Cum a sosit Reggie Elliott? Alex Iacobescu, presedintele campioanei Asesoft, a urmarit 10 DVD-uri cu evolutiile jucatorului de 33 de ani din toate etapele carierei sale, cu accent pe evolutiile din ultimul sezon, de la TSKA Sofia.
N-a mai fost nevoie sa vina la probe, a convins dupa imagini! ”In Bulgaria nivelul nu e mult peste cel de la voi. In afara de Lukoil si TSKA Sofia, echipe cu bugete de 5-6 milioane $, celelalte sunt cluburi destul de sarace”, explica Elliott, un jucator universal, care putea juca si playmaker, si fundas, si extrema.
Munceste si la un depozit de alimente
Cine l-a recomandat? Reggie e impresariat de macedoneanul Goran Gramaticov, care in paralel cu munca de procurator este si scouter pentru Miami Heat din NBA. A fost acceptat de antrenorul Mladen Jojici pentru ca este un jucator care reuseste sa faca perfect si faza defensiva.
Cat castiga? In perioadele moarte din cariera lui de sportiv Reggie lucreaza in SUA la un depozit de alimente, pentru a-si intretine familia, cu venituri modeste. La Ploiesti Elliott are un venit lunar de 3.000 de euro.
Antrenat de celebrul Larry Bird
Situatie rara pentru un baschetbalist, Reggie nu a suferit nici o accidentare in cariera sa. ”Partea proasta cu americanii e ca daca nu se antreneaza, nu mananca! Iar daca nu mananca, slabesc mult sub limita normala! Ei trebuie tinuti sub un regim centralizat de pregatire pentru a fi la parametrii maximi. Reggie s-a mai europenizat, sper sa-l dezvatam si de McDonalds!”, explica patronul Sebi Ghita, cel care a asigurat echipei pe care o patroneaza un buget de 300.000 de euro.
”Suntem seriosi, suntem invatati sa jucam in stilul european. Nu bem, nu fumam, poate cate o gagica, din cand in cand…”, afirma Elliott. Este celebru cazul lui Brian Evans, de la Sibiu, care a fost dat afara din echipa dupa ce a venit la reluarea pregatirilor cu 12 kilograme in minus!
Flirt cu NBA. Elliott si-a inceput cariera la el acasa, dar pe parcursul anilor a devenit mai degraba un jucator european. Baschetbalistul de 1,96 metri a jucat la Mercer University, dupa care a participat la doua tabere de pregatire, in 1996 si 1997, cu Detroit Pistons, din NBA. În 1996 chiar a jucat in trei meciuri din presezon alaturi de Pistons.
Nici o accidentare pana la 33 de ani
În 1998 s-a antrenat cu alta formatie din liga americana profesionista, Indiana Pacers, dar a fost nevoit sa renunte, din cauza grevei din NBA din acel sezon. “Faptul ca am ajuns pana acolo este motivul pentru care joc baschet si acum. Eram foarte tanar, iar nivelul era foarte ridicat. Am cunoscut oameni pe care ii vedeam doar la televizor: Larry Bird la Pacers, Grant Hill sau Lindsey Hunter la Detroit. Nu voi uita niciodata acele momente”. Apoi pentru Elliott a urmat o cursa in jurul lumii, el ajungand sa joace, de-a lungul carierei sale, in Belize, Ungaria, Spania, Columbia, precum si in ligi inferioare din SUA.
Coleg cu Toni Alexe. În sezonul trecut Elliott a activat la TSKA Sofia, unde a inregistrat o medie de 16,8 puncte, 7 pase decisive si 8 recuperari pe meci. “Ne bucuram ca am semnat cu un jucator atit de complet, care se pricepe si la slam-dunkuri, si la aruncari de trei puncte”, a spus Alexandru Iacobescu. Elliott a evoluat la doua formatii de club din Ungaria, una fiind Szolnok (2000-2001). În acel sezon, Szolnok incheia sezonul pe locul al treilea in prima liga maghiara, iar Elliott obtinea aceasta performanta alaturi de regretatul Toni Alexe, al carui coechipier era. Alexe a jucat la Asesoft pana in ianuarie 2005, cand a decedat in urma unui accident de circulatie. ”Am tresarit cand am vazut posterul acesta imens de la sala din Ploiesti. Un om si un sportiv exceptional. Am jucat cu el cateva luni. Era un om muncitor, un lider adevarat, ii placea sa castige si atunci cand eram cu el in teren simteam ca nu avem cum sa fim infranti”, a comentat Reggie, care e comparat de sefii sai cu Toni!
Amintiri. “Am mai fost in Romania o singura data, in 2001. Sper sa ma acomodez cu frigul de la voi. La mine in Florida caldura era insuportabila, dar mi-am luat deja si haine mai groase pentru aici. Despre Asesoft stiu ca au castigat trei campionate la rand si ca au cucerit un trofeu european acum cativa ani, FIBA Cup. Cu mine, suntem o echipa si mai buna! Transferul meu la Asesoft nu e un pas inapoi. Orice oportunitate de a juca baschet la nivel profesionist reprezinta un pas inainte pentru mine. Trebuie sa-ti faci bine treaba acolo unde mergi. Sa muncesti din greu, pentru a fi cel mai bun!”.
Grupa din Eurocup. Estudiantes din Spania, Nahariya din Israel si Dijon din Franta provin din tari cu campionate foarte puternice. Este o provocare pentru noi. Baschetul este un sport pe care daca il tratezi cu seriozitate maxima ai intotdeauna sanse sa castigi. Si noi, daca mergem pe o directie buna, putem ajunge departe”.
”Vreau tot timpul sa castig, sa fiu campion. De aceea ma bucur ca am venit la cea mai buna echipa din Romania. Imi place la nebunie sa ma apar, iar cand se poate, sa inscriu prin slam-dunk. Daca avem un aruncator bun, atunci eu o sa fiu un bun pasator. Sau invers! Nu-mi pasa cate puncte inscriu. Vreau sa fiu un jucator complet!”, spune Reggie, care nu e casatorit.
Inca trei stranieri la echipa din Ploiesti
Lotul Asesoft include 12 jucatori sub contract. In afara americanilor, a romanilor Szijarto, Carutasu, Blidaru, Mihai Paul, Dodoc, Dogaru si Hartman, campioana ultimilor trei ani a luat si trei sarbi tineri, pivotii Milos (23) si Mitar Zivanovici (24), fosti juniori ai Stelei Rosii Belgrad si caliti in NCAA, si Dragan Kondici (Borac Banja Luka), jucator sarb de 22 de ani, care joaca pozitiile 1, 2 si 3. Cei doi frati sarbi masoara 2,10 metri, respectiv 2,12 metri, iar “minusculul” Kondici are numai 1.94 metri.