Antrenorul Constantin „Pilică” Popescu, care ne-a adus titlul mondial la handbal cu naționala de fete, ne-a părăsit și el. Nume uriașe și din baschet, tenis de masă și haltere au plecat dintre noi, lăsând în urmă multe regrete.
28 februarie. Ștefan Tașnadi, vicecampion olimpic la haltere
Primul nume uriaș din sportul românesc care a plecat dintre noi în 2018 a fost Ștefan Tașnadi, care a murit pe 28 februarie, la 64 de ani. Momentul lui de glorie a fost la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles, unde a obținut medalia de argint la categoria 110 kilograme.
Tașnadi a cucerit medalia de bronz la Campionatele europene şi mondiale din 1983.Clujeanul a stabilit peste 50 de recorduri naţionale şi a fost primul halterofil român care a câştigat medalii europene, mondiale şi olimpice la categoriile mari de greutate.
9 martie. S-a frânt zborul lui „Țop” Voinescu
Pe 9 martie, o veste a cutremurat lumea fotbalului. A murit Ion „Țop” Voinescu, portarul care a făcut senzație în poarta celor de la CCA / Steaua în perioada 1950 – 1963. Voinescu a strâns 6 titluri și 5 Cupe. În echipa națională a României, Ion Voinescu a apărat în 22 de partide, în perioada în care prima reprezentativă avea foarte puține meciuri pe sezon.
25 martie. Prima veste devastatoare de la Craiova
Pe 25 martie, „Craiova Maxima” a mai înregistrat o pierdere de marcă (după disparițiile lui Zoltan Crișan, din 2003, și Costică Ștefănescu, în 2013). Puternicul fundaș central Nicolae Tilihoi a încetat din viață, la doar 61 de ani. O boală necruțătoare l-a răpus pe fundașul care a ținut mari atacanți ai vremii. Tilihoi a câștigat două titluri cu Universitatea și a jucat 10 meciuri în națională.
28 martie. Adio, Dincuță. A fost cel mai tânăr de pe teren cu Liverpool
La trei zile distanță, de la Ploiești a venit altă veste cutremurătoare. A încetat din viață Octavian Dincuță, cel mai tânăr jucător din echipa care a învins în 1996 pe legendara FC Liverpool. Bibi Dincuță avea 71 de ani și era măcinat de o boală incurabilă. Dincuță a fost campion cu Petrolul în ediția 1965-1966. Petrolul l-a plâns anul acesta și pe Victor Angelescu, decedat pe 6 martie, la 64 de ani.
Octavian Dincuță
15 mai. S-a stins vocea de aur a lui Cristian Țopescu
O altă tragedie l-a răpit milioanelor de iubitori de sport din țară pe cel care a comentat toate marile succese, Cristian Țopescu. I s-a spus „vocea de aur” a sportului românesc. Acesta avea 81 de ani. S-a născut la 26 martie 1937, în București. A absolvit Academia Natională de Educatie Fizica si Sport. În tinerețe a fost dublu campion național la hipism.
A fost directorul ziarului „ProSport”. A primit, în 1998, Ordinul Olimpic „Colanul de Aur”, chiar de la spaniolul Juan Antonio Samaranch, președintele de atunci al Comitetului Internațional Olimpic.
În întreaga carieră, Cristian Ţopescu se poate lăuda cu peste 5.000 de transmisiuni live, 13 ediţii ale Jocurilor Olimpice comentate, dar şi Cupe Mondiale şi Campionate Europene.
7 august. Altă tragedie la Craiova
Nicolae Ivan, fost component al echipei Universității Craiova care a câștigat, în ediția 1973 – 1974, primul titlu al oltenilor, a încetat din viață la 75 de ani. El i-a lăsat locul apoi lui Ilie Balaci la mijlocul terenului. În ediția 1982 – 1983, când Universitatea a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, Ivan a fost secundul lui Constantin Oțet. Ivan a jucat și pe Petrolul, cu care a cucerit Cupa României, în ediția 1962 – 1963.
Nicolae Ivan
12 august. Doliu în baschet
Pe 12 august s-a stins din viață Constantin Pălîi, unul dintre cei mai mari jucători de baschet din România. Costel Pălîi, care era născut pe 2 martie 1973, a fost de 4 ori campion al României la seniori, cu formații ca Steaua, Dinamo și CSU Asesoft Ploiești, echipa cu care în 2005 a câștigat si FIBA Euope Cup. În cariera a mai evoluat la Vega Soced (cu care a ieșit vicecampion) și CSU Brașov.
