Vești îmbucurătoare sunt că Michael poate răspunde la întrebările soției Corinna și ale copiilor săi, Gina-Maria și Mick.
În așteptarea microcipului propus de croați, medicii elvețieni speră că îl vor vedea pe Schumi că își va putea controla și gura, nu doar ochii.
////////////////////
Germanul Michael Schumacher (45 de ani) se recuperează după accidentul suferit în decembrie pe o pârtie de schi, la sfârșitul anului trecut. Fostul mare campion din Formula 1 face progrese la clinica din Lausanne: comunică folosind genele!
Schumi s-a aflat şase luni în comă, în spitalul din Grenoble, după accidentul suferit la schi, în Alpii francezi, pe 29 decembrie 2013. Sportivul a părăsit pârtia, s-a împiedicat de o piatră şi a fost proiectat în aer, casca sa de protecţie spărgându-se la impact. Cel mai titrat pilot al Formulei 1, retras din activitatea sportivă la finalul lui 2012, după o revenire fulger de doi ani alături de Mercedes, a fost transportat în Elveţia, la Lausanne, în iunie, la câteva zile de la trezirea din coma indusă de medici pentru a diminua leziunile cerebrale.
Schumi trebuie să se ridice din pat
Site-ul britanic „mirror.co.uk“ anunţă că reprezentanţii clinicii elveţiene intenţionează ca, în următorul pas al recuperării, să îl ajute pe german să părăsească patul, punându-l pe Schumacher într-un scaun cu rotile electric, extrem de performant. Schumi, care în prezent comunică doar prin intermediul ochilor cu soţia şi copiii săi, va controla acest scaun cu ajutorul gurii. Iar marile speranţe ale familiei Schumacher se leagă în acest moment de o inovaţie din estul Europei.
În 2013, doctorii croaţi Darko Chudy (de la Spitalul Clinic Dubrava, din Zagreb) şi Vedran Deletis (Universitatea din Split), alături de alţi colegi, publicau într-o revistă de specialitate (Stereotactic and Functional Neurosurgery, volumul 91) rezultatele unui studiu clinic care a inclus 13 pacianţi comatoşi. Bolnavii au fost supuşi unui tratament intensiv de stimulare a creierului, în reprize de câte treizeci de minute, din trei în trei ore.
Doi dintre pacienţi şi-au recăpătat în mare măsură capacitatea de a vorbi, iar unul dintre ei, un adolescent, şi-a recăpătat şi funcţia locomotorie, ridicându-se de pe patul de spital şi putând să se deplaseze fără ajutorul altor dispozitive.
„Nu este o procedură riscantă” asigura, în 2012, medicul croat
Familia lui Michael Schumacher a contactat deja medicii croaţi potrivit austriantimes.at, iar cei doi specialişti din Zagreb au confirmat discuţiile, fără a dezvălui amănunte. „Am avut un caz, al unui elev croat, care a reînceput să meargă după două luni„, s-a limitat să afirme Darko Chudy (52 de ani), făcând referire la pacientul său de 17 ani.
Într-un interviu prezentat de slobodnadalmacija.hr, din 2012, Darko Churdy vorbea despre principiile de bază ale procedurii. „Stimularea cerebrală profundă (DBS), presupune stimularea unor nuclee în scoarţa creierului pacienţilor aflaţi într-o stare vegetativă. Până în prezent, avem rezultate bune. Această metodă este descrisă în studiile unor autori japonezi. Un pacient cu stare vegetativă prelungită suferă modificări musculare, scheletice şi sistemice atât de importante, ireversibile, care de multe ori fac imposibilă reabilitarea completă chiar şi atunci când se ajunge la o stare de conştiinţă. Considerăm că stimularea nucleelor ar trebuie făcută cât mai timpuriu, pentru că atunci recuperarea este mult mai probabilă şi mai completă. Procedura nu are un risc ridicat, dar este obositoare şi necesită o echipă de profesionişti cu experienţă şi echipament adecvat. Poziţia nucleelor trtebuie determinată cu precizie matematică„, explica şeful Departamentului de Neurochirurgie al KB „Dubrava”.
Scrisorile piloţilor britanici, răspunsul către Corina Schumacher
Cu ocazia Marelui Premiu al Germaniei, Corina Schumacher a transmis întregii comunităţi a Formulei 1 mesajul ei de mulţumire pentru sprijinul arătat lui Schumi şi familei sale, în programul oficial al cursei.
Button şi Hamilton, doi campioni mondiali ai Marelui Circ, sportul dominat atât de categoric de Schumi la începutul anilor 2000, i-au scris câteva rânduri septuplului campion mondial, potrivit mirror.co.uk. Jenson Button, a concurat opt ani în Formula 1 alături de Schumi. „Două momente îmi vin în minte când mă gândesc la Michael Schumacher„, scrie Button. „În primul rând, una dintre primele amintiri legate de cariera mea în Formula 1: ieşeam de pe breteaua boxelor la Melbourne şi l-am văzut pe Michael, în Ferrari-ul său roşu, împrăştiind frunzele, în timp ce se îndrepta, pe sub copaci, spre virajul al treilea. Era deja o legendă în 2000… Iar al doilea lucru care îmi vine în minte este familiara lui maşină roşie, care se strecura în retrovizoarele mele. Michael era un formidabil şi neobosit competitor – era mereu acolo. Acum duce cea mai dură bătălie şi ştiu că toţi cei din Formula 1 speră că el va câştiga din nou. Eu cu siguranţă sper asta„, a încheiat Button biletul scris de mână, pentru acel plus de intimitate, emoţie şi sinceritate.