Nu e nicio exagerare dacă spunem că tenisul românesc s-a născut cu Ilie Năstase! Nasty a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 70, numărul 1 mondial în 1973.
Printre cele 58 de titluri la simplu pe care le-a câștigat de-a lungul carierei, se numără US Open, în 1972, respectiv Roland Garros, în 1973. A câștigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor, în anii 1971, 1972, 1973 și 1975, o performanță fabuloasă.
„Mă simt ca un campion și la 74 de ani”
Astăzi, Năstase împlinește astăzi 74 de ani și e gata de petrecere. Alături de noua sa soție Ioana și câțiva prieteni buni.
„Cum mă simt la 74 de ani? Ca un campion! Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru toate realizările din viața mea. Și n-au fost deloc puține. Când ajungi primul număr 1 mondial în istoria tenisului înseamnă că ai făcut ceva pentru tenis, dar și pentru țara ta. Sunt mulțumit și împlinit. Au fost ani de muncă, de sacrificii și de împliniri. Nu mai pot să mă simt ca la 20 de ani, trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am 74”, spune râzând Ilie Năstase, în exclusivitate pentru Libertatea.
Fostul mare tenismen era pe plajă, alături de un grup de prieteni, atunci când a fost sunat de Libertatea. „Sunt la Constanța. Orașul care m-a adoptat de curând. Mi-am făcut buletin de Constanța, sunt cu acte în regulă. De-al locului cum se spune. Nu se mai putea trăi în București. Mă cam săturasem să fie toată ziua paparazzii pe urmele mele. Nu puteam să ies undeva, să stau liniștit, că imediat săreau din mașini. Mă pozau, mă filmau și dădeau tot felul de tâmpenii. Ioana, soția mea este din Constanța și am decis împreună că e mai bine să ne mutăm aici”, mai declară Nasty.
„Ce să regret? Vreau doar să fiu sănătos!”
Năstase a tras o linie a acestor ani: „Dumnezeu m-a ajutat în viață. Și acum mă simt foarte bine. Ce-mi doresc acum? Să trăiesc… Nu știu dacă o să mai fie 20 de ani, dar câți vor fi sper să fie fericiți. Dumnezeu știe ce va urma pentru mine. Eu vreau să fiu sănătos, să mă pot bucura de viață. E cel mai frumos lucru pe care și-l poate dori cineva. Să fie sănătos. Așa vă doresc și vouă. Sănătate!”.
Viaţa mea de familie s-a schimbat mult. Soția mea Ioana a avut un rol important. Mi-am făcut și un tatuaj cu numele ei. L-am făcut la Monte Carlo. Am sunat-o și i-am zis că m-am tatuat. Nu-i venea să creadă. Eu am vrut pe deget, pe lateral, dar era o durere mare. M-a costat o sută de euro, cam așa
llie Năstase, fost jucător de tenis
Cinci mariaje și cinci copii
Ilie Năstase este cunoscut drept unul dintre cei mai mari crai ai tenisului mondial, el având patru soţii. Cu Dominique Grazia s-a căsătorit în 1972 și au avut un mariaj de zece ani, timp în care modelul belgian a născut-o pe Nathalie. În 1984, Năstase a mers la altar cu actriţa Alexandra King, iar în timpul căsătoriei au adoptat doi copii, Nicholas și Charlotte. După 14 ani cei doi au divorţat.
În 2004, Năstase s-a însurat cu Amalia Teodosescu, de care s-a despărţit în 2010. Amalia și Ilie au împreună două fete, Alessia și Emma Alexandra. Apoi fostul jucător de tenis s-a căsătorit cu Brigitte Sfăt, dar în septembrie 2018 au divorțat. În luna iunie a acestui an, Ilie s-a căsătorit pentru a cincea oară cu Ioana Simion.