3 octombrie. A murit ultimul component al marii echipe a celor de la CCA
Victor Moldovan, ultimul supraviețuitor al marii echipe a celor de la CCA București (n.r. – acesta a fost numele purtat de Steaua până în 1961), a încetat din viață în apartamentul său din București, la vârsta de 91 de ani. El avea în palmares patru titluri și trei Cupe ale României cu „roș-albaștrii”. Victor Moldovan a făcut parte din prima generație de aur a „militarilor” care a reușit un turneu legendar, în 1956, în Anglia. Victor Moldovan a contribuit la unul din rezultatele de excepție din acel turneu, 3-3 cu Sheffield Wednesday. Englezii conduceau cu 3-1, dar Victor Moldovan a egalat cu o „dublă de efect”.
16 octombrie. Geta Pitică, o legendă a tenisului de masă
Fosta campioană mondială de tenis de masă, Geta Pitică, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, răpusă de un cancer pulmonar. Campioana mondială în proba de dublu, alături de Maria Alexandru în 1961, Geta Pitică a fost și de două ori medaliată la Campionatele Mondiale în proba pe echipe, bronz în 1961 și argint în 1963. Geta Pitică a fost antrenoare la CSȘ 2 București și la loturile naționale de juniori.
21 octombrie. S-a stins genialul Ilie Balaci
A treia veste care a devastat Craiova fotbalistică (de fapt, tot sportul românesc) în acest an a fost decesul lui Ilie Balaci, survenit la o lună și jumătate după ce împlinise 62 de ani. În palmaresul de fotbalist al lui Ilie Balaci se regăsesc 3 titluri de campion al României (1974, 1980, 1981), 4 Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983) și Cupa Balcanilor (1980).
În naționala României a jucat 65 de partide și a marcat 8 goluri. La nivel individual, Balaci a fost desemnat de două ori cel mai bun fotbalist al României (1981, 1982). Ca antrenor, a luat trofee „fără număr” în zona Golfului.
2 noiembrie. Constantin „Pilică” Popescu a murit la 90 de ani
Marele antrenor de handbal Constantin ”Pilică” Popescu, cu trei titluri mondiale în palmares (1956, 1960, 1962) şi cu o contribuţie imensă la istoria scrisă a handbalului românesc, a încetat din viaţă la vârsta de 90 ani. În 1960, lui Constantin Popescu i s-a conferit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” pentru medaliile de aur de obţinute la Campionatele Mondiale în 11 jucătoare din 1956 şi 1960.
23 noiembrie. Bujor Hălmăgeanu s-a stins la 77 de ani
Fanii echipelor Steaua, Universitatea Craiova și Petrolul au fost cei mai greu încercați în acest an. „Roș-albaștrii” l-au plâns, la final de noiembrie, pe Bujor Hălmăgeanu. Fundașul a venit la Steaua în 1961, de la Poli Timișoara, și a plecat în 1972, la Petrolul. Cu „militarii” el a cucerit un titlu de campion (ediția 1967 – 1968) și șase Cupe ale României.
Bujor Hălmăgeanu a fost internațional și a strâns 17 selecții pentru naționala României. El a fost în cărți să ajungă la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970, dar o accidentare de ultim moment l-a obligat să rămână acasă.
16 decembrie. Adio Petescu, omul care l-a dus pe Hagi la Real Madrid
Mircea Petescu, fostul căpitan al naționalei de juniori a României care în 1962 a câștigat Campionatul European desfășurat la București, a decedat la vârsta de 76 de ani. El s-a născut la 15 mai 1942, în localitatea arădeană Pecica. A jucat la CFR Arad, Ştiinţa Timişoara, Steaua Bucureşti, UTA.
Din 1973 a plecat în Ţara Lalelelor. A fost antrenorul Spartei Rotterdam şi i-a descoperit pe Danny Blind, căpitan la Ajax, Van Tiggelen, care a făcut carieră la PSV Eindhoven. L-a avut elev pe Louis Van Gaal, mult înainte ca acesta să se afle cum îi stă îmbrăcat elegant, în costum, având Cupa Campionilor deasupra capului.
Cu o zi înainte, pe 15 decembrie, a plecat dintre noi și Viorel Firu Smarandache, fost jucător la Steaua în perioada 1971 – 1976, care a fost campion în ediția 1975-1976.
FOTO | Cum arată piciorul drept al Cristinei Neagu, după accidentarea din meciul cu Ungaria