucători care evoluează în străinătate pentru partidele cu Lituania şi Serbia (14 octombrie, ora 16:00, Arena Națională), din Liga Naţiunilor, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Fotbal.
Singura noutate este chemarea fundaşului Valerică Găman (Al-Shabab). A fost lăsat din nou în afara lotului Florin Andone, deși și-a revenit după accidentare.
Lista convocărilor preliminare:
Portari: Ciprian Tătăruşanu (FC Nantes), Costel Pantilimon (Nottingham Forest), Florin Niţă (Sparta Praga), Silviu Lung (Kayserispor);
Fundaşi: Cristian Săpunaru (Kayserispor), Valerică Găman (Al-Shabab), Alin Toşca (PAOK Salonic);
Mijlocaşi: Răzvan Marin (Standard Liege), Adrian Stoian (Crotone), Paul Anton (Krîlia Sovetov Samara), Alexandru Chipciu (Sparta Praga), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar), Nicolae Stanciu (Sparta Praga), Constantin Budescu (Al-Shabab), Alexandru Maxim (Mainz);
Atacant: Claudiu Keşeru (Ludogoreţ Razgrad).
Echipa națională a României joacă în octombrie o carte mare pentru calificarea la Euro 2020. Aflată pe locul 3, cu doar două puncte după primele două meciuri disputate în grupa a 4-a din Liga C a Națiunilor, 0-0 cu Muntenegru (acasă) și 2-2 cu Serbia (deplasare), reprezentativa noastră este obligată să învingă la Vilnius pentru a mai spera la locul 1, care asigură accesul în play-off.
Miza pentru câștigarea grupei din Liga Națiunilor este extrem de importantă, deoarece, în caz contrar, România ar putea ajunge chiar și de pe locul 2 printre echipele din ”lumea a patra” la tragerea la sorți pentru preliminariile clasice Euro 2020.
Selecționerul Cosmin Contra este conștient cât de importantă este victoria în Lituania: ”Dacă la partida cu Serbia, pe teren propriu, cu suporterii de partea noastră, vom avea cinci puncte, putem să ne gândim chiar la primul loc”. Meciul cu Serbia este pe 14 octombrie, pe Arena Națională, de la ora 16:00.
Clasamentul grupei: 1. Muntenegru 4p (2-0), 2. Serbia 4p (3-2), 3. România 2p (2-2), 4. Lituania 0p (0-3).
Cum se joacă în semifinalele din play-off
Cel mai bun loc 1 – A patrulea loc 1 (26-28 martie 2019)
Al doilea loc 1 – Al treilea loc 1 (26-28 martie 2019)
Programul grupei 4, seria C, din Liga Națiunilor UEFA:
7 septembrie: România – Muntenegru 0-0, Lituania – Serbia 0-1 (D. Tadic 38-pen.)
10 septembrie: Serbia – România 2-2 (Mitrovici (26 și 63) / N. Stanciu (48 penalty), Țucudean (68), Muntenegru – Lituania 2-0.
11 octombrie: Lituania – România, Muntenegru – Serbia (ora 21:45)
14 octombrie: România – Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)
17 noiembrie: Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
20 noiembrie: Serbia – Lituania, Muntenegru – România (ora 21:45)
Despre formatul Ligii Națiunilor:
• Câștigătoarele grupelor vor promova în seria superioară a ediției următoare, ultimele clasate retrogradând în seria inferioară.
• Pe 2 decembrie 2018 are loc tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020. Cele șase urne valorice vor fi stabilite exclusiv pe baza performanțelor din grupele Ligii Națiunilor. În seria României, câștigătoarele celor patru grupe alături de cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde vor fi în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2020. Celelalte echipe vor fi în urna a patra valorică.
• Preliminariile Euro 2020 se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2019. Cel mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020).
• Cele 4 echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020.
24 de echipe se califică la Euro 2020. Din preliminarii merg 20 de țări (primele două clasate din cele 10 grupe), iar din Liga Națiunilor se mai califică alte 4 echipe.