Libertatea: Cum vedeți situația din tenisul românesc?
Mihai Rusu: Pe de o parte, avem o situație clarificată prin decizia Curții de Apel Alba Iulia din 11.02.21 care a anulat avizul MTS, dat cu 7 zile mai târziu de la alegerea, mai exact desemnarea președintelui Țiriac Ion cu George Cosac, Adrian Marcu și Răzvan Itu ca vicepreședinți. Aceasta înseamnă că, fără avizul prealabil al MTS, alegerile sunt nelegale iar efectele respective nu au nicio aplicare în componența organelor de conducere ale FRT.
Apoi, Curtea de Apel Alba Iulia, a admis ca fondată anularea avizului MTS, solicitată de către clubul Pamira Sibiu, care a sesizat marea eroare comisă de unii juriști ai ministerului dar și ai FRT. Ambele hotărâri au fost luate de către judecători în numele legii sportului.
Pe de altă parte, avem o situație conflictuală generată de MTS prin neexecutarea numeroaselor decizii definitive și irevocabile din justiție asupra conducerii FRT. S-a creat permanent impresia greșită ca FRT, funcționează legal în ciuda numeroaselor semnale de alarmă transmise chiar de MTS în legatura falsificarea grosolană a numărului de cluburi afiliate, sau cu netransparența operațiunilor financiare de pe urma întâlnirilor din Cupa Davis și FedCup, desfășurate cu sigla, culorile și imnul României fără avizul expres al MTS.
În urma celor prezentat mai sus, în opinia dumneavoastră, Ion Țiriac este sau nu președintele FRT?
Mihai Rusu: Ion Țiriac nu a fost președinte FRT întrucât nu a fost recunoscut de justiție la fel ca și trupa de vice-președinți. Argumentele mai sus prezentate sunt de natură juridică și nu pot fi puse la îndoială, mai ales dupa ce instanțele (tribunalele) au anulat începind din 2016 o serie de adunări Generale Ordinare, Extraordinare și de Alegeri. Pe cale de consecință, au fost anulate și hotărârile respective, ceea ce ma determină să constat că au funcționat în mod nelegal și abuziv cei care s-au considerat conducători al FRT,
Cine conduce FRT în acest moment?
Minai Rusu: Nimeni! FRT nu are, pe fondul eșecurilor din justiție, o conducere recunoscută legal pentru reprezentare juridică și funcționabilă cu drept de semnatură. Argumentele mele se referă mai întâi la convocările pentru alegeri dar și la alte acte, semnate doar de către directorul general Răzvan Itu sau, in mod abuziv, de Ion Țiriac cu George Cosac. Probele ne sunt oferite de instanțe.
Despre acțiunile în justiție ale opoziției ce ne spuneți. Cât de mult îi afectează pe actualii șefii de la FRT?
Mihai Rusu: Ca să fie clar rolul opoziției, trebuia să explic faptul că, ”cei care i-au târât prin instanțe pe șefii FRT”, așa cum încearcă aceștia să intoxice opinia publică, nu cer decât să se respecte legea. Mai întâi, executarea rapidă a deciziilor din instanțe de către MTS la FRT. Aceasta este o obligație legală a MTS care trebuie să-și asume rolul de control și sancțiuni contra șefilor care au crezut că pot beneficia de imunitate și protecție politică. În final, tot MTS, trebuie să convoace o Adunare Extraordinară pentru alegerea unei noi conduceri, certificată însă de membrii cluburilor private și nu publice. FRT este o structură de drept privat!
În concluzie, demisia lui Ion Țiriac ar avea la bază decizia Curții de Apel Alba Iulia și nu lipsa de bani după reducerea bugetului MTS de către guvernul Cîțu. Șefii FRT sunt foarte afectați de curajul și probele aduse în instanțe de către cei din opoziție deoarece le-a stricat „businessul” raportat la bani și influență.
Repet, încă din 2016 de la prima decizie definitivă si irevocabilă cu privire la anularea adunărilor generale de către Curtea de Apel București, cei aflați în fruntea tenisului nu mai erau legitimați drept reprezentanți oficiali ai FRT. Prelungirea abuzivă a mandatelor îi va încărca cu multe acuzțiii atât pe fond cât și penal.
FOTO: Hepta