Marius Ionescu și-a dărâmat propriul record, de la 2h13:33 la 2h13:19, a câștigat maratonul Dusseldorf, s-a calificat la Campionatele Mondiale din China (2015) dar și la Jocurile Olimpice din Brazilia (2016) și are din acest moment al treilea rezultat din istorie scos de un român, după Cătălin Andreica (2h12:30, în 1978) și Gyorgy Marko (2h13:07, în 1993). La depășit pe Nicolae Mustață, care în 1968, tot în Germania, la Karl-Marx-Stadt (acum orașul Chemnitz), alerga un năucitor 2h13:27 (n.r – 2h13:26.2), timp pe atunci în top 10 mondial și record național care a rezistat 10 ani. Ce mai e de spus după cursa de la Dusseldorf? Doar că Marius Ionescu este singurul român care a reușit să alerge două maratoane sub 2 ore și 14 minute! Unul în 2h13:33, la Hamburg, în 2013, și al doilea, pe 26 aprilie 2015, la Dusseldorf, în 2h13:19.
Marius Ionescu poate să bată recordul României
Ce zice Nicolae Mustață (74 de ani), fostul atlet care a fost detronat de pe poziția a treia de Marius Ionescu? ”Mă bucur foarte mult că sunt atleți care mă depășesc. A făcut-o Andreica în 1978, apoi Marko în 1993 și acum Ionescu. E foarte bine că avem un maratonist de valoarea asta. Promite multe și cred că poate și mai bine, clar poate să bată și recordul României. E bine că a caștigat și că au început să se vadă și băieții români la proba asta. Dacă merge cu timpul ăsta la campionatele mondiale sau europene poate prinde o poziție bună”, a povestit pentru SportNews.ro fostul sportiv de la Dinamo care, ca și Marius Ionescu este oltean (n.r. – născut la Desa, Dolj). Aflat în grădină, unde se ocupa de vie, fostul sportiv care a stabilit patru recorduri naționale – două la 10.000 de metri (29.13.60 si 29.00.80) și două la maraton (2h24:17 și 2h13:27) – a povestit și cursa din 1968. ”Când câștigi sau când faci un timp foarte bun, la final nici nu ți se mai pare că a fost greu. Eu acolo am mers din inerție. Când m-a văzut antrenorul că eram în fruntea plutonului, că se vedea că mă simt bine, că alergam cu ușurință mi-a zis doar: ”Ține-o tot așa!”. Mi-a povestit după cursă că era uimit și doar atât a putut să mai spună. Inițial, înainte de start, mi-a transmis să mă țin după un bulgar care atunci era bun, alerga pe la 2h20:00”, ne-a spus fostul atlet care a caștigat 30 de titluri de campion al României.
A fugit cu doi pantofi de alergare diferiți
”Am terminat pe doi, după un englez, pentru că am avut probleme cu încălțările. Nu erau atunci ce se folosește acum, făceam totul la comandă, talpa era ca de lemn. Cu o zi înainte am văzut la încălzire ca un pantof mă bătea rău, mă rodea la călcâi. Așa că la start am luat un pantof nou și unul vechi. Eram cu unul roșu și cu celălalt albastru. Vremea era câinească, burnița, era ploaie ciobănească măruntă. Să nu uitam că nu alergam pe asfalt ca acum, era o zgură neagră. Pantoful vechi avea talpa tocită, așa că pe finish patinam destul de rău. Din cauza asta am terminat cursa șchiopătând, într-un picior”, a continuat minunata poveste tatăl singurei medaliate românce la Campionatele Europene de Maraton (Helsinki, Finlanda), Adriana Mustață, acum Adriana Barbu, în 1994, cu timpul de 2h30:55 (n.r – în acea cursă, Anuța Cătuna termina pe 5, Lidia Șimon pe 10 și Cristina Pomacu pe 24).
În maraton poti să mori de 10 ori
Mustață a explicat și de ce cursa de 42 de kilometri și 195 de metri este specială: ”Maratonul este o cursă dificilă în care poți să mori de 10 ori. Te simți foarte bine 30-35 de kilometri și apoi dintr-o dată nu mai poți să alergi. Să-ți povestesc! După ce am făcut recordul național în Germania, am luat startul la un maraton balcanic. S-a ținut în Grecia. Veneam cu un timp foarte bun, eram încrezător, dar înainte de cursă am mâncat doar un strugure. Până pe la kilometrul 28-30 aveam 5 kilometri avans față de al doilea sportiv”, își amintește Mustață.
”Brusc, m-a pocnit o foame de îmi venea să mor. Dacă aș fi văzut o pâine pe margine m-aș fi oprit să o iau! Am terminat aproape leșinat, în strigătele antrenorilor de la noi care ziceau că trebuie să trec linia de sosire, aproape vedeam stele verzi. Am adus doar două puncte echipei României, pentru că am terminat al cincelea, dar de ajuns să câștigăm primul loc. Dacă mă opream, pierdeam!”, a conchis olteanul.