Papa Francisc, 82 de ani, desemnat pe 13 mai 2013, este primul papă iezuit şi primul Suveran Pontif din America de Sud, continent care adăposteşte aproximativ 40% din cei 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume. El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranţi italieni şi, ca orice sud-american care se respectă, iubeşte fotbalul.
Papa este suporter cotizant al echipei San Lorenzo de Almagro, echipă al cărui nume îşi are rădăcinile în religie şi în lupta de independenţă a Argentinei.
În 1908, tinerii din cartierul Boedo, din Buenos Aires, au ales numele San Lorenzo pentru echipa lor după cel al părintelui Lorenzo Massa, după cel al Sfântului Laurenţiu din Roma, martir al persecuţiilor împăratului Valerian în anul 258, dar şi după Bătălia de la San Lorenzo, una dintre cele mai importante lupte din lupta de independenţă a argentinienilor de sub dominaţia spaniolă.
Părintele Massa și cum i-a convins pe tineri să vină la fotbal și la biserică
Recomandări
PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei
Massa i-a încurajat să practice sportul-rege la începutul secolului trecut. A văzut într-o zi cum tinerii care iubeau la nebunie noul joc își riscau viața la propriu în urmărirea balonului rotund. Și a decis să-i cheme să joace în curtea bisericii. Singura lui cerință a fost ca tinerii să vină duminică la slujbă. Ceea ce aceștia au făcut fără să crâcnească, din moment ce aveau un teren unde puteau juca în voie și nu se mai expuneau pericolelor.
Tinerii au decis ca, în cinstea părintelui, să numească astfel echipa. Preotul n-a fost de acord, dar, până la urmă, a cedat insistențelor.
Casa din ”Boedo”
Peste ani, primul papă argentinian și-a declarat dragostea pentru clubul înființat grație ajutorului părintelui Lorenzo. Casa în care a crescut Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio) nu e departe de cartierul “Boedo”.
În 2008, Bergoglio, care este socios al acestui club, a oficiat o liturghie cu ocazia comemorării centenarului echipei ale cărei culori sunt roşu şi albastru.
Tatăl său a fost baschetbalist!
Recomandări
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală
Jorge Mario Bergoglio este unul dintre cei cinci copii ai lui Mario Jose Bergoglio, un lucrător la căile ferate cu origini italiene, şi al unei casnice, Regina María Sívori. Tatăl său a practicat baschetul chiar la clubul San Lorenzo, iar viitorul papă îl susţinea pe acesta din tribune. Deşi a vrut să facă fotbal de performanţă, el nu a putut să îşi urmeze visul, pentru că în adolescenţă i-a fost extirpat un plămân din cauza unei infecţii puternice. Francisc I este licenţiat în chimie la Universitatea din Buenos Aires şi în filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel.
”Pentru mine, fotbalul este cel mai frumos joc din lume, unul de echipă, făcut să nu te distrezi singur. Mingea rămâne un mijloc de a invita persoane reale, a crea prietenii, a-ţi măsura calităţile pe un teren şi a nu te izola în universul tehnologiei. Un sport ce face bine inimii şi minţii într-o societate exasperată de subiectivism. Într-o zi un ziarist a întrebat un teolog cum i se poate explica fericirea unui copil. «I-aş da doar o minge», a venit replica. Fericirea înseamnă libertatea de a te juca. Copiii au acest drept şi pe cel de a nu ajunge şi campioni, obligatoriu. Părinţi, nu vă transformaţi în ultraşi! E o mentalitate complet greşită” – Suveranul Pontif la Vatican, în cadrul iniţiativei ”Fotbalul pe care-l iubim”, lansată de Gazzetta dello Sport. Papa a transmis şi un mesaj puternic în faţa multor celebrităţi care au evoluat în Serie A, Baresi, Zanetti, Eto’o, Seedorf şi Mancini.
Ultimilor doi papi le plăcea fotbalul
Argentinianul nu este singurul Suveran Pontif îndrăgostit de fotbal. Papa Ioan Paul II (Karol Józef Wojtyła) era un pasionat al sportului-rege şi jucase ca portar în echipa liceului din Wadowice (Polonia).
În 2000, el a format echipa reprezentativă a Vaticanului, care este antrenată de Giovanni Trapattoni şi care este formată din membrii gărzii elveţiene şi din angajaţii italieni ai muzeului. Succesorul său, Papa Benedict XVI (Joseph Aloisius Ratzinger), este un suporter ardent al lui Bayern Munchen încă din copilăria petrecută în Bavaria.
“Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume. În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten. Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!». Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi, omul sărăciei, omul păcii”- Papa Francisc.
Ales cu emoții
În ceea ce privește modul în care Francisc a devenit suveran pontif, totul a început în 11 februarie 2013, odată cu demisi Papei Benedikt al XVI-lea care a surprins atunci o lume întreagă prin decizia sa. Astfel, pe 13 februarie are loc ultima mare liturghie din bazilica Sfântul Petru.
Totodată, Papa Benedict al XVI-lea acuză “loviturile aduse unităţii Bisericii” şi “diviziunile din cadrul corpului bisericesc“. În prima parte a lunii martie s-a desfășurat o întreagă procedură pentru alegerea noului suveran pontif.
După un tur eșuat, la 13 martie au avut loc al doilea și al treilea tur de scrutin, în urma cărora încă nu se alesese un papă. Abia după seria de voturi cu numărul cinci, a ieșit fum alb pe hornul sobei din Capela Sixtină.
Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a anunțat de la balconul bazilicii Sfântul Petru numele celui de-al 266-lea suveran pontif: arhiepiscopul de Buenos Aires, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, pe atunci în vârstă de 76 de ani, care a devenit astfel în mod oficial Papa Francisc.
Citește și:
VIDEO| Traseul Papei din papamobil. Cum o să vadă Suveranul Pontif Bucureștiul