Felul de mâncare tradiţional al bascilor, txuleton, (chuletón în spaniolă), e unul deosebit. E gătit din antricot de vacă special adus din regiunea din nordul Spaniei. “Cu cât vacile sunt mai bătrâne şi mai grase, cu atât sunt mai apreciate, de aceea le cumpără din întreaga Europă. Reţeta e simplă: antricotul unei vaci de 14-15 ani, pe care a rămas cam 5 centimetri de grăsime, trebuie ţinut la 3°C în frigider, apoi este scoasă cu 2-3 ore înainte de preparare, pentru a se încălzi treptat. Se pune pe plită, la 170°C, patru minute pe o parte şi alte patru pe cealaltă, după ce s-a dat prin sare grunjoasă. Se serveşte pe platou cald, cu ardei copt, după ce s-au tăiat felii groase de trei centimetri”, explică angajaţii restaurantului.
Alte feluri de mâncare tradiţională bască:
– Coadă de taur şi obrăjori de vacă gătite în stil basc (se fierb opt ore)
– Porcuşor de lapte şi miel de lapte (ambele sacrificate la opt săptămâni şi preparate la cuptor)
– Fasole neagră de Tolosa cu un cârnat gen sângerete (sânge şi intestine de porc)
– tapas Chistorra (cârnăciori serviţi ca aperitiv pe o pâinică unsă cu pastă de măsline)
– Calcan cu sos basc
– băuturi (vin roşu Palomero Ribera del Duero sau Terras Gauda, cidru şi gin tonic cu coajă de lămâie)
– Baccala (cod uscat şi sărat)
– Tostadas (desert dintr-o cremă de lapte şi ouă, prăjită şi servită cu sos de scorţişoară şi nuci)
– telemea cu marmeladă de gutui

Urmărește-ne pe Google News