Mihai Covaliu: Ana Maria Brânză rămâne principala noastră pretendentă. Ea a avut un an perfect. S-a clasat pe podium în mai toate concursurile la care a participat. Eu fiind antrenor al echipei masculine de sabie mi-aş dori, desigur, să obţinem o medalie şi aici. Competiţia va fi însă foarte dificilă. Brânză şi Dolniceanu vor intra direct pe tabloul principal, iar ceilalţi vor disputa şi grupe de calificare. Aşa cum am spus şi după Europenele de la Zagreb, greu va fi până vom câştiga prima medalie. De altfel, obiectivul nostru este să ne întoarcem cu o clasare pe podium din Ungaria.
După ce a devenit campion european la individual, în luna iunie, Tiberiu Dolniceanu spunea că doreşte şi titlul mondial. Este posibil?
Este foarte bine că Dolniceanu vrea să devină şi campion mondial. El a revenit după acea accidentare suferită în concursul pe echipe de la Europene. Important este ca el să fie sănătos. Îmi doresc ca toţi scrimerii români să se întoarcă sănătoşi de la aceste Mondiale. Concursul la individual este dificil chiar şi pentru Brânză, care este lider mondial la spadă, şi Dolniceanu, aflat acum pe locul 6 în lume. Trebuie să avem şi puţin noroc. Degeaba eşti lider mondial şi pe partea ta de tablou ajung sportivi valoroşi. Nu te ajută prea mult această poziţie.
Pe echipe care sunt şansele noastre?
Am mai spus-o, însă o repet. După Jocurile Olimpice de la Londra, de anul trecut, echipele masculină de sabie şi cea feminină de spadă şi-au schimbat componenţa în proporţie de 75 la sută. Au mai rămas Brânză, respectiv Dolniceanu. Ne aflăm, aşadar, într-o perioadă de tranziţie.
Spre deosebire de echipele care au participat la Europene acum au apărut două schimbări.
Da. Aşa este. La spadă, Raluca Sbîrcia a înlocuit-o pe Amalia Tătăran, iar la sabie Mădălin Bucur i-a lăsat locul lui Iulia Teodosiu. Echipele s-au făcut în funcţie de rezultatele obţinute de sportivi la meciurile simulate pe care le-am avut la Cheile Grădiştei. Este bine, de asemenea, să mai rotim sportivii. Ţinta noastră este o bună participare la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. E important ca atunci să avem de unde să alegem.
Ce şanse sunt ca Rareş Dumitrescu să revină în lotul de sabie?
Rareş este un sportiv valoros, cu experienţă. Noi n-am renunţat la el. Dacă el va dori să revină noi îl vom reprimi cu braţele deschise.
După spadasine, şi sabrerii au ales să se pregătească la Cheile Grădiştei. Sunteţi mulţumit de condiţiile de acolo?
Fetele ne-au spus că s-au simţit foarte bine acolo. Aşa că am decis să mergem şi cu echipa masculină de sabie. Condiţiile au fost foarte bune. Oamenii de acolo ne-au primit cum se cuvine. S-au purtat frumos cu noi. E extraordinar ce s-a putut face într-un timp relativ scurt la Cheile Grădiştei. De altfel, nu suntem singurii sportivi care mergem acolo. Sunt cei de la biatlon care se antrenează pe baza unde s-a desfăşurat concursul la Fote, în ianuarie. Au mai venit halterofilii. Se face o sală de jocuri sportive. Cu siguranţă că noi vom reveni la Cheile Grădiştei în iarnă.