După Marius Niculae, Dinamo încearcă să-i readucă la echipă și pe Gabi Tamaș, dar cea mai mare lovitură a iernii ar putea fi repatrierea lui Adi Mutu (36 de ani), pe care șefii ”câinilor” încearcă să-l convingă în aceste zile.
Adi Mutu este dorit în Ștefan cel Mare, scrie gsp.ro. Ionuț Negoiță și-a pus în gând să-l aducă pe ”Briliant”, transfer care ar puncta decisiv la capitolul imagine pentru Dinamo.
Atacantul și-a anunțat zilele trecute retragerea, într-o discuție neoficială cu reporterii de la Digisport, dar conducătorii din Groapă vor face tot posibilul pentru a-l face să se răzgândească. Cel mai mare impediment în calea realizării mutării îl reprezintă însă pragul salarial maxim de 10.000 de euro lunar impus de acționarul majoritar.
Cel mai încântat de mutare ar fi Cristi Borcea. Din pușcărie, fostul acționar al ”câinilor” a anunțat că vrea să susțină o parte din salariul jucătorului. În cazul ăn care Adi va fi convins să continue să joace.
Mutu a evoluat la Dinamo în sezonul 1999-2000 în 37 de meciuri și a înscris 26 de goluri, iar apoi s-a transferat la Inter Milano.
Cum l-a ratat Steaua pe Mutu
Mutu avea doar 14 ani când echipa din Ghencea l-a dorit pentru prima oară pe ”Briliant”, însă piteștenii nu l-au lăsat să plece.
Cel care avea să devină ”Briliantul” de mai tπrziu a fost dorit de Steaua încă la vπrsta de 14 ani. Totul era pregătit pentru ca acesta să se mute øn Capitală, când fostul director general al Uzinei Dacia Renault, Constantin Stroe, s-a opus transferului.
Laura Cordun, sora lui Adi, a povestit, pentru Libertatea, despre prima tentativă a fotbalistului de a veni la o echipă din București. își amintește zâmbind cum Adrian a susținut o probă la Steaua: ”Antrenorul Teodor Anghelini a fost cel care l-a testat pe fratele meu la vârsta de 14 ani. A fost încântat și l-a vrut în echipa de juniori pe care o antrena. I-a spus tatălui nostru că îi place cum joacă, că vede în el un mare fotbalist și că ar trebui să se ocupe de procedurile de transfer”, a dezvăluit Laura.
”Băieții frumoși joacă la Steaua”
Fosta profesoară de limba franceză a Laurei este cea care a avut ideea ca Adi să susțină o probă la clubul din Ghencea. ”Doamna profesoară devenise prietenă bună cu mama și, deseori, beau cafeaua împreună. Într-una din vizitele pe care ni le-a făcut, i-a spus fratelui meu că băieții frumoși joacă la Steaua, nu la FC Argeș. A vorbit cu un amic bun de-al dânsei, care avea o funție importantă în Ghencea și așa a ajuns fratele meu så fie testat de antrenorul Anghelini”, ne-a precizat Laura Cordun.
Se înscrisese la Liceul ”Eliade”
Revenind la Pitești, părinții lui Mutu s-au ocupat, în primul rând, de transferul școlar al acestuia. Astfel că, Adrian era deja înscris la liceul ”Mircea Eliade” din București, dar nu avea, încă, acordul conducerii argeșene de a ajunge la Steaua. ”Atunci când mama s-a dus la domnul Stroe, director general al sponsorului echipei, Dacia, acesta a refuzat categoric transferul fratelui meu în Ghencea. Și acum îmi amintesc spusele acestuia: ”Dacă Steaua îl vrea, înseamnă că este un jucător bun și de perspectivă. Și, atunci, eu de ce să-l dau? Aș pierde, dacă l-aș lăsa acum să plece”, a declarat Laura.
Dacă n-a fost så fie Steaua, a fost până la urmå Dinamo. La nici 19 ani, Mutu a fost direcționat de acționarul „cπinilor” din acea vreme, Gigi Neœoiu, cåtre Ștefan cel Mare, pentru 600.000 $. A avut un start modest, dar impresarul său, Ioan Becali, l-a ”impulsionat” și i-a promis cøte 1.000 $ pentru fiecare gol înscris. Au venit 18 goluri în 18 etape, apoi transferul la Inter Milano.
Rodica Mutu: ”Nu mă așteptam să nu-l lase la București”
Deæi pårinœii lui Adrian Mutu au lucrat, pe vremuri, la Uzina Dacia Renault, și erau chiar vecini øn cartier cu fostul director general, Constantin Stroe, aceștia nu au reuæit så-l convingå så semneze transferul ”Briliantului” la Steaua. ”Îmi amintesc că nu puteam crede că domnul Stroe nu îmi semneazå, nu mă așteptam la un refuz, eram convinsă că nu vom întâmpina probleme. Deși mi-a spus că, de acum încolo, va fi cu ochii pe Adrian, am plecat spre casă destul de supărată”, a menționat Rodica Mutu.
Cariera lui Mutu, în cifre
FC Argeş (1996-1999): 41 de meciuri / 11 goluri
Dinamo (1999-2000): 33 de meciuri / 22 de goluri
Inter Milano (2000): 13 meciuri / 2 goluri
Hellas Verona (2000-2002): 58 de meciuri / 16 goluri
Parma (2002-2003): 34 de meciuri / 18 goluri
Chelsea (2003-2004): 35 de meciuri / 8 goluri
Juventus (2004-2006): 45 de meciuri / 10 goluri
Fiorentina (2006-2011): 143 de meciuri / 69 de goluri
Cesena (2011-2012): 29 de meciuri / 8 goluri
Ajaccio (2012-2014): 37 de meciuri / 11 goluri
Petrolul (2014): 21 de meciuri / 6 goluri
România (2000-2013): 77 de meciuri / 35 de goluri