În cadrul comisiei parlamentare de anchetă, începută în iulie, se dorește identificarea „eșecurilor de funcționare în cadrul federațiilor, mișcării sportive și organismelor de guvernare sportivă”, în ceea ce privește „abuzul de putere și violența sexuală din partea antrenorilor, care s-au bucurat de impunitate, ceea ce le-a permis să abuzeze ani între copii“, a notat BFM TV.

Ea a povestit detaliile sordide a ceea ce i-a făcut Andrew Geddes, condamnat la 18 ani de închisoare în 2021 pentru violul şi agresiunea sexuală asupra a patru tinere cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Angélique Cauchy a început tenisul la vârsta de 6 ani, în micul club de lângă casa ei, din Domont (Val-dOise). Talentul i s-a remarcat rapid, iar progresul a fost fulgerător. La 11 ani, Angélique s-a alăturat clubului Sarcelles, cel mai bun din departament, și a devenit numărul 2 în Franța în rândul juniorilor. Acolo și-a întâlnit antrenorul și viitorul agresor, Andrew Geddes.

Nu a durat nici măcar două sau trei luni până a început. I-am spus: „Nu, nu trebuie, nu este corect. Nu vreau să o fac”. Mi-a spus: „Ştii, asta se întâmplă des în relaţiile antrenor – sportivă”.

Angélique Cauchy:

Fosta jucătoare de tenis, care a fost „pietrificată” în timpul actelor, îşi aminteşte gândurile negre care îi treceau prin minte:

„Aveam un carneţel cu autografele jucătorilor de la PSG, pentru că obişnuiam să mă duc să îi văd la Camp des Loges. Şi între acele foi de hârtie, scriam: «Nu mai pot suporta asta, trebuie să se termine, voi face ca totul să se oprească». M-am gândit de atâtea ori să mă sinucid”, a mai afirmat Cauchy.

Cauchy a fost dusă de antrenorul ei la La Baule, de unde era Geddes. „Au fost cele mai cumplite două săptămâni din viaţa mea”, spune Cauchy.

M-a violat de trei ori pe zi. În prima noapte, mi-a cerut să merg în camera lui şi nu m-am dus. Aşa că a venit el în a mea. A fost din ce în ce mai rău. Eram prizonieră, nu puteam pleca oricând voiam, iar apoi am fost obligată să rămân în locul unde s-a întâmpla.

Angélique Cauchy:

Gueddes a mers atât de departe încât i-a spus „că are SIDA” şi că i-a „dat-o”: „Am trăit de la 13 la 18 ani crezând că am boala”, povesteşte femeia, care a fost testată şi s-a constatat că nu a fost niciodată infectată.

„Am fost violată de aproape 400 de ori de către antrenorul meu de tenis în decurs de doi ani”, declarase ea, pentru France Info, în mai anul trecut.

„În cercurile din tenis, se ştia că nu era foarte corect cu fetele, cu fetele tinere”, a explicat Angélique Cauchy.

Ea îşi aminteşte ce a fost dezvăluit în timpul anchetei privind procesul Gueddes: „O singură femeie a mers la preşedintele clubului şi a spus că el se comporta necorespunzător cu tinerele, cu violenţă verbală şi fizică, cu un comportament ambiguu faţă de anumite jucătoare. Preşedintele i-a răspuns: «Da, dar el ne aduce titluri»”.

Nu aveam mulți bani, i-a ușurat pe părinți că cineva m-a dus la turnee. M-au lăsat în deplină încredere. „Sunt ca al doilea tată al tău, tu ești ca fiica mea”, așa îmi spunea.

Angélique Cauchy, pentru France Info:

‘„Chiar și astăzi, uneori formez mecanic numărul lui în loc de al meu. Acesta este un număr pe care îl voi lua cu mine în mormânt”, mai declara ea, recunoscând că „pentru că am ales la 12 ani să nu vorbesc pentru a-mi proteja familia, am ales să nu salvez următoarele victime”.

Raportul comisiei este aşteptat în decembrie 2023. Sunt aşteptate să depună mărturie şi alte persoane din lumea sportului, cum ar fi patinatoarea Sarah Abitbol, care a fost şi ea violată de antrenorul ei, Gilles Beyer când era minoră.

***

  • *Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la sos@antisuicid.ro.
  • *Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop. În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

Foto: captură video Assemblée nationale

 
 

Urmărește-ne pe Google News