Libertatea: Florin, ai fost semifinalist la Roland Garros, în urmă cu puţin timp. Din păcate, aici, la Wimbledon, ai pierdut în primul tur (n.r. – 6-7/4, 6-1, 6-2, 3-6, 6-1 contra spaniolilor Marcel Granollers şi Marc Lopez)…
Florin Mergea: Din punctul meu de vedere, rezultatul este dezamăgitor. Consider că am făcut tot ce a depins de mine pentru acest meci. Şi în afara terenului şi pe teren. Cred că eu am jucat bine şi consider că era un meci de câştigat. Poate că în trei seturi. Cum a fost şi în semifinala de la Roland Garros, cu aceiaşi adversari. În fine. Jucăm dublu. Nu ţin numai de mine toate lucrurile. O să am o discuţie şi cu Marin (n.r. – Draganja). Sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm, să le punem la punct pentru a merge mai departe. Să evităm situaţiile acestea.
Ca junior ai fost campion la Wimbledon, şi la simplu, şi la dublu. Înseamnă că iarba îţi convine.
Da, eu mă simt foarte bine pe iarbă. Şi azi (n.r. – miercuri) am jucat foarte bine. Dar degeaba joacă unul bine! Este dublu şi fiecare trebuie să se completeze cu celălalt.
Totuşi, jucaţi de puţin timp împreună.
Aşa este, însă nu cred că acesta-i motivul pentru care am pierdut. Am fost şi puţin obosiţi. Poate că şi asta şi-a spus cuvântul în anumite momente. Eu sunt la a unsprezecea săptămână de când joc tot timpul. Marin are şi el nouă. Cred. Ne uităm în urmă. Erau unele lucruri pe care le puteam schimba. Altele, nu. E mult de muncă. Important este că avem acel rezultat de la Roland Garros şi el ne arată că se poate mult mai bine.
Recunoaşte că se vrea titular în Cupa Davis
Ce-ţi propui în continuare? Va urma US Open-ul ca turneu important.
Deocamdată, revenim pe zgură. Până la US Open, mai sunt câteva turnee importante. Stuttgart, Hamburg, Gstaad şi Kitzbuehl, cred. Trei de 250 şi unul de 500. Vedem cum merge acolo, iar după va fi US Open-ul şi, poate, un turneu pregătitor înainte. Mai e până atunci. Acum ne concentrăm pe ce avem de făcut. Nu sunt foarte multe lucruri de reparat, dar trebuie rezolvate.
După meciul pierdut cu Ucraina (n.r. – 1-3, în februarie), în Cupa Davis, mulţi au spus că trebuia să te afli în echipă. Ce s-a întâmplat?
Mereu am spus că vreau să vin la echipa României. La fiecare meci, situaţia a fost diferită. Cu clasamentul pe care îl am, cu rezultatele mele, mi se pare normal să ştiu că voi fi direct în echipă, că voi juca. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care n-am venit la meciul de dinainte (n.r. 0-5 cu Olanda, aprilie 2013). Mi s-a spus că trebuie să vin şi se va vedea dacă intru sau nu. La meciul cu Ucraina nu am putut să vin fiindcă mă aflam în Australia şi deja aveam unele angajamente acolo. Jucam cu Oliver Marach. Făcusem un plan cu nişte sponsori. Nu aveam cum să vin între Australian Open şi Vina del Mar, în Chile. Era imposibil.
Au apărut tot felul de zvonuri legate de un posibil conflict între tine şi Tecău. Este adevărat?
Nu, nici vorbă! Au fost discuţii în trecut, dar am trecut peste ele. Am învăţat din ele. Nu acesta a fost motivul pentru care n-am venit la Cupa Davis să jucăm împreună. Am şi jucat cu Danemarca (n.r. – 5-0, februarie 2013) şi cu Finlanda (n.r. – 3-2, septembrie 2012). Meciurile acelea le-am şi câştigat. Mi se pare normal să jucăm împreună fiindcă suntem cei mai buni la dublu. Cred că, la ora actuală, eu şi Tecău putem bate pe oricine din lume. Nu multe echipe au şansa să aibă un asemenea dublu, care îţi poate aduce un punct. Aceasta e, însă, decizia căpitanului. El zice «Jucaţi voi sau altcineva». Nu ţine de noi. Să vedem ce se va întâmpla la următorul meci, cu Suedia.
Ce înseamnă pentru voi că aţi fost zece români pe tabloul principal, la Wimbledon?
Cred că este o perioadă bună a tenisului nostru. Fetele merg foarte bine. La masculin, Victor (n.r. – Hănescu) este la sfârşit de carieră, dar sper ca Marius (n.r. – Copil) şi Adi (n.r. – Ungur) vor reveni în prima sută. La dublu, sunt eu cu Horia (n.r. – Tecău). Avem nişte ani buni în spate. Cred că tenisul nostru este într-o poziţie destul de bună ţinând cont de condiţiile care sunt la noi, în România.
Lăudat de Horia Tecău
Florin Mergea a fost lăudat de Horia Tecău (29 de ani), care, la rândul lui, este deschis unei viitoare colaborări. Florin Mergea este un jucător foarte bun de dublu și a arătat-o și la Roland Garros, unde a jucat semifinale. La dublu se aduce întotdeauna un punct important, în meciurile de Cupa Davis. Sper să facem echipă. Tecău şi partenerul lui, olandezul Jean-Julien Rojer, vor juca azi în turul II la Wimbledon contra perechii Melzer / Lopez.