”A fost un aproape perfect, pentru că pe lângă această medalie olimpică de aur de la JO, se mai putea obțin cel puțin o medalie. Din cauza asta spun aproape perfect, pentru că obiectivul FR de Scrimă la aceste JO a fost 1-2 medalii, având șase reale la trei probe. Eu număr aici sabie masculin individual, cu Tiberiu Dolniceanu, spadă feminin individual, cu Simona Gherman și Ana-Maria Popescu, și spadă feminin pe echipe. Am reușit doar la spadă feminin pe echipe, o medalie de aur, cea mai strălucitoare, și este un lucru foarte bun ținând cont că am reușit să aducem singura medalie de aur pentru România la aceste JO, dar rămâne acel regret că puteam mai mult”, a declarat Covaliu pentru AGERPRES.
Ca de obicei, scrima nu a rămas datoare nici la celelalte competiții importante ale anului.
”Avem un bronz obținut de echipa de sabie masculin, la CM de la Rio, în probă neolimpică, în care băieții au reușit o medalie foarte importantă, și cred că dacă proba de sabie pe echipe era în programul JO 2016 puteam obține un rezultat mai bun la Rio. Apoi la CE de seniori, aur și argint în proba individuală de spadă feminin, și cele două medalii de bronz obținute de echipele de spadă feminin și sabie masculin. Acestea ar fi reperele anului 2016 pentru scrima românească. Un an bun, dar care deja a trecut, acum ne concentrăm să clădim, pe bazele pe care le avem, pe posibilitățile pe care le avem, să construim viitorul”, a adăugat campionul olimpic de la Sydney.
Generaţia tânără este promiţătoare
Covaliu a remarcat angajamentul sportivilor și tehnicienilor în acest an olimpic, dar și generația care vine din urmă: ”Sportivii și antrenorii, staff-urile tehnice ale acestor echipe s-au ridicat aproape de maximul de potențial pe care puteau să-l atingă. Sportivii nu au suferit accidentări majore, iar antrenorii și-au atins obiectivele pentru acest an. Am reușit în același timp să ne preocupăm de juniori și de cadeți, Vreau să-i amintesc pe cei care au performat în acest an, pe Amalia Tătăran, pe Adrian Dabija, fetele de la floretă, pe Mălina Călugăreanu, care s-a calificat la JO, ceva extraordinar și acest lucru sunt convins că va conta enorm în vederea următoarelor JO 2020 de la Tokyo. A fost un lucru meritoriu pentru ea și antrenorii ei. Avem câțiva cadeți foarte buni la sabie, Alexandra Predescu la spadă, sunt juniori care promit marea performanță și de care eu sunt absolut convins că vom mai auzi în viitorul apropiat”.
Regretă că Dolniceanu a ratat podiumul olimpic
Noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român regretă că Tiberiu Dolniceanu nu a reușit să urce pe podiumul olimpic la sabie individual: ”Nu pot spune că am avut o dezamăgire, dar pot spune că se putea puțin mai mult și aici mă refer la Tiberiu Dolniceanu la JO, care putea obține o medalie. Nu a obținut decât locul 5, am fost lângă această medalie, dar ce a fost am contabilizat și acum ne gândim doar la ce va fi și la ce vom face de acum înainte”.
Medalia de aur de la Rio a atras o emulație în rândul tinerilor în ce privește scrima, dar Covaliu a admis că antrenorii de la bază trebuie stimulați mai mult pentru a pregăti viitorii sportivi: ” Da, există această dorință, dar din păcate suntem deficitari, așa cum întreg sportul de la noi din țară suferă, la capitolul antrenori. Avem nevoie de mai mulți antrenori, avem nevoie de antrenori mai performanți, avem nevoie să atragem sponsori, pentru ca sportivii și colectivele tehnice să fie mai bine remunerate. Avem un partener care deja finanțează deja programele și proiectele FRS pe care le avem în desfășurare”.
