Câțiva fotbaliști și antrenori au strâns averi impresionante din fotbal. Liderul clasamentului, Mircea Lucescu, este un fanatic al acestui sport. Şi-a început cariera de antrenor la 32 de ani, când încă mai era jucător activ, preluând Corvinul Hunedoara, echipă pe care a dus-o din Divizia B în cupele europene. Azi, în pragul vârstei de 70 de ani, Lucescu se poate lăuda cu titluri de campioană în trei ţări (România, Turcia, Ucraina), promovări în Serie A din Italia, o calificare la Campionatul European din1984 cu naţionala României, plus Cupa UEFA 2009 – cea mai mare performanță a lui. De altfel, el este și cel mai apreciat antrenor român în activitate în lumea fotbalului mondial.
Din 2004, Lucescu antrenează Sahtior Donetk și câștigă un salariu de 4 milioane de euro pe an, ceea ce-l aduce în topul celor mai bine plătiți antrenori din lume. De-a lungul timpului, el a încercat să clădească o serie de afaceri în România, dar nu a avut success.
Fără îndoială, Mircea Lucescu a dat lovitura cu fotbalul, de pe urma căruia a adunat o avere – estimată între 22 și 25 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital – care-l plasează în categoria de milionari ai României.
Olăroiu e deschizător de drumuri
Cosmin Olăroiu intră şi el în categoria celor care, după ce au pus ghetele în cui, au ştiut să îşi folosească priceperea pe banca tehnică. Într-o perioadă în care nu prea se știa în țară că există competiții de fotbal în Asia, el a jucat ani buni în Coreea de Sud la Suwon Samsung Bluewings și în Japonia la JEF United. La acele echipe a reușit performanțe bune și, prin urmare, a câștigat salarii la care fotbaliștii din campionatul românesc doar visau. Odată devenit antrenor, a urmat același drum ca și cel de jucător – a început în țară, trecând pe la echipele FC Național, Politehnica Timișoara și Steaua. Cu echipa bucureșteană Olăroiu a reușit să câștige campionatul și să se califice în semifinalele Cupei UEFA, performațe care au atras atenția mai multor cluburi importante din străinătate.
Pe toată lumea a mirat alegerea pe care românul a luat-o în 2007, când a acceptat să antreneze echipa saudită Al Hilal, unde a primit, scrie presa, un salariu de 1,7 milioane de euro pe sezon. După doi ani, Olăroiu a acceptat o altă provocare, preluând, pentru un salariu anual care s-ar fi ridicat la 3 milioane de euro, banca tehnică a echipei Al-Sadd din Qatar. A urmat Al Ain din Emiratele Arabe Unite, cu care a câștigat tilul în fiecare din cei doi ani petrecuți acolo. De altfel, acesta a fost și perioada în care și-a mărit substanțial veniturile, ajungând să câștige circa 4 milioane de euro pe an. Cu o cotă în continuă creștere, antrenorul român a semnat în 2013 cu o echipă tot din Emiratele Arabe Unite, Al Ahli Dubai. Contractul se întinde pe trei ani, iar în această perioadă Olăroiu ar încasa un salariu de 12 milioane de euro. Dacă despre cariera lui se știu multe, afacerile în care este implicat cel mai bine plătit antrenor român nu prea sunt cunoscute publicului.
Ei bine, Olăroiu deține împreună cu președintele LPF Gino Iorgulescu și cu un alt asociat celebrul lanț de restaurante Tratoria Il Calcio. Compania care le operează (unde Olăroiu deține 10% din acțiuni) a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 6 milioane de euro și cu un profit de aproximativ 270.000 de euro.
Chivu l-a depășit pe Hagi
În ediția din 2014 a Top 300 Capital, Cristian Chivu ocupă o poziţie superioară faţă de Gheorghe Hagi, cel considerat de majoritatea specialiştilor drept cel mai bun fotbalist român în viaţă. Chivu, un sportiv de vârf, cu un titlu de câştigător al Ligii Campionilor în palmares, a avut însă şi şansa de a juca într-o perioadă cu salarii mult mai mari. El a încasat într-un singur an la Inter Milano 5 milioane de euro, mai mult decât preţul de transfer al lui Hagi la Real Madrid (4 milioane de dolari în 1990).
La 18 ani, Chivu a plecat de la CSM Reşiţa la Universitatea Craiova, iar după numai un sezon petrecut în Bănie a făcut pasul către marea performanţă, ajungând la Ajax Amsterdam, unde a primit un salariu anual echivalând cu peste 1 milion de euro. După patru ani în Olanda s-a mutat la Roma, unde a jucat alţi patru ani, câştigând în total peste 7 milioane de euro. În 2007, a îmbrăcat tricoul lui Inter Milano, unde a realizat cea mai mare performanţă a vieţii sale: în 2010 a jucat şi a învins în finala Ligii Campionilor, 2-0 cu Bayern Munchen, într-un meci în care antrenorul Jose Mourinho l-a introdus ca titular. Timp de cinci ani, Chivu a avut la Inter un salariu de 5,5 milioane de euro, dar în 2012, când deja împlinise 32 de ani, şi-a înnoit contractul la un nivel mai mic, 2,1 milioane de euro anual. Plutonul milionarilor din fotbal este încheiat de Gheorghe Popescu, fotbalistul de talie internaţională aflat însă în închisoare pentru neregulile constatate de justiţie în activitatea de impresar.
Topul primilor șase milionari din fotbalul românesc
1. Mircea Lucescu
2. Cristian Chivu
3. Gheorghe Hagi
4. Dan Petrescu (foto)
5.Cosmin Olăroiu
6.Gheorghe Popescu
Sursa: Capital
Citește și: Încă o minune marca Simona Halep! Cea mai valoroasă sportivă a României face senzație !
Citește și: Mărturisire-șoc a fostului internațional Ion Vlădoiu, la împlinirea vârstei de 46 de ani
Citește și: Frații Karamian au primit o veste pe care o așteptau de un deceniu