Csaba Gal a debutat la națională în 2005, la un meci cu Irlanda. De loc din Huedin, ”centrul” clujean de 32 de ani a fost singurul jucător de etnie maghiară din istoria reprezentative de rugby a României. S-a retras dintre ”stejari”, după ce a jucat la trei Cupe Mondiale.
Gal (1,83m şi 90 kg) s-a întors acasă, pentru a juca la U Cluj. El are 92 de selecţii la naţionala României şi a evoluat în campionatul intern la U Cluj, unde s-a şi format, ca apoi să joace la Dinamo Bucureşti şi CSM Baia Mare, cu “zimbrii” câştigând trei titluri naţionale şi două Cupe ale României.
Libertatea a vorbit cu Ciobi după meciul U Cluj – CSM București, 12-50 în etapa a doua a Superligii.
Libertatea: Cum a fost meciul cu CSM București?
Csaba Gal: În ciuda eșecului, consider că, per total, am făcut un meci bun. B[ieții au jucat bine, dar, pe final, a decis maturitatate lor. Au o echipă mai omogenă. Nu am pierdut neapărat din cauza pregătirii fizice, ci din cauza faptului că, deocamdată, nu avem experiență. Sunt mulți tineri în echipa noastră.
Mesajul rugbistului Csaba Gal pentru presa din România: ”Am lăsat ceva în urmă”
Mai ai poftă de rugby, Ciobi?
Normal, la mine e un stil de viață! De fapt, rugby-ul e un stil de viață pentru toți cei care l-am practicat și îl practicăm!
De națională nu ți-e dor?
E, din păcate, orice este trecător! Sper că am am lasat ceva în urmă. Ce am reușit să fac pentru România n-o să uit niciodată! Mulțumesc familiei, toate reușitele mele se datorează și lor. M-au înțeles și m-au sprijinit întotdeauna.
Mesajul rugbistului Csaba Gal pentru presa din România: ”Niciodată să nu judecați omul după etnie sau naționalitate, ci dupa caracter”
Tu erai poreclit Unguru. Recent, o vânzătoare din Odorhei a refuzat să servească mici unui om care i se adresase în limba română…
Niciodată să nu judecați omul după etnie sau naționalitate, ci după caracter! Unguru? Da! E o poreclă pusă de colegi, nu mă deranjează, nu are de ce!
Ai început cu atletismul și ai ajuns la rugby. De ce nu hochei pe gheață, e un sport mai apropiat de maghiari?
Începusem cu atletismul, dar nu prea mi-a plăcut alergarea! Hochei? Păi, vedeți gheață prin Cluj-Napoca? Poate prin pahare…
Niciodată să nu judecați omul după etnie sau naționalitate, ci dupa caracter: ”Dacă n-am mai avea vise, n-am mai trăi”
E vreun vis pe care nu ți l-ai îndeplinit în rugby? La ultima Cupă Mondială, din 2015, ai jucat contra Irlandei, 10-44 pe Wembley, din Londra, în fața a 90.000 de oameni, recordul de asistență din aceast sport.
Vremuri frumoase! Vise mai are oricine, dacă n-am visa, n-am mai avea pentru ce trăi!
Stejarii au cedat în Germania…
Esecuri de mai întâmplă, Germania a investit în rugby. Mai important mi se pare că baieții s-au unit și repurtat succese se calibru, cu Georgia, contra Canada, după meciuri de senzație!
Cum vezi postul de centru de la națională?
E bine, au fost naturalizați jucători talentați, care aduc un plus de valoare.
Superliga națională cum ți se pare?
Nivelul crește an de an. Să sperăm că va crește și datorită românilor din campionat De altfel, și la noi, la U, obiectivul e creșterea de jucători tineri, iar în 2-3 să reușim să cream un grup competitiv care să lupte pentru o medalie în campionat.
Ciobi, cu susținerea cum stați?
Cum să stăm? Sincer, mai lăsați-ne cu rahatul de fotbal, scrieți și despre rugby, că suntem între primele 18 țări din lume, despre baschet, că avem Euro la Cluj-Napoca, despre fetele de la handbal, că sunt între cele mai bune din lume…
Viitorul? Am înțeles că în campionatul U19 s-ar fi înscris doar două echipe de rugby!
Aș vrea să vină mai mulți copii la rugby, la orice sport. Eu, personal, aș închide mallurile duminica și aș obliga părinții să-și aducă țâncii să practice o disciplină sportivă.
Foto: Marian Burlacu