Alegerea lui Covaliu în fruntea forului olimpic a lăsat liber postul de antrenor al lotului de sabie, care i-a revenit lui Florin Zalomir, unul dintre secunzi săi.
”Deocamdată antrenor coordonator este unul dintre secunzii mei cu care am lucrat până acum la lotul olimpic. Florin Zalomir este campion mondial, vicecampion olimpic cu echipa la Londra în 2012, campion european. E un băiat foarte serios, care a văzut în ultimii ani ce s-a întâmplat la lot, cunoaște foarte bine sportivii, cunoaște foarte bine metodele pe care le-am folosit și strategia pe care am abordat-o până acum la lotul masculin de sabie. Am mare încredere în el și ne dorim în permanență să îmbunătățim în permanență calitatea antrenorilor, a staff-ului și bineînțeles să ridicăm nivelul tehnico-tactic al sportivilor care se află la ora actuală în lotul olimpic de sabie. Eu îl voi consilia și îl voi ajuta cu tot ceea ce pot”.
Cea mai bună performanță a anului la scrimă este medalia de aur de la JO 2016 după părerea fostului sabrer, care a evitat să facă o distincție între componentele laureate: ”Medalia de aur s-a obținut la echipe și eu aș remarca echipa. Pentru că fiecare sportivă din interiorul echipei a avut un rol bine determinat în anumite momente în aportul la rezultatele care au venit și aș remarca întreaga echipă cu întreg staff-ul de la spadă feminin”.
Președintele COSR a ținut însă să-i remarce pe toți cei care și-au reprezentat cu onoare tricolorul în competițiile internaționale: ”Simona Halep este un sportiv cu un impact mass media și internațional foarte bun prin rezultatele pe care le face la turneele internaționale, la fel și Horia Tecău, prin rezultatele la JO și echipa de spadă feminin. Aș vrea să-i remarc pe toți cei care fac performanță pentru România. Nu aș vrea să fac un clasament, aș vrea să-i felicit pe cei care își dedică timpul și energia pentru a face performanță și pentru a duce acele momente de emoție și bucurie pentru România. Eu cred că așa trebuie să gândim de acum înainte, să-i apreciem și să-i stimăm, să-i aplaudăm pe toți cei care își fac treaba cu devotament cu profesionalism, cu corectitudine pentru România și pe cei pe care îi reprezintă”.
Alegerile pentru şefia federaţiei de scrimă, în primăvară
În primăvară sunt programate alegerile pentru președinția Federației Române de Scrimă, prilej cu care Mihai Covaliu este convins că omul potrivit va ajunge în fruntea forului național: ”Conform statutului vor fi alegeri în aprilie. Sunt mai mulți posibili candidați. Laura Badea și-a manifestat dorința, actualul secretar general Marius Florea, Roxana Scarlat Bârlădeanu sunt oameni care pot face mult bine scrimei, sunt oameni care provin din acest sport. Eu cred că vom găsi cel mai bun om pentru a prelua această federație”.
Tot în 2017, Federația internațională de scrimă speră să obțină reintegrarea tuturor probelor, 6 individuale și 6 pe echipe, în programul olimpic.
”FIE dorește acele 2 medalii pentru a avea toate probele la JO, să avem 6 probe individuale și 6 pe echipe, în total 12 evenimente la JO. În momentul de față sunt doar 10 evenimente, două probe pe echipe urmând a face o rotație și a-și aștepta rândul pentru a reintra în programul JO. La Rio au stat probele de echipă la sabie masculin și floretă feminin. Să vedem dacă pentru 2020 se reușește obținerea celor 2 medalii pentru ca programul evenimentelor la scrimă să fie complet. Depinde de CIO, dar președintele Usmanov și-a manifestat dorința încă de la începutul mandatului să obțină aceste 2 medalii și eu cred că în 2017 acest lucru se va reuși. Ar fi vorba de revenirea la o normalitate”.