La 25 februarie, centrul Moscovei va asista la lansarea noii echipe, care va purta numele Midland F1. Va fi un eveniment la care “micul Abramovici” – asa cum a fost poreclit deja Shnaider – vrea sa-l invite pe insusi Vladimir Putin, presedintele rus.
Pare a fi portretul patronului ideal: tenace si cu o sustinere financiara solida, astfel incat sa nu aiba teama zilei de maine. Nu se compara cu Roman Abramovici, compatriotul sau care a investit peste 700 milioane de euro la Chelsea, dar are un imperiu dedicat afacerilor cu otel, cladit intr-o tara, Canada, in care economia de piata este mult mai corecta decat in Rusia natala. Asa se explica de ce Shnaider este dispus sa ofere 100 milioane euro anual pentru ca Jordan sa figureze pe grila de start a sezonului 2005. S-a ivit varianta cu echipa lui Eddie Jordan, pentru care a platit aproape 50 milioane de euro – suma pretinsa fiecarei noi echipe -, dar banii ii asigurau o baza de plecare. Mai ales ca, pentru 2005, team-ul irlandez a semnat si un contract avantajos pentru motoarele Toyota, unele din cele mai rezistente din Marele Circ.
Alex Shnaider a fost intr-atat de inteligent incat sa nu-l elimine pe Eddie Jordan din schema, un om care si-a inceput aventura in F1 in urma cu 15 ani si care, in august 1991, l-a lansat pe Michael Schumacher. Jordan e genul de persoana care stie cum sa incheie un contract, este un comerciant prin definitie, iar astfel de oameni ii sunt necesari “micului Abramovici”. Ca echipa va fi rebotezata din Jordan in Midland este o cu totul alta problema, dar macar rusul si-a asigurat intrarea pe usa din fata.
Imperiul Midland este bazat pe afacerile cu otel, Shnaider detinand cote din mai multe combinate aflate in Serbia-Muntenegru, Ucraina, Turcia, China, India si Rusia, iar mai nou are planuri de a se extinde in transporturi navale, agricultura, constructii, imobiliare si distributie de energie.
Nascut in URSS, Alex a emigrat in 1972, impreuna cu parintii – mama era medic stomatolog, iar tatal inginer -, in Israel, pentru ca zece ani mai tarziu sa faca pasul spre Canada, la Toronto. O stranie si amuzanta coincidenta l-au adus pe calea afacerilor cu otel. Firma pentru care lucra i-a oferit un post in Ucraina. Dupa spargerea URSS, mastodontul Ukrainian Steel nu-si gasea un cumparator, moment in care Alex si partenerii lui s-au asociat si au luat combinatul, facand o oferta de nerefuzat sefilor de la Donetk. Apoi si-a diversificat afacerea in domeniul imobiliar la Moscova, in transporturile navale din Marea Neagra si in privatizarea furnizarii de energie electrica in Armenia. Ultima sa mare realizare este constructia Turnului Trump din Toronto, unde si locuieste, in calitate de canadian naturalizat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News