Meciul s-a desfășurat duminică, 1 aprilie, pe stadionul Zimbru. Mesajul fost conceput din două părți. „«Pacea rusească» aduce lacrimi, sânge și orori pentru toți care sunt chiori”, scria pe un banner, iar dedesubt, pe altă bucată de pânză albă, erau trecute datele invaziei trupelor ruse pe teritoriul vecinilor „Moldova 1992, Georgia 1992/ 2008, Ucraina 2014/ 2022”.
Zimbru și Sheriff sunt cele mai titrate echipe de fotbal din Republica Moldova.
Zimbru are 8 titluri, ultimul acum 23 de ani, 6 Cupe și o Supercupă, Clubul din Tiraspol, înființat în 1997, care domină autoritar fotbalul din această țară, are 20 de campionate, 11 Cupe și 7 Supercupe. „Zimbrii” au fost chiar la un pas de faliment, dar a reușit să supraviețuiască
Maia Sandu, prședintele Republicii Moldova, a condamnat agresiunea rusă încă din prima zi a invaziei, precizând că „țara nu a fost niciodată și nu va fi niciodată de partea ucigașilor”.
În ultimele săptămâni au fost înregistrate tensiuni între Rusia și Republica Moldova pe tema Transnistriei și a susținerii Ucrainei.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.
Potrivit lui Lavrov, situația din Transnistria „s-a degradat” ca urmare a politicii guvernului moldovean, „condus de președinta Maia Sandu”, care este „vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”.
Pe 9 martie, serviciile de securitate din regiunea separatistă din estul Republicii Moldova au anunțat că au împiedicat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, comandată de Kiev.
Ucraina a respins acuzațiile ca fiind o „provocare orchestrată” a Kremlinului.
Săptămâna trecută, Krasnoselski a spus că „un conflict în Transnistria egal război mondial. Dacă România se implică, atunci Rusia se implică”.