Mi-a zis un ziarist că am dormit cu Țiriac în pat mai mult decât cu toate nevestele mele. Și atunci l-am caracterizat: «Nu-l cunosc prea bine, dar cred că nu are dinți… Că el nu prea zâmbește!». Țiriac a văzut și s-a supărat! El vrea să facă pe durul, dar nu e deloc un om dur. El este corect față de toată lumea
llie Năstase, fost jucător de tenis
Povestea celor 2.500 de femei
Invitat în februarie la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” de pe GSP.RO, Ilie Năstase a spulberat mitul femeilor care i-au trecut prin pat. „O englezoaică mi-a scris cartea. Era documentată pe sport, ea i-a scris-o și lui Beckham. În ultima seară am luat o sticlă de vin roșu. Și îi zic: «Hai să fiu sincer cu tine! Ţi-am tot zis că am avut 200 de femei, ba 400… Dar uite, acum mă confesez! Mi-a fost rușine de tine, dar am băut paharul ăsta de vin și îţi recunosc că am avut 2.500 de femei». «Asta am așteptat de la tine!», mi-a zis. Și-așa a rămas! Am minţit-o. Nu se poate să ai atâtea. N-ai cum. Doar nu puteam să le număr și să le trec în computer. Ha, ha, ha!”.
A ajuns la tenis pentru o ciocolată
Năstase a început sportul la CCA, ca jucător de fotbal. Totul se întâmpla în 1957, cu doi înainte să câștige primul său turneu național la juniori, la Cluj-Napoca. Era coordonator de joc, dar mesajul unui antrenor i-a schimbat cariera. „Viitorul meu antrenor, domnul Chivaru, a fost mai deștept decât aia de la fotbal. Romică Catană, de la fotbal, mi-a zis: «Ilie, nu te duce la Chivaru că mâine îţi aduc o ciocolată mică». Și eu i-am zis: «Mie-mi plac alea mai mari». Chivaru a fost isteţ și a doua zi a venit cu o ciocolată mare. Și-așa m-a făcut să trec definitiv la tenis. Mi-a mai adus și-o rachetă nouă din Anglia. Și în vremea aia aveam mai multe lovituri la genunchi, de la fotbal. La tenis nu prea avea cine să mă lovească, doar cu racheta-n cap!”, a povestit Ilie Năstase.
Prieten bun cu Nicolas Sarkozy și Albert de Monaco
Ilie Năstase are o relație incredibilă de prietenie cu Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței. Cei doi se cunosc foarte bine și se întâlnesc atunci când Năstase ajunge în Franța, iar Sarkozy îl poate primi. „Suntem prieteni, cum să nu! Mi-a dat Legiunea de Onoare. Și la Paris, lângă Versailles, am avut o academie de șase hectare. Acum e în folosinţa altcuiva…”, spune Nasty.
Acesta e prieten și cu prințul Albert de Monaco: „Avea 12 ani când l-am cunoscut. Era un copilaș. Juca și el puţin tenis, dar mai mult fotbal. Și-acum e înnebunit. Vorbim mult la telefon, e un om extraordinar. L-a primit și tovarășul Băsescu, când am venit îmbrăcat în general. El e colonel la Monaco!”.
finale de Mare Șlem a jucat Ilie Năstase la simplu, dintre care a câștigat două și a pierdut trei
Reperele unei cariere colosale
1963: joacă pentru prima oară în Cupa Davis, la Roland Garros și la Wimbledon
1967: câștigă primul său turneu internațional, la Cannes
1969: joacă prima finală de Cupa Davis cu România
1970: câștigă la Roma, primul turneu din circuitul profesionist, la dublu la Roland Garros (alături de Ion Țiriac) și la dublu mixt Wimbledon (Rosemary Casals)
1971: ajunge pentru prima oară într-o finală de Mare Șlem, la Roland Garros, unde pierde în fața lui Jan Kodes
1971: câștigă pentru prima oară Turneul Campionilor
1972: finalist la Wimbledon, învins de Stan Smith
1972: câștigă primul trofeu de Mare Șlem al carierei, la US Open, unde îl învinge pe Arthur Ashe
1972: ajunge din nou în finala Cupei Davis, întâlnirea jucându-se la București, la Arenele BNR
1972: câștigă al doilea Turneu al Campionilor din carieră
1973: câștigă la Roland Garros, al doilea trofeu de Mare Șlem al carierei, învingându-l în finală pe Nikola Pilici
1973: pe 23 august devine primul număr unu mondial din istoria computerizată a tenisului
1973: câștigă cel de-al treilea Turneu al Campionilor
1974: finalist la Turneul Campionilor
1975: câștigă cel de-al patrulea Turneu al Campionilor
1976: finalist la Wimbledon, unde a fost învins de Bjorn Borg
1985: se retrage din tenis
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!