VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

ACTUALIZARE. Atunci când a devenit parlamentar, Anghel Iordănescu, actualul selecționer al României, le-a promis colegilor de generație (la Sevilla a fost și jucător, și ”secund”) că se va bate pentru drepturile lor.

”I-am cerut să dea o lege prin statul român să echivaleze Cupa Campionilor Europeni cu un titlu european și să primim și noi rente viagere. Nu ne-a ajutat Iordănescu cu treaba asta, deși ne-a promis că se va ocupa. Toți sunt supărați pe el, din acest motiv!”, se plângea Duckadam, într-un interviu. Iordănescu l-a înlocuit pe Lucian Bălan în minutul 75 al finalei CCE Steaua – Barcelona. 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Unul din motivele care l-au determinat pe fostul fotbalist Lucian Bălan (56 de ani) să-și pună capăt zilelor a fost faptul că nu a primit rentă viageră din partea statului pentru câștigarea cu Steaua a Cupei Campionilor Europeni 86 și a Supercupei Europei 87.

”Era foarte supărat că el nu primește acea rentă viageră”, au declarat la unison foștii colegi de la Steaua ai regretatului mijlocaș.

În 2013, Lucian Bălan și alți șapte foști colegi din echipa de aur a Stelei – Helmuth Duckadam, Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu, Constantin Pistol, Marin Radu II şi Mihail Majearu – și-au depus dosarele la MTS. Aceştia nu aveau o situaţie financiară tocmai bună.

Bătrâneți liniștite au doar pentru unii

Helmuth Duckadam s-a ocupat direct de această problemă, iar în februarie 2013 era convins că îi va ajuta pe toți, inclusiv pe Lucian Bălan.

Dintre toți, ministrul de atunci, Nicolae Bănicioiu, le-a aprobat reanta viageră doar legendarului portar Helmuth Duckadam și mijlocașului Mihai Majearu.

“Am fost la Ministerul Tineretului și Sportului, am avut o întâlnire cu domnul Bănicioiu și cu doamna Carmen Tocală și s-a hotărat să ni se facă și nouă, celor de la Steaua 86, o pensie viageră. Mă bucur că, după 27 de ani, s-a găsit cineva care vrea cu adevărat să-i ajute pe unii dintre băieții care nu au avut șansa de a juca afară și au probleme financiare.

Ar fi o treabă fantastică, am avea și noi o bătrânețe liniștită. S-a găsit o soluție: până se va modifica legea, cinci dintre noi, Bumbescu, Bărbulescu, Majearu, Bălan și cu mine, să aibă parte de niște bani care ne sunt vitali. Se încearcă și pentru Radu II și Pistol, care au o situație mai deosebită din punct de vedere financiar.

Ceilalți nu au probleme de acest gen, însă, pentru restul, Legea rentei viagere se va modifica în câteva luni și vor fi și ei recompensați. Merg pe mâna domnului ministru Bănicioiu, care a promis solemn că va rezolva totul în timpul cel mai scurt”, spunea optimist Duckadam, în urmă cu doi ani.

Ministrului Bănicioiu a făcut însă o ”românească” și i-a trecut pe Duckadam și pe Majearu pe o listă a Academiei Române, de unde încasează lunar o indemnizaţie de merit în valoare de 1.800 de lei! Pe listă se mai află nume sonore, cum ar fi actorul Radu Beligan, istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici, matematicianul Solomon Marcus sau criticul literar Eugen Simion. 

Bălan: ”Să-mi tai o mână?”

”Emeric Ienei mi-a spus că îi pare rău că nu ne-a făcut rentă viageră la momentul acela. Lucian Bălan se plângea mereu și le spunea unora că vrea să se sinucidă”, Adrian Bumbescu (fundaș Steaua 86)

 
 

Urmărește-ne pe Google News